Смекни!
smekni.com

Франклінізація і аероіонотерапія (стр. 2 из 2)

2.1 Фізіологічні та лікувальна дія аероіонів

Аероіони, досягаючи поверхні шкіри і слизових оболонок, втрачають електричний заряд, передаючи його тканинам, клітинам крові, і стають високоактивними атомами й молекулами. Так, молекули МО2 і О3 є сильними окислювачами, а атоми азоту і водню сильними відновниками. Вступаючи у взаємодію з молекулярними комплексами мембран і електролітами інтерстицію, вони утворюють різні продукти електрообмена і біологічно активні речовини. При цьому продукти рекомбінації позитивних аероіонів знижують провідність нервових провідників у зоні впливу, а негативних підвищують її. Хімічно активні атоми і молекули в шкірі і слизових оболонках дихальних шляхів стимулюють місцеві метаболічні процеси, викликають розширення артеріол і посилення місцевого кровотоку, активують репаративні процеси, впливають на місцевий імунітет. У свою чергу це призводить до ряду нервово-рефлекторних і гуморальних реакцій. Характер останніх визначається концентрацією аероіонів, тривалістю та локалізацією впливу, чутливістю організму до іонізованого повітря.

Аероіони позитивної і негативної полярності нерідко приводять до протилежних реакцій. Негативна аероіонотерапія підвищує активність миготливого епітелію трахеї, легеневу вентиляцію, збільшує споживання кисню і виділення вуглекислоти, стимулює дихальні ферменти, підсилює окислювально-відновні процеси в тканинах. Під впливом негативних аероіонів відбувається збільшення гемоглобіну і числа еритроцитів, сповільнюється ШОЕ і згортання крові, змінюється рН крові в лужну сторону. Артеріальний тиск при дії негативних аероіонів знижується, а частота серцевих скорочень сповільнюється. Дія негативних аероіонів змінює функціональний стан ЦНС, підвищує рефлекторну збудливість нервових клітин та м'язів, підсилює процеси гальмування в корі великого мозку. Негативна аероіонотерапія покращує загальне самопочуття, нормалізує сон, підвищує розумову і фізичну працездатність. Відзначено стимулюючу дію негативних іонів на білковий, вуглеводний, водний обмін, синтез вітамінів (особливо групи В і С), стабілізуючий вплив на рівень кальцію і фосфору в крові. Під впливом негативної аероіонотерапії підвищується стійкість до різних несприятливих факторів зовнішнього середовища, стимулюються захисні сили при ряді захворювань шляхом підвищення реактивності загальних і місцевих бар'єрних функцій. Негативні іони знижують ступінь сенсибілізації, стимулюють фагоцитарну активність лейкоцитів. Все це і визначило використання в лікувальній практиці негативних аероіонів.

Позитивні аероіони викликають в організмі в основному протилежні зрушення. Так, під їх впливом знижується активність окислювально-відновних процесів, прискорюється ШОЕ, підвищується згортання крові, пригнічується активність миготливого епітелію легенів, підвищується збудливість ЦНС, знижується працездатність і т.д.

2.2 Апаратура. Методика і техніка аероіонотерапії

Для отримання аероіонів штучним шляхом застосовують кілька способів іонізації повітря. Найбільш широко для цих цілей використовують аероіонізірующую здатність електростатичного поля високої напруженості. Іонізатори такого типу називають електроеффлювіальнимі. До них відносяться апарати АІР-2, електроеффлювіальная люстра ЕЕФ-01, "Іонотрон", "Озотрон", серія "Еліон-132", апарати для франклінізація АФ-3, ФА-5-3, ФА-50-3 та ін Для отримання гідроаероіонов застосовують гідроаероіонізатори ДАІ-4 і ДАІ-4У.

Аероіонотерапія може здійснюватися шляхом вдихання аероіонів (загальна процедура) або впливу ними на патологічний осередок, рефлексогенні зону (місцева пропедура. Вона може бути індивідуальною або груповий. Для проведення процедури загальної аероіонізації іспользуютелектроеффлювіальние іонізатори, при цьому повітряний зазор між електродом і хворим повинен бути не менш 1,5 м, а при застосуванні гідроаероіонізаторов 20-25 см. При місцевій аероіонізації електрод розташовують на відстані 10-20 см. Під час процедури груповий аероіонотерапії хворі розташовуються в зручних кріслах по колу на відстані 1 м від апарата. Перед впливом необхідно видалити металеві предмети з вух, волосся, зняти металеві ланцюжки. Одяг повинен бути легким, обличчя, шия, руки - відкриті. Під час процедури хворий повинен спокійно дихати через ніс і рот, час від часу робити глибокі вдихи. Аероіонотерапія проводять у добре провітрюваному приміщенні без запиленості і високої вологості повітря.

Аероіонотерапія дозується за кількістю іонів вдихається за період проведення процедури. Лікувальна доза за одну процедуру 75-150 млрд аероіонів. Час, необхідний для отримання дози, встановлюється з гласно паспортними даними приладу, виходячи з концентрації іонів на певній відстані від приладу (воно коливається від 10 до 30 хв). Курс лікування складає 15-20 процедур, що проводяться щодня або через день.

2.3 Показання та протипоказання до аероіонотерапії

Показання: гострі та хронічні риніти, синусити, ларингіти, фарингіти, трахеїти, бронхіти, озена без великих руйнувань слизової оболонки носа, вазомоторний риніт, бронхіальна астма легкого і середнього ступеня тяжкості, неактивний туберкульоз легень, бронхоектатична хвороба, пневмосклероз, профілактика професійних бронхолегеневих захворювань, астенічні симптоми соматичного та травматичного генезу, мігрень, вегетативна дистонія, артеріальна гіпертензія I і II ступеня, неврастенія, розлади сну, опіки, рани, трофічні виразки, афтозний стоматит, пародонтоз, деякі шкірні захворювання та ін.

Протипоказання: важкі форми бронхіальної астми, виражена емфізема легенів, активний прогресуючий туберкульоз легень, злоякісні новоутворення, виражений атеросклероз коронарних і мозкових артерій, вагітність, різке загальне виснаження організму, озена з глибокими деструктивними змінами, депресивні стани, підвищена чутливість до іонізованого повітря.

Список літератури

1. В.М. Боголюбов, Г.М. Пономаренко Загальна фізіотерапія: Підручник. - М., 1999р.

2. Л.М. Клячкина, М.М. Виноградова Фізіотерапія. - М., 1995р.

3. Г.М. Пономаренко Фізичні методи лікування: Довідник. - СПб., 2002р.

4. В.С. Улащік Введення в теоретичні основи фізичної терапії. - Мінськ., 1981р.

5. Клінічна фізіотерапія / За ред. В.В. Оржешковского. - Київ, 1984р.