Смекни!
smekni.com

Проблеми чоловічого клімаксу (стр. 2 из 3)

У більшості чоловіків клімактеричні зміни розвиваються поступово, малопомітно і не супроводжуються особливими скаргами та наріканнями. .Однак 10—15% чоловіків під час клімаксу звертаються за медичною допомогою.

Найчастіше клімактеричні зміни в чоловіків настають, у віці 45—60 років. Проте в деяких випадках клімаксу ці межі можуть розсуватись як у один, так і в інший бік. Слід пам'ятати, що клімакс не співпадає з припиненням статей вої діяльності. Остання може продовжуватись .як під час клімактеричного періоду, так і через багато років після нього.

Причини раннього клімаксу у чоловіків

Клімакс у чоловіків, що настає до 45 років, називається раннім. Причини раннього клімаксу можуть бути вроджені і набуті. До вроджених причин відносяться недорозвинення статевих органів, неопущення яєчок внаслідок передчасних пологів, а також внутрішньоутробної інтоксикації плода під час вагітності матері (токсикози вагітних, гіпертонія, несумісність між організмом матері і плода по резус-фактору, групах крові, інфекційні, серцево-судинні і інші захворювання матері тощо).

До набутих причин відносять наслідки перенесених в дитинстві тяжких іпфекційних* захворювань — свинки, бруцельозу, туляремії, тяжких форм грипу і ін. Ранній клімакс може зумовитись тяжкими нервово-психічними травмами, переживаннями, неповноцінним харчуванням, виснажливою, непосильною працею; тяжкою інтоксикацією шкідливими для організму хімічними речовинами, наркотиками. Спричипити ранній клімакс може туберкульоз яєчок, надниркових залоз, мозкових оболонок, гонорея передміхурової залози, сім'яних міхурців, яєчка; пухлини яєчок, надниркових залоз, мозку; ураження підгорбкових центрів мозку, гіпофіза, що супроводжуються підвищенням артеріального тиску, ожирінням, діабетом. Ранній клімакс настає при захворюванні ендокринної системи, опроміненні яєчок рентгенівськими променями і радіоактивними речовинами. Часто причинами раннього клімаксу є виснаження, зумовлене статевими надмірностями, зловживанням алкогольними напоями, курінням, а також занадто калорійне харчування при зниженій руховій активності тощо.

Ознаки клімаксу у чоловіків

Прояви клімаксу у чоловіків умовно можна розподілити на чотири основні групи: нервово-психічні, серцево-судинні, ендокринно-обмінні, сечостатеві.

Нервово-психічні розлади проявляються зниженням гальмівної функції нервової системи, підвищенням збудливості, дратливістю, нервозністю. Людина стає, капризною, сварливою, безпричинно конфліктує. Дріб'язкові неприємності, невдачі, зауваження по роботі або щодо поведінки зумовлюють тривожний настрій, пригнічують, можуть вивести з рівноваги на тривалий час. Деякі хворі невдоволені собою, навколишньою обстановкою на роботі і вдома, скаржаться на багатьох товаришів або колег, на сусідів, безпідставно бурчать. Інші стають надмірно балакучими. Багато чоловіків клімактеричного віку скаржаться на знижену працездатність, підвищену втомлюваність, безсилля, зменшення енергії, погіршення пам'яті, особливо на недавні події, ослаблення уваги. Щоб зрозуміти і запам'ятати суть якогось тексту, його доводиться перечитувати кілька разів. У деяких випадках пацієнти скаржаться на шум у вухах, запаморочення, оніміння рук, окремих пальців на руках, ногах, свербіж деяких ділянок шкіри, особливо мошонки, відчуття повзання мурашок по тілі, мерехтіння перед очима. Нерідко з'являється біль у ділянці лоба, в скронях, особливо зліва, потилиці чи тім'ї. Біль у потилично-шийній ділянці віддає в шию, хребет, лопатку; може тривати від кількох годин до кількох днів.

Часто клімакс супроводжується розладом сну. Одні хворі засинають швидко, але сплять недовго (1—3 г), потім прокидаються і не можуть заснути до самого ранку. Інші пацієнти довго не можуть заснути звечора, а потім не встигають виспатись. Хворі не встигають за ніч відпочити, відновити свої сили, ходять виснажені, знесилені, сонні.

У ряді випадків чоловіки втрачають інтерес до праці, родини, стають байдужими до колись улюблених занять,' скаржаться на самотність. Заглиблюються у роздуми про своє життя, акцентують увагу на своєму захворюванні, стають педовірливнмп, легкодухими, безініціативними, відмежовуються від усіх.

Серцево-судинні розлади зумовлюються порушенням нервової регуляції м'язів стінок судин та їх атеросклерозом. У хворого раптово зявляються приливи жару і червоніють ділянки щік, лоба, покрита волоссям частина голови, шия, спина, передня частина грудної клітки. Приливи нерідко супроводжуються неприємним відчуттям сухості в роті і носі, а потім долучається рясне потовиділення. Хворому душно, важко дихати. Після таких приливів організм розслаблюється, пацієнт знесилюється і хоче відпочити. Іноді хворі відчувають ніби стукіт у скронях. Це буває при підвищеному артеріальному тискові і прискореному пульсі. Часто непокоїть ниючий, а іноді й гострий біль у ділянці серця, який різко посилюється при спробі нагнутись, при ходьбі, під час фізичної праці тощо. Біль посилюється при переживаннях, неприємних новинах, фізичній перевтомі, після недостатнього відпочинку.

