Смекни!
smekni.com

Використання інформаційних технологій Інтернет в фармації (стр. 2 из 2)

Найбільш популярними російсько - і україномовними ресурсами Інтернет для фахівців фармації і медицини є медичні сервери:

http://www.mednavigator.net

http://www.medline.ru

http://www.medi.ru

http://www.rusmedserv.com

http://www.medport.ru

http://www.medinfo.ru

інтернет-версії періодичних видань

http://www.rmj.ru

http://www.provisor.kharkov.ua

http://www.morion.kiev.ua

Досить високий рейтинг мають електронний довідник "Клінічна фармакологія"

http://www.clinpharma.com

видавництво "Медиасфера"

http://www.mediasphera.aha.ru

Часто звертаються як медики, так і фармацевти до популярних медичних ресурсів

http://www.diabet.ru

http://www.mama.ru

http://www.doktor.ru

http://www.herpes.ru

ресурсам про здоров'я українського порталу

http://www.uаportal.com

інформації новин

http://www.lenta.ru

http://www.gala.net

Інтернет відчутний допомагає в пошуку наукової інформації, що переважно представлена англійською мовою. Однак пошук в Інтернет для українських медиків і фармацевтів утрудняє необхідність досить глибокого знання англійської мови. Кількість посилань на закордонні сайти незначно. Серед найбільш відвідуваних закордонних інформаційних сайтів фахівцями відзначені наступні:

http://www.medinfo.net

http://www.bmj.com

http://www.medconsult.com

Серед сайтів, що містять комерційну і законодавчу інформацію, відзначений: інформаційний бізнес-портал (http://www.lіga.kіev.ua), сайт Усеукраїнського фармацевтичного інформаційного центра (http://www.pharm-іnfo.com) і ін.

Сайти медичних і фармацевтичних фірм залучають фахівців наявністю:

· інформації про продукцію фірми 48%

· інформації про послуги 17%

· можливості зробити замовлення товару 13%

На сайтах медичних і фармацевтичних фірм фахівці найчастіше шукають інформацію про продукцію фірми (рис. 4). Корпоративні сайти значно полегшують і спрощують замовлення товару (використання цієї можливості залучає на сайти фірм 25% працівників аптек, 21% співробітників оптових фірм і 10% працівників промислових підприємств). Досить високий відсоток лікарів — 7%.

Рис. 4. Частота звертання медиків і фармацевтів до інформаційних ресурсів корпоративних сайтів


Інформація про послуги медичних і фармацевтичних фірм цікавить насамперед працівників закордонних компаній - 60%, оптових фірм - 20% і працівників лікувально-профілактичних установ - 17%. Менш цікава ця інформація для інших фахівців.

Увагу медиків і фармацевтів залучають корпоративні сайти фармацевтичних фірм ("Рfіzer", "Фармако", "Игар", "Фарма Плюс", "Дарниця", "Днепрофарм", "Витамакс" і ін.). В Інтернет фахівці шукають дані про нові програмні продукти і техніку для комерційних підприємств, медичних установ (http://www.siet.kiev.ua, http://www.medicom.ru).

Нові інформаційні технології, на відміну від традиційних, припускають надання не тільки інформації, але і засобів доступу до неї (засобів пошуку, обробки, представлення й ін.). У таблиці приводяться найбільше часто використовувані пошукові сервери Інтернет. При пошуку інформації фахівці віддають перевагу російськомовним пошуковим системам.

Таблиця 1. Найбільш відвідувані пошукові системи Інтернет фахівцями фармації і медицини(пошукові сервери, що названі двома і більш респондентами)

Rambler http://www.rambler.ru
Yandex http://www.yandex.ru
List.ru
Yahoo!
Medscape http://www.medscape.com
Alta Vista http://www.altavista.com
Farma.com http://www.farma.com

Для вивчення відповідності інформації, наданої Інтернет, потребам фахівців було задане питання: "Яку інформацію, необхідну для роботи, Ви хотіли б, але не можете знайти в Інтернет?" У результаті аналізу відповідей було виділено кілька груп проблем.

Кожен четвертий фахівець шукає в Інтернет наукову інформацію, серед якої дуже важко відшукати новини про прогресивні розробки, реферати статей, їхні повнотекстові варіанти, переклади статей закордонних авторів. Крім питань повсякденної практики, що цікавлять окремих фахівців, незадоволені медики якістю інформації, необхідної більш широкому колу лікарів, - практика сімейної медицини, історії хвороби, практичний досвід вітчизняних фахівців, нові методи лікування захворювань, докладна інформація для фахівців про лікарські препарати. На сайтах періодичних видань фахівці не завжди знаходять архіви видань, рідко оновлюються клінічні журнали. Бракує українських медичних журналів, перекладів закордонних публікацій, повних текстів статей, безкоштовної періодики.

