Смекни!
smekni.com

Фармакологічне обґрунтування використання препарату "рексод" при цукровому діабеті (стр. 4 из 5)

Підсилення антиоксидантного захисту, на наш погляд, пояснюють і отримані дані з комбінованого використання рексод з цукрознижувальними препаратами – метформіном та розиглітазоном) – при первинній інсулінорезистентності, викликаної застосуванням дексаметазону (рис. 4).

Встановлено, що при комбінації рексод з метформіном і розиглітазоном інтенсивність процесів ВРО (за рівнем зниження ТБК-АП) зменшилась в 1,3 та 1,4 рази відповідно, інтенсивність цитолітичних процесів (за рівнем зниження АлАТ) – в 1,2 та 1,3 рази відповідно.

При поєднанні рексод з цукрознижувальними засобами спостерігається тенденція до підсилення впливу препаратів на прояви інсулінорезистентності, про що свідчить зменшення площі під відповідними глікемічними кривими в 1,7 разів, відповідно (при монотерапії метформіном та розиглітазоном – в 1,4 та 1,3 рази, відповідно). Це призводить до потенціювання протекторної дії цукрознижувальних препаратів та рексод – явища потенційованого синергізму (рис. 4).

Отримані результати свідчать про доцільність комбінації рексод з метформіном та розиглітазоном з метою запобігання оксидативного стресу та зменшення інсулінорезистентності.

Узагальнюючи результати проведених досліджень, можна зробити висновок про перспективність застосування рексод з метою покращення антиоксидантного статусу та глікемічного контролю при цукровому діабеті.

Висновки

У дисертаційній роботі теоретично та експериментально обґрунтовано доцільність застосування рексод для профілактики та лікування метаболічного синдрому, цукрового діабету та його судинних ускладнень.

1. Встановлено, що рексод гальмує метаболічні прояви синдрому інсулінорезистентності, індукованого хронічним уведенням фруктози, за рахунок поліпшення толерантності до вуглеводів та підвищення чутливості до інсуліну, пригнічення вільнорадикального окислення ліпідів, зниження рівня жирних кислот і тригліцеридів у сироватці крові та глюконеогенезу в печінці експериментальних тварин.

2. Застосуваня рексод запобігає розвитку первинної (неіндукованої гіперглікемією) інсулінорезистентності, відтвореної введенням дексаметазону. Превентивний ефект рексод реалізується шляхом зниження інтенсивності процесів ВРО, підвищення активності систем антиокидантного захисту та поліпшення ліпідного обміну.

3. Профілактичне введення рексод гальмує розвиток відносної інсулінової недостатності за умов неонатального стрептозотоцинового діабету, знижуючи базальну гіперглікемію, поліпшуючи толерантність до вуглеводів, зменшуючи виразність оксидативного стресу.

4. Рексод за умов абсолютної інсулінової недостатності (модель дитизонового діабету) чинить нефропротекторну дію, яка проявляється в зниженні мікроальбумінурії та креатиніну сечі, що свідчить про перспективність використання рексод із метою попередження або ослаблення розвитку діабетичної нефропатії.

5. Рексод проявляє антиатерогенний ефект у кролів із абсолютною інсуліновою недостатністю, поліпшуючи глюкозний гомеостаз, знижуючи концентрацію НЕЖК, ЛПНЩ, ЛПДНЩ та підвищуючи рівень ЛПВЩ в сироватці крові.

6. Комбіноване застосування рексод з антиоксидантами (a-токоферолу ацетатом, корвітином та емоксипіном) сприяє сумації антиокислювального ефекту за умов оксидативного стресу, індукованого інсулінорезистентністю.

7. Використаня рексод у комбінації з цукрознижувальними препаратами – метформіном та розиглітазоном – приводить до підвищення позитивного впливу антидіабетичних препаратів на розвиток первинної інсулінорезистентності.

8. Виявлені антиоксидантні та антигіперглікемічні властивості рексод зумовлюють доцільність його клінічної апробації як препарату для корекції інсулінорезистентних станів, зокрема метаблічного синдрому, з метою гальмування проявів відносної та абсолютної інсулінової недостатності, запобігання або ослаблення діабетичних мікро- та макроангіопатій.

Список опублікованих робіт за темою дисертації

1. Деримедвідь Л.В., Бухтіярова І.П. Антиокислювальна та ангіопротекторна дія рекомбінантної суперокиддисмутази при дитизоновому діабеті //Клінічна фармація. – 2005. – Т.9 – №4. – С. 44-47. (Внесок здобувача: участь у теоретичному обґрунтуванні дослідження, проведення експерименту, аналіз отриманих результатів, участь у підготовці статті до друку).

2. Деримедвідь Л.В., Бухтіярова І.П. Дослідження ангіопротекторних і цукрознижуючих властивостей рекомбінантної супероксиддисмутази при дитизоновому діабеті у кролів // Експериментальна і клінічна медицина. – 2006. – №1. – С.17-20 (Внесок здобувача: участь у теоретичному обґрунтуванні дослідження, проведення експерименту, аналіз отриманих результатів, участь у підготовці статті до друку).

