Смекни!
smekni.com

Хвороба Ходжкіна (стр. 2 из 2)

Пацієнтка скарг не пред'являє. Щитовидна залоза не пальпується. Статевий розвиток відповідає жіночій статі та вікові пацієнтки. Патології з боку інших ендокринних органів не виявлено.

Statuslocalis

При пальпації лімфатичних вузлів виражені надключичні лімфатичні вузли, діаметр до 1,5см, щільної консистенції, при пальпації не болючі, частково спаяні з клітковиною, що їх оточує.

Попередній діагноз

Хвороба Ходжкіна; стадія 2-Б (нодулярний склероз) з ураженням лімфатичних вузлів середостіння.

Додаткові методи обстеження

План обстеження

1. Клінічний аналіз крові

2. Біохімічний аналіз крові

3. Аналіз сечі

4. ЕКГ

5. Оглядова рентгенографія органів грудної порожнини

6. КТ органів грудної та черевної порожнини

7. Торакоскопія з біопсією лімфатичних вузлів середостіння

8. УЗД щитовидної залози

9. УЗД черевної порожнини

10. Сонографія судин

Лабораторні

Кров:

Еритр. Нb Базоф. Еозін. Юні Палоч. Сегмен. Лімф. Моноцити
3,2*1012 100 0 5 0 3 54 35 7

Лейкоцити – 11,7*109

ШОЄ – 33 мм/ч.

Висновок: лейкоцитоз, анемія 1 ст., підвищення ШОЄ.

Аналізи сечі: пит. вага 1016, прозорість - прозора, реакція слабко кисла, білок – , плоский епітелій – 2-3., лейкоцити 1-2.

Висновок: патологічних змін не виявлено.

Біохиміч. аналіз крові:

загальний білок - 62 г\ л

сечовина - 2,4 мкмоль\ л

білірубін загальний - 13,68 мкмоль\ л

прямій - 5,18 мкмоль\ л

Трансамінази: АЛТ - 0,25 ммоль\ л

АСТ - 0,15 ммоль\ л

тимоловая проба - 1,5 од.

Хлориди - 105 мкмоль\ л

Калій плазми - 3,6 ммоль\ л

протромбіновый індекс - 90%

фибриноген - 3,33 г\ л

Висновок: знижений загальний білок.

Інструментальні

ЕКГ: (висновок) ритм синусний правильний, аритмій, екстрасистолій немає.

КТ органів грудної та черевної порожнини (9,10,09): В середостінні виявляються збільшені лімфатичні вузли : ліві паракаротидні 3*2 см; праві верхні паратрахеальні 1,5*1,8 см; нижні праві паратрахеальні 2*1,5 см; праві периваскулярні 2,3*2,6 см; аортопульмональні 3*1,7 см; біфуркаційні 2*1,5 см. Виявляються надключичні одиничні лімфатичні вузли з обох сторін до 1,5 см в діаметрі. Пахвові ЛУ не збільшені.

Висновок: лімфопроліферативний процес середостіння.

Торакоскопія з біопсією лімфатичних вузлів середостіння (31.07.09): встановлено патологоанатомічний діагноз: хвороба Ходжкіна; нодулярний склероз; змішано-клітинний варіант.

УЗД щитовидної залози. Висновок: патологічних змін не виявлено.

Сонографія судин. Висновок: патологічних змін не виявлено.

Диференційній діагноз

Диференціальну діагностику доводиться проводити з багатьма захворюваннями. Збільшення лімфатичних вузлів середостінняі коріння легенів спостерігається при саркоїдозі, в цьому випадку поразка звичайна двостороння. При розмежуванні лімфогранулематоза і первинного туберкульозу, для якого також характерна одностороння поразка прикореневих лімфатичних вузлів, необхідно враховувати відсутність залучення до процесу при туберкульозі лімфатичних вузлів медіастинальної групи. Туберкульозний процес, як і ЛГМ, частіше вражає шийну групу ЛУ.Для туберкульозного лімфаденіту характерні щільні, спаяні з навколишніми тканинами, хворобливі ЛУ з перифокальною інфільтрацією, чого не спостерігається у даної пацієнтки. При лімфаденопатії такої локалізації потрібно думати про можливість бронхогенного раку легенів, пухлини середостіння іншого вигляду. Локальне збільшення ЛУ може бути обумовлене хворобою “котячої подряпини”. Лімфогранулематоз доводиться диференціювати з неходжкінскими лімфомами і позакістковомозковми проявами інших гемобластозів.Підозрювати лімфогранулематоз слід і при високій лихоманці без лімфаденопатії після виключення у хворих інфекції, в першу чергу підгострого інфекційного ендокардиту, СЧВ, пухлин іншої природи, в цій ситуації проводять детальне дослідження, направлене на виявлення важкодоступних лімфатичних вузлів, і тому числі діагностичні торако-і лапаротомію.

Вирішальну роль для постановки діагнозу має гістологічне дослідження.

Обґрунтування клінічного діагнозу:

На підставі скарг хворого (незначна слабкість, швидка втомлюваність, нічна пітливість, субфібрильна температура, зменшення ваги), анамнезу хвороби (вважає себе хворою з липня 2009, коли з’явилися вищевказані скарги, в зв'язку з чим було проведено медичний огляд в ході якого встановлено діагноз ), анамнезу життя (в дитинстві хвора перенесла інфекційний мононуклеоз ), даних об'єктивного дослідження (виражені надключичні лімфатичні вузли, діаметр до 1,5см, щільної консистенції, при пальпації не болючі, частково спаяні з клітковиною, що їх оточує) і даних лабораторних і інструментальних досліджень (лейкоцитоз, анемія 1 ст. знижений загальний білок; лімфопроліферативний процес середостіння; клітини Reed-Sternberg, правильні тяжі колагену, що ділять пухлинну тканину на ділянки округлої форми; клітини дуже поліморфні, можна бачити "діагностичні" клітини Березовського - Штернберга, еозинофільні, нейтрофільні лейкоцити, лімфоцити, плазматичні клітини, реактивні гістіоцити, фібробласти, тяжі дифузного фіброзу; клітинні скупчення і ділянки склерозу зазвичай розташовані нерівномірно, що надає тканинним розростанням строкатому вигляду; вогнища некрозу) можна поставити діагноз :

Клінічний діагноз: Хвороба Ходжкіна; стадія 2-Б* (нодулярний склероз) з ураженням лімфатичних вузлів середостіння. Клінічна група ΙΙ.

Ускладнення основного захворювання: Анемія 1 ст.

Патологоанатомічний діагноз: Хвороба Ходжкіна; нодулярний склероз; змішано-клітинний варіант.

*стадія 2-Б

Стадія II – Поразка лімфатичних вузлів двох областей і більш по одну сторону діафрагми

Б — симптоми інтоксикації (лихоманка, пітливість, схуднення).