На відміну від більшості країн з розвитий економікою, в Україні інформація, що сприяє пошуку стратегічного партнера, є закритої для учасників фармацевтичного ринку. На жаль, немає її й в Інтернет. Представники фармацевтичних підприємств хотіли б знайти в Інтернет більше даних про нові технології, інформацію про виробників устаткування для медичної промисловості. Недостатньо також інформації про нову медтехніку, вітчизняних виробників устаткування для лікарень.

Фахівці хотіли б бачити в Інтернет каталоги, що містять адреси і телефони медичних і фармацевтичних організацій і установ, довідник видань.

Недоступна інформація про реєстрацію лікарських препаратів в Україні. Її поки немає ні в друкованому виді, ні в Інтернет, що утрудняє роботу фахівців. У той же час Росія має регулярно обновлювану Інтернет-версію Державного реєстру лікарських засобів.

Необхідна для роботи фармацевтам маркетингова й аналітична інформація (у тому числі про цінову політику фірм), цінах на продукцію, що фахівці не можуть знайти в Інтернет.

У розділі освітніх ресурсів Інтернет користувачі хотіли б бачити більше спеціалізованої навчальної літератури, особливо вітчизняних авторів, конкурси в навчальні заклади, умови надходження і профвідбору.

Незважаючи на достатню кількість в Інтернету сайтів кадрових агентств, преси, що містять оголошення про вакансії, не усі фахівці можуть знайти роботу, що задовольняє їх запитам.

В Інтернет активно розвиваються комерційні проекти, що надають користувачам платний доступ до інформаційних ресурсів. Ми спробували з'ясувати - чи мають фармацевти і медики можливість користатися платною інформацією, якщо вона необхідна для роботи (рис. 5). Ствердно відповіла тільки чверть фахівців.

Рис. 5. Оцінка фахівцями можливості користатися інформацією сайтів, що надають платну інформацію, якщо така інформація необхідна для роботи

37% не можуть собі дозволити оплату в зв'язку з відсутністю засобів. Значимими перешкодами використання платних ресурсів Інтернет, на думку фахівців, є складність механізму оплати, можливість одержання подібної інформації з інших джерел безкоштовно. Таким чином, платна інформація, що розташовувана в Інтернет, практично залишається незатребуваної медиками і фармацевтами.

У результаті проведеного дослідження визначено, що в Україні біля половини медиків і фармацевтів при необхідності мають можливість використовувати ресурси Інтернет для пошуку професійної інформації. Дві третини з них мають доступ до Мережі завдяки роботі. Незважаючи на настільки вражаючу для України приступність Інтернету для фахівців охорони здоров'я, регулярно працюють у Мережі лише 7,7% медиків і 8,7% фармацевтів.

Специфіка професійної діяльності обумовлює спільність і розходження в інформаційних потребах медиків і фармацевтів. Для обох груп найбільш актуальної є медико-фармацевтична інформація. На другому місці по важливості фармацевти виділили законодавчу і комерційну інформацію, працівники лікувально-профілактичних установ - медичні новини.

Звертають на себе увагу незадоволеність фахівців якістю і кількістю медико-фармацевтичної інформації на російській і українській мовах розташовуваної в Інтернет. Наприклад, фармацевтам необхідна маркетингова інформація для ведення бізнесу, але інформаційно-аналітичне забезпечення галузі ще тільки налагоджується [6]. Незатребуваної фахівцями є платна інформація. Основна причина неможливості її використання, навіть якщо вона необхідна для роботи, - відсутність коштів.

Розуміння переваг Мережі медиками і фармацевтами підкреслює бажання 36% фахівців прилучитися до глобальних інформаційних ресурсів найближчим часом.

Таким чином, можна з упевненістю затверджувати, що в Україні ресурси Інтернет затребувані фахівцями у галузі фармації, хоча використовуються досить обмежено.


Література

1. Ишмухаметов А., Готованц С. Российская фармацевтика в компьютерной сети // Ремедиум.— 2000.— № 9.— С. 3-8

2. Новости // Internet.ua.— 2001.— № 1–2. — С.3-10

3. Гуревич Д. Интернет в фармацевтическом бизнесе // Фармацевтический вестник.— 2000.— № 23.— С. 7

4. Синицын В.Е. Интернет для врача // Фармацевтический вестник.— 2000.— № 31.— С. 5

5. Каминский А. Телемедицина во врачебной практике // Новые медицинские технологии.— 2001.— № 2.— С. 9-11

6. Приказ МЗ Украины от 11.01.2001 г. № 6 // Провизор.—2001.— № 3 (Юридические аспекты фармации).— С. 13-14