Смекни!
smekni.com

Особливості використання фізичних вправ при сколіозі (стр. 3 из 3)

- розмовляти по телефону або працювати за комп’ютером, спираючись на спинку крісла або випрямивши спину. Також можна спертись ліктем з тієї сторони, де м’язи скорочені;

- вмиватися, чистити зуби в положенні ніг на ширині плечей, нахилившись вперед, не згинаючи спину в грудному відділі;

- сидіти на жорстких кріслах, спираючись на всю спинку, ноги, зігнуті в колінних суглобах під кутом 90є, тримати на підлозі. В положенні сидячи рекомендують напружувати м’язи преса протягом 2 - 3 хв;

- якщо сидіти потрібно тривалий проміжок часу, необхідно кожні 15 - 20 хв робити нахили в бік викривлення;

- дивитися телевізор сидячи на жорсткому кріслі, лежачи на животі або на боці тієї сторони, де м’язи скорочені;

- одягати шорти, штани потрібно піднявши одну ногу (нога протилежна до боку викривлення) і дещо нахилитися вперед, не згинаючи хребет у грудному відділі;

- при ходьбі голову тримати прямо.


Висновки

Підсумовуючи вище сказане слід додати, що сколіоз поряд із іншими захворюваннями є ще одним свідченням того, що потрібно вести здоровий спосіб життя. Адже саме здоровий раціонально виважений спосіб життя може гарантувати людству виживання. Адже рівень смертності на планеті невпинно зростає, а народжуваність залишає бажати кращого. Тому потрібно боротися із цими недугами. А насамперед із дитячою смертністю. І це повинні робити ніхто інший як вчителі, лікарі, реабілітологи і насамперед батьки. Адже більшу частину свого дитинства дитина проводить в сім’ї, а другу частину вона проводить в школі або в лікарні. Звичайно є такі діти, які не хворіють зовсім, на протязі всього життя. Отже, поширеність сколіозу дуже актуальна тема для роботи всіх ланок держави. Тому що влада держави повинна дбати про дітей, які є підростаючим поколінням, які досить скоро очолять країну. Саме на сучасному етапі розвитку і становлення нашої незалежної держави, здоров’я майбутньої нації має найважливіше значення. І саме тому керівництво держави повинно проводити певні реформи для того, щоб покращити умови життя в Україні, а найголовніше лікування і навчання, що є провідним в роботі нормального суспільства. Потрібно постійно стежити за тим, як розвивається та чи інша захворюваність серед дітей.

Впроваджувати системи оздоровлення. Якщо прогнозувати розвиток захворюваності серед дітей, то в найближчому майбутньому наше суспільство чекає катастрофа, тому що поширеність сколіозу в сільській місцевості дуже висока, а як відомо, в сільській місцевості проживає переважна більшість населення України то це вражаюче. Наприклад, у дослідженні при визначенні поширеності випадків сколіозу в різних місцевостях я з'ясував, що в сільській місцевості сколіоз поширений сильніше і становить 79 випадків на 579 учнів в 2000 році, 84 на 561 в 2001 році, 90 випадків на 576 учнів в 2002, 91 випадок на 546 учнів в 2003, 94 випадки на 542 учні в 2004 році та в 2005 році 102 випадки на 541 учень загальної кількості. Тоді як в міській місцевості цей показник значно менший, він становить: 22/1550 в 2000 році; 43/1382 в 2001 році; 41/1318 у 2002 році; 43/1287 в 2003 році; 63/1243 в 2004 році; 42/1171 в 2005 році. Як ми бачимо, загальна кількість сколіозу в сільській місцевості з кожним роком невпинно зростає, а в міській, то зростає, то спадає. Ці дані також дають чітке уявлення про динаміку зростання сколіозів серед школярів. При співставленні кількості хворих на сколіоз до загальної кількості дітей в школі у відсотках. Потрібно перш за все звернути увагу на те, що загальна кількість дітей в школах постійно змінюється, але не дивлячись ні на що, можна чітко сказати, що відсоток сколіозів має найбільшу ступінь в сільській місцевості.

