Смекни!
smekni.com

Псороптоз кролів (стр. 2 из 3)

5. DIAGNOSIS

На основі вище отриманих анамнестичних, загально-клінічних, епізоотологічних данних, а також спеціальних паразитологічних досліджень та виявлення характерних кліщів встановлено діагноз - псороптоз кролів (PSOROPTOSIS).

6. DIAGNOSISDIFFERENTIALIS

Диференціюємо псороптоз від саркоптозу, хоріоптозу від дерматитів не паразитарної етіології, свербіж також спостерігається при укусах іксодових кліщів. При саркоптозі хвороба викликається кліщем Sarcoptescuniculi. В порівнянні з Psoroptescuniculi ці кліщі менших розмірів, величиною 0,2 – 0,5 мм. Тіло їх округлої форми. Весь цикл розвитку саркоптид становить 15 – 19 днів (при псороптозі для самок 22 дня, самців – 18 днів) [3,6]. На саркоптоз хворіють кролі всіх вікових груп тоді як на псороптоз переважно дорослі особини та кролі старше 2-х місяців [6, 7].На ранніх стадіях саркоптозу у кролів вражається шкіра голови особливо ділянки спинки носа, губ, основи вуха і його зовнішня поверхня. Часто вражається шкіра повік і лоба. В подальшому вогнища зливаються утворюючи суцільний покрив по всьому тілу тварини. При псороптозі спостерігається вогнищеве враження епідермісу шкіри в ділянці зовнішнього слухового проходу вуха а в подальшому і всієї внутрішньої поверхні вушної раковини. Кліщів роду Sarcoptes не виявлено.

У зв’язку з виявленням характерних морфологічних особливостей будови тіла кліща, які відрізняють його від інших видів акариформних кліщів, та наявності характерних для даного захворювання клінічних признаків, диференціюємо дане захворювання від інших притаманних для даного виду тварин інвазійних та інфекційних захворювань.

7. PROGNOSIS

При клінічному огляді тварини симптомів враження середнього чи внутрішнього вуха не помічено, ускладнення запального процесу секундарною мікрофлорою відсутні, загальний стан тварини задовільний, все це свідчить про доброякісний перебіг хвороби. Даний вид збудника захворювання сприйнятливий до ряду сучасних акарицидних лікувальних препаратів і тому дане захворювання відносно легко піддається лікуванню.

Враховуючи клінічний статус тварини, сприйнятливість Psoroptescuniculi до дії лікарських та дезинфікуючих засобів, середній ступінь інтенсивності інвазування, а також відсутність ускладнень захворювання можна розраховувати на благоприємний прогноз перебігу захворювання.

8. CURATIO

Для лікування тварини використано етіотропну терапію із застосуванням препарату ,,Амитразин-плюс". Препарат містить в 1л. амітраз – 0,3%; декаметоксин – 0,05%. Даний препарат являє собою маслянисту рідину жовтуватого кольору зі специфічним запахом. По механізму дії амітразин є вираженим акарицидом, який згубно діє на отодектозних, демодекозних, псороптозних кліщів. Діюча речовина амітразин належить до групи малотоксичних речовин (ЛД 50 1000 – 2000 мг/кг) Амітраз діє як контактна отрута, вражаючи октопамінрецептори нервової системи кліща, що викликає параліч і загибель паразита, впливає на репродуктивні органи самок, зменшуючи кількість яєць та їх життєздатність. Декаметоксин діє антибактеріально і протигрибково, пригнічує розвиток секундарної мікрофлори шкіри [8].

Дозування. Препарат застосовуємо зовнішньо один раз на добу по 5 – 6 крапель на кожне вухо. Рочин закапуємо в слуховий прохід, а також використовуючи ватно-марлевий тампон наносимо на вражені ділянки внутрішньої поверхні вуха. Обробку проводимо з інтервалом в 7 днів при цьому враховуємо цикл розвитку паразита та можливість інвазування тварини із зовнішнього середовища (стійкість збудника у зовнішньому середовищі). Перед застосуванням препарату проводимо попередню механічну очистку вушних раковин від кірок та пробок.

Кафедра паразитології ХДЗВА

КУРАЦІЙНИЙ ЛИСТ

Вид тварини – кріль;

порода – сірий велетень, стать – самець, вік - 4міс,

маса 2 кг, масть – сіро-заяча.

Додаткові ознаки відсутні .

Власник тварини Іванов А.А.

Адреса

Тварина поступила в клініку « » 200 р.

Тварина вибула з клініки « » 200 р.

