Смекни!
smekni.com

Визначення вагітності у тварин (стр. 2 из 3)

Зміни в поведінці. Не тільки вагітні, але і не вагітні суки можуть демонструвати поведінку, типову для вагітності. Це зумовлено, підвищеною концентрацією пролактина і не специфічно для вагітних. У другій половині вагітності вживання їжі зростає приблизно на 50%, однак на 3-4тижні після в’язки часто спостерігається короткочасне зниження апетиту.

У кішок зміни у поведінці спостерігаються в основному у другій половині сухотності тобто в період відповідний відновленню еструса у відсутності вагітності.

Фізичні зміни. На протязі місяця після в’язки у сук спостерігаються слизові виділення з піхви, хоча такі явища не рідкість і при відсутності вагітності. Соски набувають рожевого кольору та збільшуються. Вага починає збільшуватися з 35дня і може на 50% перевищувати норму. Збільшення живота починається з 40дня, і продовжується до 50. Однак у першородних сук або у випадку мало чисельного помьоту можуть бути неочевидними. Збільшення молочних залоз зазвичай спостерігається з 40дня, одночасно з сосків починає виділятися серозна рідина. В останні 7 днів вагітності може з’явитися молозиво.

У котів ці зміни менше виражені і зазвичай не проявляються до 50дня. Збільшення та почервоніння зазвичай помітно з 21дня. Починаючи з 58дня, набухають молочні залози, а в останні 7днів з’являється молозиво.

Пальпація черевної порожнини. На протязі першого місяця зародки визначаються у вигляді не великих потовщень в порожнині рогів матки, та діагностика утруднена у зв’язку з їх малим розміром. З 26 по 30 день ембріони представляють собою сферичні утворення, що досягають 15-30мм в діаметрі. Щільні, заповнені рідиною відносно легко пальпуються, якщо черевна стінка розслаблена. Починаючи з 35дня, зародки витягуються, і втрачають тонус. На цій стадії пальпація утруднена. Плоди можна ідентифікувати після 55дня.

Серцебиття плодів. У собак і котів серцебиття плодів аускультують на пізніх строках вагітності за допомогою стетоскопа або фіксують ЕКГ. Серцебиття плодів визначають без утруднення, оскільки їх частота вдвічи більше частоти скорочень серця матері.

Рентгенографія. Збільшення матки визначається, починаючи з 30дня вагітності. На цій стадії збільшена матка легко ідентифікується каудальній частині черевної порожнини, дорсальніше сечового міхура і вентральніше прямої кишки, часто збільшення розмірів матки призводить до краніального зміщення тонкого кішківника. На цьому етапі не можливо встановити збільшення матки пов’язане з вагітністю чи розвитком патологічних станів. Діагностику вагітності за допомогою рентгенографії проводять, починаючи з 45дня(40д у кішок), коли проходить мінералізація кісткової тканини плодів. Іонізуюче опромінення не шкідливе для плодів після 45дні вагітності однак анастезування несе в собі певний ризик.

Ендокринні тести. Рівні пролактина вагітних і не вагітних сук суттєво різняться, не виключено, що у майбутньому подібний тест буде застосовуватись для діагностики вагітності.

Проба релаксина може слугувати основою для постановки діагнозу, та на даний час готових наборів для визначення концентрації цього гормона не розроблено.

У кішок підвищення концентрації прогестерону в сиворотці крові являється характерною ознакою вагітності і не справжньої вагітності, тому до 45 дня проби цього гормона не являються основою для діагностики.

Протеїни гострої фази. Реакція гострої фази спостерігається у вагітних сук приблизно під час імплантації ембріонів. Ця реакція унікальна, і проявляється лишеу сук, тому рівні фібриногену, С-реактивного білку або інших протеїнів являються чуттєвим маркером вагітності. Початкове підвищення рівня протеїнів відбувається з 20 дня, і пік спостерігається на 40 день вагітності.

Метод являється достатньо надійним, хоча вірогідність помилки не виключена, оскільки позитивний результат може бути отриманий і при наявності запальних процесів.

Діагностичне ультразвукове скануваня в В-режимі застосовують для підтвердження вагітності на різних строках. УЗД представляє собою не інвазівний метод, безпечний для оператора і пацієнта. Оптимальним вважають проведення дослідження через місяць після в’язки.

У сук ембріони вперше можуть бути визначені на 15 день після овуляції, в цей період вони виглядають як сферичні анехогенні структури близько 2мм в діаметрі. Починаючи з 20-го дня після овуляції, вони візуалізуються у вигляді продовгуватих структур близько 7мм в діаметрі і 15мм в довжину. Серцебиття плодів визначається на 22 день після овуляції. Максимально швидкий ріст проходить між 32 та 55 днями. У вказаний період ясно видна голова, тіло і черевна порожнини, легко ідентифікується плацента. Починаючи з 40 дня, кістки плодів стають гіперехогеними і відображаються на екрані. З 45дня ідентифікується наповнений рідиною (анехогений ) шлунок. На пізніх строках вагітності голова, хребет і ребра дають інтенсивне відображення та стають легко помітними. В останні 20 днів виявляють нирки і тонкий кішківник.


