Смекни!
smekni.com

Використання низькочастотного ультразвуку та магніолазерної терапії в реабілітації хворих на остеоартроз (стр. 5 из 6)

Безпосередні результати проведених досліджень довели ефективність розробленого комплексу для лікування хворих на ОА. Значне поліпшення стану після МЛУЗТ спостерігалося у 40% хворих на артроз без синовіту, а після застосування традиційних методів ФТ такий результат був отриманий у 26% хворих. У пацієнтів з синовітом значне поліпшення зафіксовано у 28% хворих після МЛУЗТ і тільки у 12% - після традиційної терапії. Загалом позитивний результат лікування був зареєстрований у 64 (87,7%) хворих, які отримували розроблений комплекс, та у 33 (68,7%) хворих, які отримували традиційну ФТ. Слід відзначити, що позитивна динаміка клінічних проявів ОА реєструвалася після 4-5 процедури МЛУЗТ, тоді як сприятливі зрушення після традиційної терапії хворі відзначали в кінці курсу лікування.

Аналіз віддалених результатів у хворих на ОА показав, що до 3 міс. після курсу МЛУЗТ терапевтичний ефект зберігався у 82% хворих, до 6 міс. – у 62% хворих, до 12 міс. – у 44% хворих. Після курсу загальноприйнятої ФТ стійкість результатів лікування склала до 3 міс – у 50% хворих, до 6 міс – у 33% хворих, до 12 міс – у 8% хворих.

ВИСНОВКИ

В дисертаційній роботі запропоноване нове вирішення наукової задачі, що полягає в клініко-функціональному обґрунтуванні диференційованого застосування низькочастотного ультразвуку та магнітолазерної терапії для підвищення ефективності лікування хворих на артроз в залежності від клінічних проявів захворювання.

У хворих на артроз на фоні клінічних проявів суглобового синдрому реєструвались також порушення функції уражених суглобів, розлади регіонарного кровообігу, вегетативної регуляції, зміни ліпідного обміну (у вигляді підвищеного вмісту β-ліпопротеїдів і холестерину в сироватці крові), ступінь вираженості яких залежав від стадії процесу і наявності синовіту, що може бути використане для підбору диференційованих методів лікування хворих на ОА та оцінки їх ефективності.

Магнітолазероультразвукова терапія при остеоартрозах має багатоплановий вплив і в значній мірі стимулює саногенетичні механізми при адекватному виборі параметрів та зон впливу. При цьому у хворих на ОА з супутнім синовітом не рекомендована дія ультразвуку на уражені суглоби, оскільки це може посилити явища проліферації та набряк суглоба, тоді як при відсутності синовіту дія НУЗ на суглоб виявляє позитивний ефект.

У хворих без синовіту вплив низькочастотним ультразвуком доцільно здійснювати на сегментарні зони та уражені суглоби, магнітолазерний вплив – почергово на сегментарні зони і локально з використанням лазерного випромінювання в інфрачервоному та червоному діапазоні. У хворих на артроз із синовітом на зони сегментарної іннервації доцільно діяти низькочастотним ультразвуком в поєднанні з магнітолазерною стимуляцією в інфрачервоному діапазоні, на вогнище запалення – МЛВ у червоному діапазоні.

Застосування розробленого комплексу у хворих на артроз без синовіту супроводжується регресом клінічної симптоматики, поліпшенням функціонального стану суглобів, нормалізацією вегетативної регуляції і периферичного кровообігу, позитивними зрушеннями ліпідного спектра крові.

Поєднане використання НУЗ і МЛВ у хворих на артроз з синовітом чинить протизапальну дію, що супроводжується зменшенням болю, збільшенням обсягу рухів у суглобах, нормалізацією лабораторних показників і дозволяє зменшити або припинити прийом протизапальних препаратів.

Порівняльний аналіз безпосередніх і віддалених результатів лікування хворих на артроз показав, що поєднана дія НУЗ і МЛТ порівняно з загальноприйнятими методами фізіотерапії забезпечує більш виражений терапевтичний ефект і запобігає прогресуванню патологічного процесу в суглобах. Після проведення загальноприйнятого лікування і розробленого комплексу результати зберігаються протягом 6 місяців відповідно у 33% і 62% хворих, протягом року – відповідно у 8% і 44% хворих, що дозволяє рекомендувати проведення повторних курсів лікування через кожні 6-8 місяців.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

У комплексі медичної реабілітації хворих на ОА І-ІІІ стадій доцільно застосовувати поєднаний вплив НУЗ та МЛТ, механотерапії, лікувальної фізкультури з обмеженням надмірного навантаження на суглоби. Рекомендовано використовувати параметри НУЗ: частота 44 кГц, амплітуда 2-5 мкм; параметри МЛТ: лазерне випромінювання червоного діапазону (λ=0,67 мкм), потужність до 15 мВт; інфрачервоного діапазону (λ=0,78 мкм), потужність до 100 мВт; магнітне поле з максимальною магнітною індукцією на поверхні соленоїда 40 мТл; частоти додаткової модуляції фізичних факторів 2,4; 9,4; 75 Гц.

МЛУЗТ у хворих на ОА повинна проводитись з урахуванням клінічного перебігу захворювання У хворих на артроз без синовіту рекомендовано діяти НУЗ на зони сегментарної іннервації уражених суглобів – паравертебрально на рівні С5-Тh2 сегментів (при ураженні суглобів верхніх кінцівок), на рівні L2-S2 сегментів (при ураженні суглобів нижніх кінцівок) з наступними параметрами: частота модуляцій 9,4 Гц, амплітуда 2 мкм, методика лабільна, тривалість – по 2 хв ліворуч і праворуч. Одночасно на ділянку проекції суглобової щілини ураженого суглоба доцільно здійснювати МЛВ наступних параметрів: магнітна індукція до 40 мТл, лазерне випромінювання в інфрачервоному діапазоні, частотна модуляція 9,4 Гц, потужність до 100 мВт, тривалість процедури 10 хв. Протягом одного сеансу положення ультразвукового та магнітолазерного терміналів слід поміняти місцями і діяти з аналогічними параметрами, тривалість впливу – 10 хв. Курс лікування складає 8-10 процедур.

