Смекни!
smekni.com

Особливості гігієнічного масажу та необхідність його застосування (стр. 4 из 5)

-

Рис. 5. Поглажування м'язів передньої стінки живота обтяженою кистю

Рис. 6. Поперечне розминання прямих м'язів живота

2.6 Масаж живота

Масаж живота виконують у положенні лежачи па спині, коліна зігнуті і злегка розведені. Проводять кругове поглажування долонею праворуч ліворуч навколо пупка, обходячи всю поверхню живота (мал. 5). Поглажування паралельно обома руками: верхня половина живота масажується в напрямку до пахвових лімфатичних вузлів, нижня - до пахових лімфатичних вузлів. Для розтирання тканин передньої черевної стінки застосовують пиляння ліктьовими краями кистей, догори звернених долонями, і щипцеподібне розтирання пальцями. Кінцями пальців і ліктьовим краєм кисті розтирають реберні дуги і гребені подвздошних кіст.

Прямі м'язи розминають поперечно: щипцеподібно захопивши м'яз обома руками, проводять розминання в напрямку зверху вниз (мал. 6). Роблять зрушування прямого м'яза живота вправо, уліво. Розминання косих м'язів живота виконують одною рукою на протилежній стороні. Закінчують масаж живота ніжним поплескуванням, прийомами кругового площинного і вібраційного поглажування.

2.7 Масаж нижніх кінцівок

Масаж нижніх кінцівок, так само як і верхніх, починають із загального поглаживания широкими штрихами в напрямку від периферії до центра - від стопи до тулуба. Поглажування роблять двома руками, щільно обхоплюючи кистями кінцівка. Спочатку масажують одну ногу, погладжуючи внутрішню і задню поверхню, а потім - іншу ногу. Після цього нижні кінцівки масажують у такому плані: спочатку права і ліва стопи, потім гомілки і колінних суглобів, а потім уже стегна й область таза. Масаж стопи починають із поглажування двома руками в напрямку від пальців до гомілковостопного суглоба. Масажуючи праву стопу, права рука проходить по тильній поверхні стопи, ліва - рухається паралельно, впливаючи на підошву. Розтирання виконують з боку підошви гребнеподібним прийомом (рис. 7); на тильній поверхні застосовують розтирання кінцями пальців, штрихування і колоподібні розтирання пальцями з обтяженням.

Рис. 7. Гребнеподібне розтирання підошви

Зрушування міжкістних м'язів і щипцеподібне розминання зовнішнього і внутрішнього країв стопи. В області гомілковостопного суглоба використовують кругові й у подовжньому напрямку до гомілки поглажування. Проводять розтирання пальцями й опорною поверхнею кисті; щипцеподібне поглажування, розтирання і розминання п'яткового сухожилля. Самомасаж стопи проводять до положенні сидячи - одна нога випрямлена, а інша - зігнута в коліні, зі стопою, що упирається в кушетку.

2.8 Масаж гомілки та стегна

Масаж гомілки. Обхоплюючі поглажування внутрішньої, задньої, зовнішньої і передньої поверхонь у напрямку до підколінних лімфатичних вузлів. Щипцеподібне розтирання і розминання м'яких тканин передньої поверхні гомілки. Розминання ікроножних м'язів подовжньо в напрямку знизу нагору однієї або двома руками (масажуюча рука випливає зворотним ходом). Розминання ікроножних м'язів поперечно: одна рука (однойменна масажованій нозі) захоплює м'яз із зовнішньої сторони, а з внутрішньої. Поколочування пальцями передньої поверхні гомілки. Поплескування долонею ікроножних м'язів. Непереривчаста вібрація. Колінний суглоб масажують круговими поглаживаниями і що обхоплюють - у напрямку знизу нагору. Роблять розтирання пальцями і долонею.

Щипцеподібним розтиранням обробляють сухожилля і голівки м'язів, що прилягають до суглоба.

Рис. 8. Поперечне розминання м'язів стегна

Масаж суглоба закінчують поглажуванням. Масажування ікроножних м'язів проводять сидячи – нога зігнута у коліні, упирається п'ятою в кушетку.