3. Деримедвідь Л.В., Бухтіярова І.П., Дрововоз С.М. Ефективність використання рекомбінантної супероксиддисмутази при цукровому діабеті // Клінічна фармація. – 2007. – №1. – С. 42-45. (Внесок здобувача: участь у теоретичному обґрунтуванні дослідження, проведення експерименту, аналіз отриманих результатів, участь у підготовці статті до друку).

4. Деримедведь Л.В., Бухтиярова И.П. Антиоксиданты в терапии сахарного диабета // провизор. – 2007. – №24. – с. 40-43. (Внесок здобувача: аналіз літературних джерел, участь у підготовці статті до друку).

5. Деримедвідь Л.В., Бухтіярова І.П., Цубанова Н.А. Порівняльний аналіз імунокоригуючих властивостей антиоксиданту “Рексод” при дитизоновому діабеті. / Матер. Всеукр. наук.-практ. конф. “Підготовка клінічних провізорів в Україні: досвід, проблеми та перспективи” 3-4 жовтня 2007. – Чернівці: Буковинський державний медичний університет, 2007. – С. 42-43.

6. Деримедвідь Л.В., Бухтіярова І.П. Ефективність препарату “Рексод” при стрептозотоциновому діабеті //Створення, виробництво, стандартизація, фармакоекономічні дослідження лікарських засобів та біологічно активних добавок: Тези доп. ІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (12-13 жовтня 2003 р.).– Х.: Вид-во НФаУ, 2006. – С. 178-180.

7. Бухтіярова І.П., Бєлік Г.В. Вивчення впливу антиоксидантних препаратів на стан серцево-судинної системи в умовах дитизонового діабету у кролів // Тези доп. Міжнар. медико-фармац. конгр. “Ліки та життя” 6-9 лютого 2007. – Київ, 2007. – С.58.

8. Бутенко О.А., Деримедвідь Л.В., Бухтіярова І.П. Ангіопротекторна дія рекомбінантної супероксиддисмутази // Актуальні питання створення нових лікарських засобів: Тези доп. Міжвуз. студ. наук. конф. (27 квітня 2006 р.). – Х.: Вид-во НФаУ, 2006. – С. 182.

9. Деримедвідь Л.В., Дроговоз С.М., Бухтіярова І.П., Смирнова О.С. Критерії використання антиоксидантів при цукровому діабеті. Інформаційний лист. № 350/07. – К.: Вид-во Укрмедпатентінформ, 2007. – 4 с.

10. Деримедвідь Л.В., Бухтіярова І.П. Можливості використання препарату рекомбінантної супероксиддисмутази – рексод при цукровому діабеті.Інформаційний лист №22-2007. – Відділ оперативної поліграфії ЗАТ “ХЦНТЕІ“. – Х., 2007. – 4 с.

Анотація

Бухтіярова І.П. Фармакологічне обґрунтування використання препарату “Рексод” при цукровому діабеті. — Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата фармацевтичних наук за спеціальністю 14.03.05. – фармакологія. – національний фармацевтичний університет, Харків, 2008.

Дисертація присвячена фармакологічному обґрунтуванню доцільності застосування рексод на різних етапах розвитку інсулінової недостатності.

На основі комплексних експериментальних досліджень встановлено, що рексод відновлює антиоксидантний баланс, виявляє ангіопротекторні і мембранопротекторні ефекти.

Встановлено, що при застосуванні рексод в умовах експериментальної відносної та абсолютної інсулінової недостатності спостерігається достовірне покращення функціональної активності b-клітин підшлункової залози, збільшення чутливості до інсуліну, покращення толерантності до вуглеводів.

Рексод за умов експериментальної абсолютної інсулінової недостатності зменшує розвиток діабетичної нефропатії та проявляє антиатерогенні властивості.

Встановлено, що рексод проявляє антигіперглікемічні властивості лише за умов наявності патології, що супроводжується оксидативним стресом та порушеннями вуглеводного обміну.

Експериментально доведена ефективність комбінованого застосування рексод з антиоксидантами та пероральними цукрознижувальними препаратами.

Таким чином, на підставі фармакологічних досліджень рексод доведена доцільність її клінічної апробації як препарату для корекції інсулінорезистентних станів, зокрема метаболічного синдрому, з метою гальмування проявів відносної та абсолютної інсулінової недостатності, запобігання або ослаблення діабетичних мікро- та макроангіопатій.

Ключові слова: рексод, антиоксидант, цукровий діабет, відносна та абсолютна інсулінова недостатність.

Аннотация

Бухтиярова И.П. Фармакологическое обоснование использования препарата Рексод при сахарном диабете. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата фармацевтических наук по специальности 14.03.05. – фармакология. – Национальный фармацевтический университет, Харьков, 2008.

Диссертация посвящена фармакологическому обоснованию целесообразности применения рексод (препарата на основе рекомбинантной Cu-Zn супероксиддисмутазы, полученной методом генной инженерии из культуры штамма дрожжей-продуцентов Saccharomyces cerevisiae Y 2134) на разных этапах развития экспериментальной инсулиновой недостаточности.