Смекни!
smekni.com

Масаж як засіб фізичної реабілітації при різновидах сколіозу у дорослих і дітей з порушенням опорно-рухового апарату (стр. 7 из 10)

Дослідження фізіотерапевтичних процедур.

Лікування сколіозів являється однією із важких проблем ортопедії. Найкращий терапевтичний ефект досягається на початку розвитку сколіозу, одразу після його виявлення. Тому особливу увагу необхідно приділити хворим на сколіоз I ступеня. Враховуючи схильність сколіозу до прогресування, прийнято рахувати сприятливим результатом стабілізацію процесу. В комплекс лікувально-відновних міроприємств чітке місце займає фізіотерапія, задача якої про I-II ступені сколіозу надати загальну зміцнюючу і коригуючі дії на хребет, покращити кровообіг та кістково-м”язові тканини, зміцнити м’язи спини й живота, нормалізувати функціональний стан нервово-м”язового апарату, розгрузити слабку половину хребта. У розвитку статично-динамічного режиму (носіння певний час корсету) патогенетичними методами фізіотерапії є: електрогімнастика, електрофорез, індуктотермія, УФО, водолікування, масаж або підводний душ-масаж і лікувальна гімнастика.

Електрогімнастика ослаблених м’язів спини й живота на боці випинання хребта (квадратної, довгої, зовнішньої, косої). Так тетанізуючий, частота модуляцій 16-24/хв, тривалість процедури 15-20 хв. щоденно або через день; курс 20-25 процедур, всього 2-3курса. Для підвищення лікувального ефекту рекомендується поєднувати електрогімнастику з індуктотермією за методикою В.І. Котлера. Електрогімнастику необхідно чергувати або поєднувати з парафіно-озокеритовими аплікаціями (42-46t) ділянку спини. Тривалість процедури 30-60 хв через день, всього 20-25 процедур. У відділенні фізіотерапії в присутності лікаря я проводила ультразвукову терапію, вона проводиться паравертебрально на рівні викривлення. Режим імпульсний прямий контакт, рухлива методика, доза 0,2 Вт/на см2 по 3-4хв через день, курс 6-10процедур за рекомендацією лікаря.

Хвойні або прісні ванни, t36-37, по 10-15хв через день, всього 10-15ванн. Краще поєднувати з душем (34-27градусів, 3-4-хв), або циркулярним душем 35-36градусів 5-10хв через день або щоденно, всього 15-20процедур.

Кальцій-фосфор-індуктофорез на ділянки хребта. Електроди 10 на 15см розташовую паравертебрально на рівні дуги хребта. На верх цих електродів встановлюю малий диск-індуктор. Тривалість процедури 15хв через день, всього 15процедур. Краще чередувати з електрофорезом вітаміну С.

Пацієнтам з неврологічними розладами, з метою нормалізації основних нервових процесів і покращення трофічної функції нервової системи рекомендується загальний електрофорез-кальцію, 15-20хв через день, всього 15-20процедур.

УФО призначається через день, 15процедур з метою загальнозміцнюючої дії та посилення мінерального обміну речовин.

Масаж.

При сколіозі масаж відіграє роль пасивної корекції. Він готує нервово-м’язовий апарат до фізичних вправ і збільшує фізіологічну дію на організм. Масажу підлягають, як правило довгі м’язи спини (вздовж хребта), м’язи, що зближують лопатки (між лопаткова ділянка), м’язи, що зближують лопатки до грудної клітки (задня і бокова поверхня грудної клітки). При масажі передньої черевної стінки особливу увагу необхідно приділити укріпленню косих м’язів живота. Більш інтенсивно з використанням всіх прийомів масажують м’язи з боку випинання хребта, так як функціональна здатність їх змінена.

Задача масажу: Підвищення загального тонусу організму; нормалізація функціональних можливостей серцево-судинної і дихальної системи; формування правильної осанки; сприяння укріпленню м’язів тулупу, у створенні м’язового корсету.

Положення хворого: (лежачи на животі) масажист стоїть справа, (лежачи на спині) масажист стоїть зліва від хворого, або лежачи на протилежному боці, грудного сколіозу (масажист стоїть за спиною, ззаду). При подвійному ви кріпленні хребта у різних відділах методику проводять (умовно) на чотири частини, в кожному конкретному випадку підхід диференційований.

Методика: Хворий лежить на животі, масажист стоїть з боку грудного сколіозу (мал.179 ст.354. "Все о массаже") Спочатку проводять загальні прогладжування всієї поверхні спини (плоске, захвачуючи, граблеподібне, шадіння), потім здійснюють седативну, розслаблюючу дію на верхню частину трапецієвидного м’язу (прогладжування, розтирання пальцями - кругова вібрація, лабільна, неприривна, роблять розтирання, розминання, вібрацію на підвищення в ділянці грудного сколіозу, гребнеподібне розтирання, постукування, щипоподібне розминання по довгим м’язам спини. Всі прийоми проводяться з ціллю іонізування, стимуляції. Після цього масажують ділянку поперекового випинання (всі прийоми на розслаблення, розтягування, діяти седативно - прогладжування, розтирання, вібрація тільки лабільна, безперервна.