Масаж стегна проводять у напрямку до пахових лімфатичних вузлів. Застосовують обхоплюючі обома руками поглажування, якими послідовно обходять внутрішню, задню, зовнішню і передню поверхні. Обхоплюючи двома руками окремі м'язові групи, розтирають них у напівкружних напрямках опорними поверхнями кистей. На зовнішній і передній поверхнях стегна застосовують гребнеподібне розтирання і пиляння. Роблять загальне розминання м'язів стегна: захопивши стегно з зовнішньої і внутрішньої поверхні, застосовують подовжнє розминання обома руками в напрямку від колінного суглоба до центра. Потім переходять до розминання окремих м'язових груп: спочатку проводять подовжнє і поперечне розминання м'язів, розташованих на внутрішній стороні стегна, потім задньої, зовнішньої і передньої групи (рис. 8). Застосовують непереривчасту вібрацію м'язів стегна, також роздільно по групах. Потім роблять поплескування долонями, поколочування кулаком, рублення. М'язи стегна масажують сидячи на кушетці; одна нога спущена на підлогу, а інша, злегка зігнута, лежить на кушетці.

Тазову область масажують прийомами площинного обхоплюючого поглажування обома руками в напрямку від крестця до пахових лімфатичних вузлів. Круговими рухами роблять поглажування області крестця і сідничних м'язів. Розтирання - циркулярно кінцями пальців області крестця, сідничних м'язів і тазостегнових суглобів. Застосовують гребнеподібне розтирання сідничних м'язів. Напівкружне розтирання великим пальцем і його узвишшям гребенів підвздошних кісток. Непереривчаста вібрація долонею сідничних м'язів, поплескування долонею і поколачування кулаком поперечно. Поглажування широкими штрихами в напрямку до пахових лімфатичних вузлів. Самомасаж сідничних м'язів роблять у положенні лежачи на боці або стоячи. При цьому масажовану ногу злегка згинають у коліні, а вагу тулуба переносять на іншу ногу. Закінчують масаж струшуванням нижніх кінцівок.

Розділ 3 Косметичний масаж як один з видів гігієнічного масажу

Косметичний масаж застосовують для відходу за нормальною і хворою шкірою, попередження її передчасного старіння, при різних косметичних недоліках - рубцевих змінах і ін. Косметичний масаж включає комплекс масажних прийомів, що передбачають вплив на область волосистої частини голови, шиї й обличчя. Косметичний масаж, проведений фахівцем, безперечно, більш ефективний. Однак найчастіше його проводять у виді самомасажу. Як засіб профілактики зів'янення шкіри, він необхідний кожному, особливо особам з жирною і сухою шкірою, якщо їм приходиться багато часу перебувати на відкритому повітрі в жарку або холодну погоду.

Протипоказанням до проведення масажу особи є: запальні процеси шкіри; посилений ріст волосся на особі - на верхній губі, щоках або підборідді; сильно розширені кровоносні судини; відсутність достатня розвитий підшкірної основи і, звичайно, забруднена шкіра.

Спочатку шкіру особи і шию очищають ватяним тампоном, змоченим відповідному станові шкіри лосьйоном або рідким кремом. Добре перед масажем зробити гарячий компрес. Серветку або вафельний рушник змочують водою 38-40 °С, віджимають і прикладають на 2-3 хв. до обличчя. Гарячий компрес особливо ефективний перед масажем сухої шкіри. Він викликає приплив крові, розширює пори, викликає набрякання клітин епідермісу, що сприяє кращому усмоктуванню крему. Очистивши лице і підготувавши в такий спосіб шкіру, наносять тонкий шар поживного крему. Крем накладають легкими, погладжуючими рухами подушечок пальців по напрямку масажних ліній. На обличчі - від середини чола паралельно бровам і скроням; від основи носа, крил носа і кутів рота до ушей; від середини підборіддя до мочки вуха; в області очей - по нижньому віку від зовнішнього кута ока до внутрішнього і по верхньому краї орбіти від внутрішнього кута ока до скроневої ямки. По бічних поверхнях шиї крем накладають ковзними рухами пальців зверху вниз; по передній поверхні - знизу нагору. Після накладення крему приступають до масажу. Масажні рухи повинні бути ритмічними, що не розтягують і не зморщують шкіру в складки. Кожен рух у середньому повторюється 3-4 рази. Тривалість сеансу масажу - 10-15-20 хв. Масаж можна робити щодня, через день або 2 рази в тиждень.

Висновок

Масажні рухи, спрямовані на шкіру, рідше на слизову оболонку, діють насамперед на різноманітні рецептори нервової системи. Масаж діє не тільки на нервові закінчення, але й на тканини та системи органів всього організму. Масаж сприятливо впливає на крово- та лімфообіг. При правильно виконаномузагальному масажі поліпшується самопочуття, настрій, відчувається приємне тепло, бадьорість або приємнасонливість, підвищується загальний тонус. У разіметодично неправильно проведеного масажу, наприклад при передозуванні, з'являється загальна слабість,розбитість, втома. Одним з основних завдань масажу є відновлення нормального функціонального стану рецепторів шкіри, м'язів, сухожиль і суглобів, рецепторів внутрішніх органів.