Проявами ослаблення судинних стінок є варикозне розширення вен (особливо на ногах) після піднімання тягарів, а також розширення гемороїдальних вен і поява геморою у людей, схильних до запорів.

Ендокринно-обмінні порушення зумовлюються фізіологічним віковим зниженням продукції організмом гормонів підгорбкових центрів, гіпофіза, яєчок, підшлункової, щитовидної залоз, надниркових та інших залоз внутрішньої секреції, а також ферментів, що регулюють обмін речовин. У клімактеричний період знижуються рухливість, працездатність, статева діяльність, потреби організму в енергетичних і пластичних речовинах. Однак деякі пацієнти втрачають самоконтроль і споживають велику кількість калорійних продуктів. Це призводить до ожиріння, атеросклерозу. При зловживанні білковими продуктами, особливо м'ясом і яйцями, а також сіллю може розвинутись подагра, ураження суглобів. Надмірний вміст жирів, особ- . ливо смальцю, яєчних жовтків, і недостатня кількість рідини може призвести до утворення піску і каменів у жовчних шляхах, а надлишок білків (м'яса, яєць, риби) при дефіциті води — до утворення піску і каменів у сечових шляхах. При переважати в раціопі вуглеводів може розвинутись діабет. Однією з ознак надмірного харчування є здуття живота, утворення в кишечнику газів унаслідок розвитку гнильних процесів, які свідчать про нездатність організму перетравити всю їжу.

Сечостатеві розлади. Чоловіки під час клімаксу нерідко скаржаться на часте сечовипускання. Зменшується сила сечового струменя. Іноді натиск стає настільки слабким, що недостатньо відкривається сечівник і сеча витікає не одним струменем, а розбризкується. У деяких випадках буває біль унизу живота, в паху, крижах. При обстеженні у таких хворих нерідко виявляють гіпертрофію або запалення передміхурової залози. Часто під час клімаксу знижується статева функція, рідшими стають статеві стосунки, слабше виражена ерекція, пришвидшується еякуляція. Нерідко підвищений статевий потяг при зниженій здатності до статевих зносин призводить до тяжких нервовр-психічних порушень і переживань чоловіка. Проте іноді клімакс не впливає на статеву діяльність чоловіка.

Перебіг клімаксу у чоловіків

Споконвіку точаться суперечки про те, чи буває у чоловіків клімакс. Чимало фахівців заперечують наявність клімаксу у чоловіків, мотивуючи це тим, що у чоловіків, по-перше, немає таких демонстративних змін в організмі, як розлади менструації у жінок; по-друге, у чоловіків клімакс перебігає більш повільно, репродуктивпа функція згасає поступово, а іноді зберігається і до глибокої старості. Та якщо врахувати, що здатність до репродукції в похилому і старечому віці зберігається лише в поодиноких чоловіків, і проаналізувати фізіологічні і морфологічні зміни в організмі чоловіка, то стане зрозуміло, що клімакс позначається на стані здоров'я чоловіка. Уражується нервово-психічна, серцево-судинна, ендокринна системи, порушується обмін речовин, відбуваються зміни в інших тканинах і органах. В основі клімактеричних явищ лежать процеси старіння органів і тканин, що призводить до зменшення продукції і насичення крові чоловічим статевим гормоном тестостероном, який виливає па функцію статевих органів, ендокринних залоз, нервової системи та ін. Клімакс супроводжується деяким зменшенням яєчок, їх придатків, передміхурової залози, сім'яних міхурців, статевого члепа. Обмін речовин при клімаксі знижується, в ділянці живота, шиї, обличчя, навколо серця відкладається жир, розвивається атеросклероз судин, ослаблюється сила мязів, шкіра зморщується, погіршується пам'ять.

Найчастіше з'являються клімактеричні прояви у чоловіків у віці від 45 до 60 років (особливо в 50—54 роки). У цей час помічають занепад сил і енергії, підвищення втомлюваності, зниження працездатності. Людина стає нерішучою, плаксивою, скаржиться на неприємні відчуття і біль у ділянці серця та інших органах, головний біль, погіршення сну, запори. До цих симптомів приєднується серцебиття, приливи крові до голови, пітливість, похолодання кінцівок, запаморочення, відчуття повзання мурашок по тілу, оніміння кінцівок, пальців тощо. Нерідко підвищується артеріальний тиск.

Під час клімаксу частішає акт сечовипускання, зменшується сила струменя, розбризкується сеча, з'являється біль внпзу живота. У цей час знижується або підвищується статевий потяг, зменшується потенція, спостерігаються недостатня ерекція статевого члена, передчасна еякуляція.

Різноманітні порушення діяльності сечостатевих органів, первової системи, психічні захворювання під час клімаксу часто зумовлюються порушенням функції і збільшенням передміхурової залози. При патологічному клімаксі це спостерігається більше ніж у половини чоловіків. Іноді з приводу психічних розладів доводиться звертатись за допомогою до психіатра.