Пацієнт повертається на лівий бік. В цьому положенні використовують прийоми відтягування за правий клубовий гребінь. Після цього пацієнт лягає на живіт. Продовжуємо масаж ділянки сколіозу в поперековому відділі (всі прийоми стимуляції, тонізування, для укріплення м’язового валику). Потім здійснюють розслаблення і розтягування підлопаткової ділянки (лівої лопатки) звертаючи увагу на міжребер’я (граблеподібне прогладжування, вібрація лобільна) відтягування лівого кута лопатки від випинання хребта, стимуляція і іонізування надпліч, м’язи над лівою лопаткою верхньої частини трапецієвидного м’язу (розтирання, розминання, преривна вібрація, а також ударні прийоми).

Пацієнт повертається на спину. В цьому положенні проводять масаж передньої поверхні грудної клітки.

У підключичній і надключичній ділянках, а також в ділянці грудних м’язів зліва всі прийоми виконуються з ціллю стимуляції, укріплення м’язового корсету (розтирання, розминання, преривна вібрація, ударні прийоми). В ділянці переднього реберного горбу (випинання) проводяться прийоми з натискуванням на цю ділянку з рухами до заду, вирівнюваннями масажної маніпуляції з ціллю стимуляції, іонізування, розтирання, гребнеподібне розминання, преривна вібрація, удари). На верхньому відділі грудних м’язів справа проводять всі прийоми на розслаблення і відтягування плеча назад, вирівнювання площини рівнів надпліч. Закінчують масаж загальними прогладжуваннями всієї спини, надпліч.

Методичні вказівки. В ділянці запавши ребер і м’язів не застосовувати жорсткого натискування. Мати за ціль у методиці до створення симетрії тіла. Використовувати прийоми пасивної корекції. Під час практичного навику спеціаліст по масажу може одночасно масажувати окремі ділянки, застосовуючи прийоми, як стимуляції, так і розслаблення. Цей вид масажу являється важливим коригуючим методом методом у комплексі з іншими видами лікування. Тривалість процедур 20-30 хв. Курс лікування 20-25 процедур.


Схема диференційованого масажу при сколіозі ІІ - ІІІ ступеня.

Коригуюча лікувальна гімнастика Л.Ф.К.

При сколіозі застосовується з ціллю стабілізації хребта (шляхом укріплення м’язів) корекції його деформації, покращення функціональної здатності грудної клітки, вироблення правильної осанки, загальноукріплюючої дії на організм) Особливо велику значення має укріплення м’язів живота (косих, прямої) спини (довгих, квадратного, попереку, попереково-клубового м’язу.

Лікувальна гімнастика при кіфозі грудної клітки.

Ходьба по залу (на носках, на п’ятках, на зовнішній та внутрішній частині ступні).

Ходьба по залу, руки до плечей, кругові рухи, руками вперед, назад.

В положення стоячи, руки опущені: на рахунок один піднести руки вверх (вдих), опустивши у вихідне положення (видих)

В положенні стоячи руки опущені: на рахунок один піднести руки вверх з одночасними відведеннями ноги назад на носок. На рахунок два повернутися у вихідне положення. Відведення ноги. Чергування 15 разів.

В положенні стоячи руки витягнути перед собою. На рахунок один присісти на носки, на рахунок два - повернутися у вихідне положення (Повторити 10 раз).

В положенні стоячи пальці рук переплетені. На рахунок один - піднести руки вверх, на рахунок два - повернутися у вихідне положення (10 раз)

В положенні стоячи руки опущені, в руках гімнастична палка. На рахунок один - підняти руки вверх і положити палку на лопатки, на рахунок два - нахил вперед, на рахунок три - підняти тулуб. На рахунок чотири - повернутися у вихідне положення 10-12 разів.

В положенні лежачи на спині, руки повздовж тулуба. Ноги напівзігнуті. На рахунок один підняти тулуб в положення напівміст, на рахунок два - повернутися у вихідне положення. Повторити 10 разів.

В положенні лежачи на спині одна рука на грудній клітці, друга на животі. Діафрагмальне дихання.

В положенні лежачи на спині, рука на поясі, на рахунок 1 - підняти тулуб на 400, на рахунок 2 - вернутися у вихідне положення. Повторити 10 разів.

В положенні лежачи на животі, ноги зігнуті в колінах під 900, руки лежать перед собою одна на одній. На рахунок один положити ноги на ковбик в сторону, на рахунок два - вихідне положення. По 8 раз у кожну сторону.

В положенні лежачи на животі руки вздовж тулуба. Піднести тулуб на 400 з максимальним відведенням рук доверху, затриматися в такому положенні до рахунку 10, вернутися в вихідне положення. Повторити 5-8 раз.

В положенні лежачи на животі, руки перед собою, одна на одній. На рахунок один - завести праву ногу за ліву на відстань 30 см. на рахунок два - повернутися у вихідне положення. Повторити 8 - 10 разів кожною ногою.

Вихідне положення колінно - долонне. На рахунок один - опустити голову, спину вигнути в дугу, на рахунок два - підняти голову, спину максимально прогнути 15 разів.

Вихідне положення попереднє. Підняти на одну з тулубом праву ногу, і ліву руку. Затриматися в цьому положенні до рахунку 10. Повторити по 5 разів чергуючи ногу і руку.

Вихідне положення стоячи спиною до гімнастичної драбини. Взятися руками за рейку на рівні пояса. На рахунок один - нахил вперед. На рахунок два - вернутися у вихідне положення.