Смекни!
smekni.com

Препарати із свіжої рослинної сировини (стр. 4 из 5)

Алілсат — рідкий спиртовий екстракт часнику, готують методом реперколяції при екстрагуванні цибулин 90% спиртом етиловим у співвідношенні 1:3, тобто з однієї частини по масі одержують три об'ємні частини витяжки. Настоюють 72 год, потім витяжку відстоюють 48 год і фільтрують. До отриманого розчину в якості коригентів додають по 0,3% ефірних олій (кропової, кминної, м'ятної), суміш перемішують протягом 1 год. Стандартизацію рідкого екстракту здійснюють по сухому залишку (зміст повинний бути 1,2-1,7%) і кількості спирту (повинне бути 79-86%).

З цибулі отримують алілгліцер та алілчеп.

Алілглицер. Згущений спиртової екстракт цибулі, змішаний у рівних обсягах зі стерильним гліцерином. Препарат являє собою червоно-буру рідину густуватої консистенції зі слабким запахом цибулі. Випускається у флаконах місткістю 100 мл.

З цибулин цибулі одержують алілчеп — рідкий екстракт (1:4), наготовлюють екстрагуванням здрібнених цибулин 70% спиртом етиловим. Очищені цибулини подрібнюють у м'ясорубці і завантажують в екстрактор. Сировину заливають 70% спиртом етиловим (1,5 об'ємних частин) і при періодичному перемішуванні наполягають 7 доби при кімнатній температурі. Потім витяжку зливають, залишок сировини (віджимки) заливають 1 об'ємною частиною 60% спирту етилового і настоюють 1 добу. Потім витяг знову зливають, залишок віджимають, другу порцію витягу змішують з першою і доводять 44% спиртом до 4 об'ємних частин. Для освітлення до витягу додають 0,3 г активованого вугілля на 1 кг витяжки, рідину відфильтровують від вугілля через бельтингові фільтри-мішки. Алілчеп — прозора жовта чи зеленувата рідина з запахом цибулі. Зміст сухого залишку в препараті повинне бути 1,3 — 1,5%, спирту — 43 — 45% (об'ємних).

3.5 Інші екстракційні препарати

Холелітин. Суміші настойок різних розведень 48% спиртом.

Застосовується в основному при лікуванні жовчно-кам'яної хвороби.

Ангіноль (Anginolum). Це комплексні препарати, що складаються з розведених настойок рослинного походження і розчинів неорганічних інгредієнтів. Застосовується при лікуванні ангіни.


4. Практична частина

4.1 Загальна характеристика препарату

Торгова назва препарату: Ехінацея Гексал (Echinacea Hexal)

Лікарська форма: Розчин для внутрішнього застосування у флаконах.

Склад:

Фармакологически активні складові частини:

100 г розчину містять 80 г соку зі свіжої квітучої трави ехінацеъ пурпурної (1,5 - 2,5:1)

Інші складові частини: этанол, 22 об. %.

Фармакологічна дія:

Рослинний біогенний стимулятор чинить імуномодулюючу і протизапальну дію, стимулює кістковомозкове кровотворення, у результаті чого збільшується число лейкоцитів і кліток РЕС селезінки. Активує переважно клітинний імунітет, стимулює фагоцитарну активність макрофагів і хемотаксис гранулоцитів, сприяє вивільненню цитокінів, збільшує продукцію інтерлейкіна-1 макрофагами, прискорює трансформацію B-лімфоцитів у плазматичні клітки, підсилює антитілоутворення і T-хелперну активність. Підвищує неспецифічну резистентність організму (у т.ч. до збудників грипу і герпеса).

Показання до застосування:

Імунодефіцитні стани (у т.ч. на тлі психічної і фізичної перевтоми), що виявляються гострими інфекційними захворюваннями: "простудні" захворювання, грип, інфекційно-запальні захворювання носоглотки і ротової порожнини, рецидивуючі інфекції дихальних і сечовивідних шляхів). Вторинні імунодефіцитні стану після антибіотикотерапії, цитостатичної, імунодепресивної і променевої терапії.

Вказівка:

При наявності хронічних рецидивуючих інфекцій дихальних шляхів, що тривають більш 3-х днів і супроводжуються температурою, розвитком чи ядухи виділенням гнійного мокротиння, необхідно проконсультуватися з лікуючим лікарем.

Неодноразово виникаючі скарги на дисфункцію сечовивідних шляхів вимагають спеціалізованого і постійного медичного контролю. При тривалості захворювання більш 5 днів, наявності в сечі еритроцитів, чи підйомі температури, необхідна консультація з лікуючим лікарем.

Протипоказання:

Підвищена чутливість стосовно діючої чи допоміжної речовини. Препарат протипоказаний при наявності алергійної реакції на айстрові рослини, а також при прогресуючих системних захворюваннях, таких, як туберкульоз, лейкемія й інші захворювання крові; ревматичні захворювання і захворювання сполучної тканини (коллагенози); розсіяний склероз; СНІД; ВІЧ-інфекції й інші аутоімунні захворювання.

Особливі вказівки:

Не мається достатньої кількості даних про застосування препарату дітьми.

Через високий вміст етанолу не рекомендується приймати препарат дітям у віці молодше 12 років.

