Смекни!
smekni.com

Вірусні захворювання. Захворювання травного тракту, що спричиняють анаеробні мікроорганізми (стр. 3 из 3)

З антибіотиків можна призначати синтоміцин, який застосовується через кожні 4—6 год: у перший прийом — по 0,04 г, а потім — по 0,02—0,03 г на 1 кг живої ваги тварини протягом 2—4 днів підряд.

Профілактика та заходи боротьби. Для запобігання захворюванню необхідно додержувати режиму годівлі й утримання кролів, особливо молодняка.

Провадять загальні заходи щодо запобігання шлунково-кишковим захворюванням. Хворих кролів видаляють, клітки та інвентар дезинфікують. Для дезинфекції двічі застосовують такі гарячі розчини: розчин хлорного вапна, що містить 5% активного хлору;

10-процентний розчин їдкого натру; 4-процентний розчин формальдегіду.Тушки хворих та загиблих кролів знищують, шкурки використовують без обмежень.Інфекційна тимпанія кроленят. Від цієї хвороби найчастіше терплять кроленята у перший місяць свого життя при порушенні правил їх годівлі.

Етіологія. Збудником хвороби є особливий анаероб, що утворює спори — В. tympanicuniculi, довжина якого досягає 3— 6 μ, ширина 0,3—0,5 μ.

Епізоотологія. Тимпанія кролів спостерігається повсюдно. Звичайно хвороба проявляється лише при неправильній годівлі.

Клінічна картина. Захворювання виникає раптово: кролі втрачають апетит, настає пронос, слабість, шия витягується, потім розвивається тимпанія, яка стійко тримається протягом усієї хвороби. Хвороба триває звичайно тиждень і дуже часто закінчується смертю. При розтині основні зміни спостерігають у шлунку і кишечнику, які переповнені газом; у сліпій кишці крововиливи і напіврідка маса; у тонкому кишечнику — виразки.

Діагноз. При поставленні діагнозу зважують на клінічну і патологоанатомічну картину. Точний діагноз хвороби встановлюють на підставі бактеріологічного дослідження.

Треба пам'ятати, що з метою бактеріальної діагностики захворювання в лабораторію відсилають відповідні органи, зафіксовані у 30—50-процентному розчині гліцерину, свіжі або свіжоморожені трупи. На тарі з матеріалом, що відправляють до лабораторії, потрібно наклеїти етикетку із зазначенням його назви та фіксуючої рідини. В супровідному документі зазначають епізоотичний стан господарства, кількість тварин, що загинули, клінічні симптоми захворювання, патологоанатомічні зміни в органах, а також наводять дані про годівлю та утримання тварин. В кінці сповіщають гадану причину загибелі. Супровідний документ обов'язково мусить бути складений і підписаний ветеринарним лікарем.

Профілактика та заходи боротьби такі ж, як і при ентеротоксемії.

Використана література

1. Болезни кроликов. А. П. Гончаров.К., "Урожай", 1976, стр. 152