У хворих на ОА з синовітом МЛУЗТ доцільно проводити в комплексі з НПЗП. На зони сегментарної іннервації уражених суглобів рекомендовано діяти НУЗ наступних параметрів: частота модуляцій 2,4 Гц (при вираженому больовому синдромі 75-77 Гц), амплітуда 2 мкм, методика лабільна, тривалість – по 2 хв. ліворуч і праворуч. Одночасно на осередок ураження необхідно здійснювати магнітолазерний вплив з параметрами: магнітна індукція до 40 мТл, лазерне випромінювання в червоному діапазоні, частотна модуляція 2,4 Гц (при вираженому больовому синдромі 75-77 Гц), потужність 15 мВт, тривалість процедури 10 хв. Після цього доцільно проводити МЛВ на сегментарні зони з параметрами: магнітна індукція до 40 мТл, лазерне випромінювання в інфрачервоному діапазоні, частотна модуляція 9,4 Гц, потужність до 100 мВт, тривалість процедури 10 хв.

Хворим на ОА рекомендовано проводити комплексну реабілітацію з включенням МЛУЗТ кожні 6-8 місяців з метою запобігання прогресуванню патологічного процесу в суглобах.

МЛУЗТ може поєднуватись з медикаментозним лікуванням, а її застосування можливе в умовах стаціонарів, поліклінік та санаторно-курортних закладів.

СПИСОК ПУБЛІКАЦІЙ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Пашковський І.Б., Мухаммед Канут Ібрагім. Постізометрична релаксація та фізіопунктурна терапія міофасциального больового синдрому // Український медичний альманах. -2002. -Т.5. -№6. - с.109-110. (Канут М.І. провів клінічне та гоніометричне обстеження хворих, реовазографічні дослідження, лікування хворих методом лазеропунктури).

2. Современные принципы выбора зон воздействия в физиотерапии и физиопунктуре /Самосюк И.З., Чухраев Н.В., Пашковский И.Б., Канут М.И. // Перспективы традиционной медицины. -2003. -№3. - с.21-33. (Канут М.І. розробив та опрацював методику реабілітації хворих на остеоартроз з використанням багаторівневого впливу та частотних модуляцій фізичних чинників, вивчив та узагальнив результати такого підходу).

3. Нові методики фізіотерапії та апаратура для їх реалізації /Самосюк І.З., Чухраєв М.В., Самосюк Н.І., Пашковський І.Б., Канут І.М. // Архів клінічної та експериментальної медицини. - 2003. -Т.12. -№2. - с.61-63. (Канут М.І. узагальнив нові методики фізіотерапевтичного лікування хворих з дегенеративно-дистрофічними захворюваннями суглобів).

4. Застосування магнітолазеро-ультразвукової терапії в комплексному лікуванні хворих на остеоартроз /Самосюк І.З., Зачатко Т.М., Ткаліна А.В., Канут М.І. // Збірник наукових праць співробітників КМАПО ім.П.Л. Шупика. -Вип.12. -Кн.2. -Київ, 2003. -С.505-509. (Канут М.І. проводив набір клінічного матеріалу, розробив методику лікування хворих на артроз).

5. Медична реабілітація хворих на остеоартроз з використанням магнітолазероультразвукової терапії /Ткаліна А.В., Зачатко Т.М., Канут М.І., Дуеб В.Д. // Збірник наукових праць співробітників КМАПО ім.П.Л. Шупика. -Вип.13. -Кн.2. -Київ, 2004. -С.265-270. (Канут М.І. робив аналіз даних літератури, обстеження та лікування хворих на остеоартроз).

6. Основные принципы и методы применения физических факторов для лечения болевых синдромов /Самосюк И.З., Самосюк Н.И., Канут М.И., Дуэб В.Д. // Международный неврологический журнал. -2005. -№4. -с.95-98. (Канут М.І. провів дослідження ефективності застосування фізичних чинників у лікуванні больових синдромів при дегенеративно-дистрофічних захворюваннях суглобів).

7. Канут М.І. Ефективність магнітолазероультразвукової терапії у хворих на артроз // Збірник наукових праць співробітників НМАПО імені П.Л. Шупика. -Вип.15. -Кн.1-Київ, 2006. -С.314-319.

8. Електростимуляція та її застосування у клінічній практиці /Федоров С.М., Ількер Екші, Губенко В.П., Наім Ібрахім, Канут Мохамед Ібрахім. // Збірник наукових праць співробітників КМАПО ім.П.Л. Шупика. -Вип.10. -Кн.3-Київ, 2001. -С.314-319. (Канут М.І. провів обстеження та лікування хворих на остеоартроз з використанням електростимуляції).

9. Тези:

10. Нові методики фізіотерапії і фізіопунктури та апаратні комплекси для їх реалізації /Самосюк І.З., Чухраєв М.В., Самосюк Н.І., Ліповецький А.Н., Криворучко С.Г., Канут І.М., Пашковський І.Б. // Зб. наук. праць 2-гої міжнар. наук. -практ. конф. “Інформоенергетика ІІІ-го тисячоліття: соціолого-синергетичний та медико-екологічний підходи”. - Київ-Кривий Ріг, 2003. -Вип. ІІ - с.60-61. (дисертантом проведено обстеження та лікування хворих на остеоартроз з використанням магнітолазероультразвукової терапії).