При хронічних захворюваннях печінки і пацієнтам із хронічним алкоголізмом, що проходить курс лікування, варто пам'ятати, що препарат містить 22 об. % алкоголю. Кількість прийнятого за один раз алкоголю відповідає прийому приблизно однієї ложки вина.

Застосування під час вагітності й у період лактації:

Не слід приймати препарат вагітними і жінками, що годують грудьми.

Взаємодія з іншими засобами:

Можливе застосування одночасне з антибіотиками й ін. протимікробними ЛЗ. Препарат у виді крапель містить етанол і може змінювати ефект похідних цефалоспорина (цефамандола, цефотетана, цефменоксима, цефаперазона, моксалатама), етанолвмісних напоїв. Несумісний з імунодепресантами.

Дозування, вид і тривалість застосування:

При відсутності інших указівок дорослим і дітям у віці старше 12 років рекомендується приймати 3 – 4 рази в день по 1/2 мірного стаканчика (по 3 мл).

При прийомі препарату варто використовувати прикладений мірний стаканчик.

Перед вживанням флакон варто збовтувати.

Препарат не можна приймати безупинно довше 2-х тижнів.

Побічні дії:

В одиничних випадках можливий розвиток реакцій підвищеної чутливості на прийом препарат у виді шкірної висипки і запаморочення. У випадку розвитку у Вас яких-небудь побічних явищ просимо сповістити про це лікуючому лікарю.

При застосуванні препарату у високих дозах можливі нудота, блювота, порушення стільця, безсоння, підвищене збудливість нервової системи.

Форми випуску і розмір упакування:

Флакони з темного скла в комплекті з мірним стаканчиком обсягом 50, 100 і 150 мл.

Термін придатності:

Термін придатності лікарського засобу складає 5 років. Не слід використовувати лікарський засіб після закінчення зазначеного на упакуванні терміну придатності!

Термін придатності відкритого флакона:

Відкритий флакончик можна використовувати протягом 4 тижнів.

Умови відпуску:

Препарат відпускається без рецепта лікаря.

Умови збереження:

Зберігати препарат при температурі не вище 25О З у недоступному для дітей місці!

4.2 Характеристика вихідної сировини

Трава ехінацеї пурпурової

Ехіна́цея пурпу́рна (лат. Echinácea purpúrea) — багаторічна рослина із родини Айстрові, чи Складноцвітні (Asteraceae).

Хімічний склад рослини

Трава ехінацеї пурпурової містить полісахариди (гетероксилани, арабінораміногалактани), ефірні олії (0,15—0,50 %), флавоноїди, оксикоричні (цикорієва, ферулова, кумарова, кавова) кислоти, дубильні речовини, сапоніни, поліаміни, ехінацин (амід поліненасиченої кислоти), ехінолон (ненасичений кетоспирт), ехінакозид (глікозид, що містить кавову кислоту і пірокатехин), органічні кислоти, смоли, фітостерини;

кореневища і корені — інулін (до 6 %), глюкозу (7 %), ефірні і жирні олії, фенолкарбонові кислоти, бетаїн, смоли. Усі частини рослини містять ферменти, макро- (калій, кальцій) і мікроелементи (селен, кобальт, срібло, молібден, цинк, марганець і ін.).

Застосування

Використання рослини має давню традицію, препарати з ехінацеї використовувала народна медицина і гомеопатія.

Історія застосування

Великий внесок у вивчення ехінацеї зробив київський професор С. О. Тамілін. Він рекомендував ехінацею при депресії, психічній і фізичній перевтомі, ангіні, тонзиліті, хроніосепсисі, параметриті, запальних захворюваннях внутрішніх органів, гострих і хронічних інфекційних захворюваннях (черевному тифі, дифтерії, бешиховому запаленні, остеоміеліті, церебральному менінгіті), а також при ранах, виразках гомілки, опіках.

Л. І. Селезненко рекомендує її для лікування й особливо профілактики грипу, ГРВІ, простого герпеса, при гепатиті, нефриті, ревматоїдном артриті, ревматизмі, аднекситі, циститі, простатиті, імпотенції, лейкопенії, екземі, псоріазі, вазомоторному риніті, стоматиті.

Народна медицина

Препарати з рослини володіють протимікробною, противірусною і протигрибковою дією, стимулюють реакції клітинного і гуморального імунітету, прискорюють процес загоєння ран, виразок, зменшують біль. Як імуномодулятор, ехінацея використовується також при психічній і фізичній перевтомі, після антибіотикотерапії, цитостатичній і променевої терапії.

Рослина токсична! У деяких випадках викликає алергію.

Фармацевтичні препарати

У медичній практиці в якості імуностимулюючого засобу застосовуються настойки, відвари й екстракти ехінацеї. У промислових масштабах випускаються, головним чином, лікарські препарати, виготовлені на основі соку чи екстракту трави ехінацеї пурпурної.

Етанол, спирт етиловий (Spiritus aethylicus, spiritus vini).

Спирт етиловий (С2Н5ОН) являє собою прозору, безбарвну рухливу рідину з характерним запахом і пекучим смаком, кипить при 78 °С.

Для фармацевтичних цілей застосовується етанол, одержуваний шляхом зброджування сировини, що містить полісахариди, в основному картоплі і зерна. Етанол іншого походження для готування лікарських форм не використовується у зв'язку з присутністю недопустимих домішок (спирту метилового та інших сполук).