Смекни!
smekni.com

Лікувальна фізкультура при операціях на органах грудної і черевної порожнини (стр. 2 из 3)

На 2-й день хворий за допомогою інструктора повертається на здоровий бік і виконує динамічні дихальні вправи, чергуючи черевний тип дихання з грудним. Ослабленим хворим з вихідного положення лежачи на боці рекомендується масаж спини і грудної клітки з елементами легкого поглажування, постукування, вібрації. Масаж сприяє відходженню харкотиння, підвищенням тонусу дихальної мускулатури, рефлекторним шляхом покращує вентиляцію.

При відсутності дренажів, гладкому перебігу післяопераційного періоду з 2–3 дня розширюють руховий режим. Дозволяються повороти на хворий бік з метою активізації дихання в здоровій легені, почергове підтягування ніг до живота, «ходіння» лежачи, рухи в променево – зап’ясних і тазостегнових суглобах. Всі рухи обов’язково поєднуються з диханням. Самостійно проводяться динамічні дихальні вправи в повільному темпі (видих з відкашлюванням). При добрій переносимості цього навантаження дозволяється «ходіння» лежачи з повною амплітудою рухів в суглобах, з відведенням верхніх і нижніх кінцівок (не відриваючи їх від ліжка).

На 2–3 день з вихідного положення сидячи в ліжку хворий виконує вправи з метою профілактики контрактур в плечовому суглобі з боку операції, допомагаючи хворій руці здоровою. З 3–4 дня дозволяється спускати ноги з ліжка на підставку, виконувати той самий комплекс вправ з цього положення.

При відсутності ускладнень на 4–5 день хворого переводять до звичайної палати, де він виконує комплекс фізичних вправ з вихідного положення сидячи на стільці або лежачи. Поступово амплітуда рухів і навантаження збільшують. Розширюється руховий режим. На 6–7 добу хворому дозволять на 1–2 хв. вставати, потім ходити по палаті і коридорі. В цей період з метою подальшого тренування організму збільшують амплітуду рухів і число вправ, включають спеціальні дихальні та загальнозміцнюючі вправи з комплексу передопераційної підготовки, використовують гімнастичні предмети.

Тривалість процедур складає в перші 2–3 дні 5–10 хв., на 4–7 день 10–15 хв., в наступні дні перебування хворого в стаціонарі 15–20 хв.

Після виписки хворий на протязі 1–2 місяців виконує той самий комплекс вправ під контролем лікаря поліклініки.

В день зняття швів не потрібно давати навантаження на оперований бік.

ЛФК при операціях на серці.

Передопераційний період.

Задачі ЛФК:

1. Збільшення компенсаторних можливостей організму;

2. Розширення функціональної здатності легень;

3. Тренування координації дихання з рухами,

4. Стимуляція нервової системи;

5. Покращення психічного стану;

6. Навчання хворих методиці лікувальної гімнастики, яка застосовується в ранньому післяопераційному періоді.

Методи ЛФК:

1. Освоєння повного дихання шляхом застосування статичних динамічних дихальних вправ, асиметричного дихання, навчання відкашлюванню.

2. Тренування мілких м’язових груп в поєднанні з диханням на фоні загально розвиваючих вправ;

3. Вироблення м’язово – суглобового відчуття, навчання активній корекції м’язів тулубу для зміцнення м’язового корсету

4. Застосування вправ, які збільшують рухомість в суглобах

5. Навчання хворих вправам на м’язеве розслаблення.


Вроджені вади серця

Існує 3 групи хворих із вродженими вадами серця.

1. Має вади із викидом крові зліва направо, при яких кров з надлишком поступає в мале коло кровообігу.

2. Вади з викидом крові справа наліво та артеріальною гіпоксією, при яких попадання крові в моле коло кровообігу утруднене.

3. Вади, при яких утруднене попадання крові у велике коло кровообігу в зв’язку з перешкодою кровотоку, кровообіг в малому колі не порушений.

Хворим 1 групи вправи необхідно підбирати обережно, так як через спазм судин легень і морфологічних змін їх стінок наростає легенева гіпертензія, яка різко погіршує геодинаміку і може привести до зміни напрямку викидання крові. навантажувальні вправи обмежують, збільшуючи число дихальних вправ, штучно викликають кашель і чергують лікувальну гімнастику з застосуванням гірчичників.

Хворі 2 групи потребують особливого підходу, так як важкість їх стану зумовлена не тільки порушеннями кровообігу через анатомічні зміни в серці, але і хронічним кисневим голоданням внаслідок недостатнього кровопостачання легень.

У хворих 3 групи з незміненим кровообігом в легенях діапазон лікувальної гімнастики ширший, чим в інших групах.

Протипоказання:

1. Загальний важкий стан хворого;

2. Віддишка;

3. Порушення ритму серця;

4. Прояви серцевої недостатності.