ІІІ. Власні дослідження

1) Мета та задачі

Метою проведеної нами роботи було встановлення вагітності у суки, встановлення строків вагітності, кількості плодів, виявлення можливих патологій у розвитку плодів, та складання прогнозу розвитку плодів та часу родів.

Поставленою нами задачею було опанувати методику проведення УЗД дослідження, та навчитися розраховувати час родів по даним УЗД, встановити анатомо-топографічне розташування плода під час родів, оцінка стану внутрішніх органів плоду, ускладнення вагітності запаленням та пухлинами.

2) Методи та матеріали

Ми використали 3 методи. а саме метод пальпації, аускультації та УЗД дослідження.

Метод УЗД дослідження.

Особливості огляду:

ультразвукове дослідження проводять по клінічним показникам. На пізньому строку вагітності не бажане дослідження в положенні на спині, так як порушується трофіка через можливість здавлювання збільшеною маткою аорти та задньої полої вени.

Особливості анамнеза та клінічної картини:

УЗД у акушерстві являється найбільш достовірною і інформативною методикою серед інших клінічних методів в оцінці деяких аспектів у течії нормальної вагітності і особливо при її патології.

УЗД картина в нормі:

якісна оцінка строку вагітності заключається в оцінці структури вмісту амніону(жовточного мішка , частин скелету, внутрішніх органів плоду).

З 15-го дня вагітності(в ампулярну стадію) амніотичної порожнини являються як розростання округлої порожнини, діаметром 1-1,5см. Стінки ембріональної порожнини, що представляють собою трофобластичну оболонку бластоцисти, у вигляді ехопозитивного обідка добре простежуються ,так як їх ехоплотність вища ехоплотності слизової рога матки. Структура рідкого вмісту ембріональної порожнини однорідна. Відображення ембріону відсутнє, так як в цей строк має мінімальні розміри і не виступає в порожнину бластоцисти. Дорсальне підсилення ехосигналу виражено слабо через не великий об’єм рідини.

Оглядова (трансобдомінальна) ехолокація дозволяє побачити амніотичні порожнини не в усіх випадках, що зумовлено відносно не великими розмірами об’єктів, тому у сумнівних або при негативному результаті призначають повторне дослідження. У ряді випадків порожнини візуалізуються, як це не парадоксально, лише після повного опорожнення сечового міхура, так як створюються більш оптимальні умови(сечовий міхур у випадку наповнення артефактом дистального підсилення ховає порожнини).

З 20го дня амніотична порожнина має розмір 2-3см і продовгувату форму. Ехографічне зображення ембріона схематично відображає його морфологічну будову і характеризується в присутності рога матки порожнини амніона(водна оболонка). Виявляється амніон, що має рідину і плодові оболонки, обмежені амніотичною оболонкою. Маркером вагітності в цей строк є наявність в порожнині матки ехонегативного об’єкта округлої форми з зоною дорсального підсилення. Ехощільність стінок висока. Гарна візуалізація забезпечується наявністю рідини в амніотичній порожнині і відносно щільними стінками.

Розміри порожнини реєструються стандартним комп’ютерним оснащенням апарата і зазвичай виявляють зміни діаметру, довжини окружності, об’єму порожнини. Зміни проводять на ультра звуковому зрізі порожнини максимального розміру.

В подальшому ембріональна порожнина різко збільшується в наслідок прогресування вагітності (інтенсивної секреції ембріональної рідини). Однак товщина стінок не в усіх соченнях однакова, що пов’язано з наявністю ворсинчастого хоріона.

З 20 днів закінчується перший етап ехографічної динаміки, головною особливістю якого являється відсутність зображення внутрішньо порожниних ембріональних структур. Диференційна діагностика в цей строк у більшості випадків просто не потрібна.

Точну кількість плодів виявити не завжди вдається(виявлялося після контрольної лапаратомії або після родів) через багаторазове відпромінення «акустичне дзеркало», необхідністю спеціальності підготовки для дослідження великої поверхні шкіри, неможливості обездвижування тварини(небезпеки негативного вливання міорелаксантів перебіг вагітності).

Другий етап ехографічної динаміки характеризується появою в просвіті амніона відображення внутрішніх ембріональних структур, зміни будови плодових оболонок, в подальшому збільшення об’єму амніона.

В просвіті амніону виявляють ехопозитивне відображення – жовточний мішок, представляючи собою додаткову камеру округлої форми, діаметром до 5мм, вміщуючу рідину. Розміщену при стіно. Ембріон не видимий , так як має розмір 1-2мм і прилягає до внутрішньої стінки амніона.