Дата Т, ºС П, пошт./хв. Д, дих. рух/хв. Клінічний прояв хвороби, особливості перебігу та зміни в статусі тварини Лікування (рецепти), рекомендації по годівлі, утриманню та догляду. Додаткові дослідження. Заключення.
1 2 3 4 5 6
00.00.00 39,0 180 60 Незначне пригнічення, свербіж в ділянці вуха, тварина періодично трясе головою та чухає лапами вуха. На внутрішній поверхні вушних раковин: товсті нашарування червоно-коричневого кольору, шкіра основи вуха набрякла, потовщена. В зовнішньому слуховому проході пробки з кірок епідермісу. В місцях відторгнення кірок спостерігається виділення ексудату. Rp.:“Amitrazin-plus” – 1,2 mlD.t.d.n. 1S. Зовнішньо, по 6 крапель на кожне вухо.
00.00.00 39,5 184 65 Загальний стан тварини покращився, свербіж в ділянці вуха ослаб. Нашарування на внутрішній поверхні вушних раковин мають меншу площу, частина їх відшарувалася. Шкіра основи вуха набрякла, потовщена. В лівому вусі пробка відсутня. Rp.: “Amitrazin-plus” – 1,2 mlD.t.d.n. 1S. Зовнішньо, по 6 крапель на кожне вухо.
00.00.00 38,5 174 60 Загальний стан тварини в нормі, свербіж в ділянці вуха відсутній. Нашарування на внутрішній поверхні вушних раковин спостерігаються тільки поряд з зовнішнім слуховим проходом. Пробки в слухових проходах відсутні. Rp.: “Amitrazin-plus” – 1,2 mlD.t.d.n. 1S. Зовнішньо, по 6 крапель на кожне вухо.
00.00.00 38,5 170 62 Загальний стан тварини в нормі, свербіж в ділянці вуха відсутній. На внутрішній поверхні вух ознак запалення не помічено, слухові походи чисті, без кірок. Набряки основи вух відсутні. Rp.: “Amitrazin-plus” – 1,2 mlD.t.d.n. 1S. Зовнішньо, по 6 крапель на кожне вухо.Тварина одужала.

« » 200 р.

Куратор:_____________/

Лікар-ординатор:__________/ Чемерис Л.П.

9. EPICRISIS

ПСОРОПТОЗ (PSOROPTOSIS) – хвороба кролів яка викликається кліщами Psoroptescuniculi родини Psoroptide і характеризується ураженням внутрішньої поверхні вушних раковин з утворенням масивних і щільних нашарувань, пробок та супроводжується отитом, свербежем, дерматитом на шиї й лапах тварин. Захворювання досить поширене, особливо в тих господарствах де не дотримуються зоогігієнічних норм утримання. Псороптоз у кролів може тривати довго і якщо його не лікувати то хвороба негативно впливає на результати відтворення. Хворі самці і самки слабко проявляють статеву активність, крільчихи погано доглядають за молодняком, тварини худнуть, все це завдає значних економічних збитків господарству.

Збудниками захворювання є кліщі які мають овальне тіло розміром 0,3 – 0,8 мм, чотири пари п’ятичленних лапок з присосками , які розміщені на довгих членистих стриженьках. Передні лапки розвинені краще. Хоботок довгий колючо-сисного типу. Очей і трахеї немає. Добре виражений статевий диморфізм. Яйця видовжено-овальні, асиметричні (до 0,3 мм завдовжки). Живляться кліщі лімфою, епідермісом, запальним ексудатом.

Кліщі парзитують в епідермальному шарі шкіри. Запліднення в них відбувається в два етапи. Спочатку самець копулює з телеонімфою, а після перетворення її на самку вона запліднюється статевими продуктами, які були введені самцем. Самка відкладає яйця, які приклеює матковим секретом до епідермісу. З яєць вилуплюються довгасті личинки з трьома парами лапок. Вони линяють і перетворюються на протонімфу, згодом телеонімфу та імаго. Повний цикл розвитку триває 14 – 20 діб. Кліщі досить плодючі. Одна пара цих кліщів на тілі тварини може дати мільйонне потомство. Кількість відкладених яєць і розвиток з них потомства залежить від вологості шкіри, густоти шерсті й температури. Живуть самки до 2 міс. Гинуть кліщі як за низької, так і за високої температури. У приміщені можуть жити до 2 міс. На неспецифічних хазяях нашкірники не розмножаються. Вони є постійними і видоспецифічними ектопаразитами свійських і диких тварин.

Псороптоз частіше реєструється в осінньо-зимовий період і має сезонний характер. Заражаються здорові тварини при контакті з хворими а також через предмети догляду. Збудника переносять миші, комахи, обслуговуючий персонал на взутті та одязі. Сприяють цьому антисанітарні умови утримання, неповноцінна годівля, простудні та інфекційні хвороби, гельмінтози. Кроленята заражаються від кролематок. Захворювання проявляється з 2-місячного віку, якщо їх утримують у брудних, вологих клітках у темних приміщеннях. Хворобу у кролів реєструють упродовж цілого року, але пік інвазії спостерігається в холодну пору. В данне господарство збудника, вірогідно, було занесено із сусіднього двору в якому спостерігався спалах псороптозу кролів.

Кліщі-нашкірники спричинюють інтенсивний свербіж у місцях локалізації. Розчухування кролями уражених вух призводить до розвитку дерматиту. Внаслідок травмування капілярів краплі крові лімфи потрапляють у середнє та внутрішнє вухо і спричинюють отит. Внутрішня поверхня вух вкривається лусками й товстими нашаруваннями сірого та червоно-коричневого кольору. Кірки закривають слуховий прохід, порушують слух. При гнійному отиті можливе порушення цілісності барабанної перетинки і поширення запалення на оболонки головного мозку, що проявляється судомами. При запаленні середнього і внутрішнього вуха спостерігається викривлення голови та шиї.