Вправи для тяжкохворих:

1. В.П. – лежачи з при піднятим головним кінцем ліжка. Дихальні статичні вправи. Масаж рук, ніг. Тривалість кожної вправи 2–2,5 хв.

2. В.П. – те саме. Вправи для мілких груп м’язів рук та ніг – 1,5–3 хв., дихальні динамічні вправи 0,5 хв. м’язове розслаблення

3. В.П. – те саме. Дихальні статичні вправи – 1,5 хв.

Всі вправи виконуються повільно.

Вправи для хворих середньої тяжкості

1. В.П. – сидячи. Дихальні статичні вправи (грудне та діафрагмальне дихання), відкашлювання, пауза для відпочинку, вправи для мілких груп м’язів рук та ніг.

2. В.П. – сидячи. Вправи для середніх груп м’язів рук та ніг, дихальні динамічні вправи, вправи для ніг, пауза для відпочинку, вправи для рук та тулубу. Пауза для відпочинку.

3. В.П. – Вправи для мілких груп м’язів рук та ніг, дихальні динамічні вправи, м’язове розслаблення.

Вправи виконують у повільному та середньому темпах.

Післяопераційний період.

Задачі ЛФК

1. Полегшення роботи серця за рахунок мобілізації екстракардіальних факторів, в основному скорочення периферійної мускулатури;

2. Збільшення екскурсії грудної клітини, рухів діафрагми;

3. Профілактика легеневих ускладнень

4. Покращення відтоку рідини через дренаж

5. Профілактика післяопераційних флебітів

6. Профілактика ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту;

7. Підвищення загальної рухової активності.

Протипоказання:

1. Загальний важкий стан хворого;

2. Небезпека виникнення кровотеч, емболії, падіння АТ;

3. Миготлива аритмія, свіжий інфаркт міокарда, атріовентикулярна блокада до підшивання штучного водія ритму;

4. Ниркова та печінкова недостатність.

ЛФК на цьому етапі поділяється на 3 періоди з 5 руховими режимами: ІА, ІБ, ІІА, ІІБ, ІІІ.

І період ділиться на ІА (1-й день після операції) та ІБ (2–3 день після операції). В 1-й день проводиться тренування поглибленого дихання та форсоване відкашлювання. Процедуру проводять через кожну годину. При повороті хворого на бік проводять масаж спини, поступово додають рухи пальців ніг і рук. На 2–3 день збільшується амплітуда рухів, додають динамічні вправи. Хворого переводять в положення сидячи на ліжку. Повторюють вправи 2–3 рази на день.

ІІ період ділиться на ІІА (4–6 день) та ІІБ (7–10 день). На 4–6 день хворого переводять для виконування вправ в положення сидячи на стільці, додають вправи, які охвачують велику кількість груп м’язів; вставання, ходіння. Комплекс вправ складається з 12–15 рухів. Починають і закінчують процедура дихальними вправами; рухи ніг, рук та тулуба чергують, уникаючи втоми одних і тих самих м’язів. На 7–10 день включають елементи ходьби. Хворому дозволяють ходити на відстань, яка не перевищує 15–20 метрів. З 8–9 дня заняття проводять в залі ЛФК.

ІІІ період (з 11-го дня і до виписки) тренувальний. Заняття проводять в залі ЛФК сидячи і стоячи, тривалість 20–25 хв.

Для закріплення результатів з метою реабілітації хворим необхідно щодня продовжувати заняття, поєднуючи їх з закалюванням і ходьбою.

Набуті вади серця

Передопераційний період.

Хворим з мітральним стенозом рекомендують вправи статичного і динамічного характеру у вигляді рухів мілких та середніх груп м» язів в поєднанні з паузами для відпочинку.

Хворим з мі тральною недостатністю показані вправи з повною амплітудою рухів. Вихідне положення сидячи.

У хворих з аортальними вадами методика залежить від належності хворих до певного функціонального класу:

1.1 клас – немає обмежень фізичної активності, звичайна фізичне навантаження не викликає помітної втоми, серцебиття, болю, задишки.

2. ІІ клас – незначне обмеження фізичної активності в спокої, скарг немає. Звичайна фізична активність викликає втому, задишку, серцебиття або ангінозні болі.

3. ІІІ клас – помітне обмеження фізичного навантаження. Невелике фізичне навантаження викликає перераховані вище скарги. Самопочуття задовільне.

4. ІV клас – будь-яка фізичне навантаження утруднене. Симптоми недостатності кровообігу навіть у спокої. При будь-якому навантаження дискомфорт посилюється.

Задачі ЛФК

1. Полегшення роботи серця за рахунок мобілізації екстракардіальних факторів, в основному скорочення периферійної мускулатури;

2. Збільшення екскурсії грудної клітини, рухів діафрагми;

3. Профілактика легеневих ускладнень

4. Покращення відтоку рідини через дренаж

5. Профілактика післяопераційних флебітів

6. Профілактика ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту;

7. Підвищення загальної рухової активності.