В міській місцевості він невисокий. Слід зауважити, що серед класів, хворіють сколіозом в більшій мірі учні середніх та старших класів. Взагалі також можна сказати, що захворюваність сколіозом в місті невисока, а от в селі вона дуже висока, якщо брати до уваги прогресування сколіозу і прогноз на майбутнє.


Список використаної літератури

1. Кашуба В.А. Біомеханіка осанки. – К.: Олімпійська література, 2003. – 279 с.

2. Консервативне лікування сколіоза / В.Я. Фищенко, В.А. Уляшенко, Н.Н. Вовк та ін. — К.: УНІТІ – Атлант, 1994. – 187 с.

3. Корнилов Н.В., Грязнухин Е.Г., Осташко В.И. Ортопедія. – СПб.: Гиппократ, 2001. – 296 с.

4. Медична реабілітація / За ред. В.А. Епифанова. – М.: МЕДпресс-інформ, 2005. – С. 161-236.

5. Медична реабілітація в педіатрії / За ред. М.В. Лободи, А.В. Зубаренко, К.Д. Бабова. – К.: «Купріянова О.О.», 2004. – 381 с.

6. Довідник з дитячої лікувальної фізкультури / За ред. М.И. Фонарьова. – Л.: Медицина, 1983. – 360 с.

7. Стерхов Р.В., Стерхова Г.В., Бурая Т.А. Патогенетичний підхід до корекції порушення статики хребта у дітей в кінезотерапії // ЛФК и масаж. – 2005. – № 1. – С. 45-48.

Огляд літературних джерел

1. Дніпропетров. держ. Ін. фіз. культури. - Київ : [б. в.], 2008. - 18 с. - Бібліогр.: с. 14-15. – Фізична реабілітація дітей молодшого шкільного віку з церебральним паралічем, ускладненим сколіозом : автореф. дис. ... канд. з фіз. виховання і спорту: 24.00.03 / Афанасьєв Сергій Михайлович.

2. Абальмасова Е.А. Сколіоз у дітей і підлітків і задній спондилодез. //Дис. …докт. мед. наук. – М. – 1965. Обгрунтування причин виникнення сколіотичних хвороб у дітей.

3. Автандилов А.Г., Ветрилэ С.Т., Неманова Д.И., Кулешов А.А. Стан кардіореспіраторної системи у хворих з IV степеню грудного сколіозу до і після оперативного лікування. //Вісник травматології і ортопедії ім. Н.Н. Пріорова. – 2003. - N 1.- С. 21-23.

4. Біленький Б.Н. Механізм появи деформації хребта при сколіозі. //Ортопедія, травматологія і протезування. – 1977. - N 3. – С. 20-27. Способи профілактики та запобігання причинам виникнення хвороби.

5. Васюра А.С., Новиков В.В., Михайловский М.В., Сарнадский В.Н. Тривимірна корекція ідіопатичного сколіозу інструментарієм COTREL-DUBOUSSET І HARRINGTON. Порівнювальна оцінка методом комп’ютерної оптичної топографії. //Конференція молодих учених «Нове в рішенні актуальних проблем травматології і ортопедії»: Тези доповідей. – Москва, 2000. – С. 120.

6. Ветриле С.Т., А.К. Морозов, Кисіль А.А., Кулешов А.А., Косова І.А. Можливості комп’ютерної томографії в комплексній оцінці сколіотичної деформації хребта. //Вісник травматології і ортопедії ім. Н.Н. Пріорова. – 2003. – Т.1, N 1. – С. 11-20. Можливості комп’ютерної діагностики у процесі виявлення сколіозів.

7. Ветриле С.Т., Кулешов А.А., Швец В. В. Порівнювальний аналіз результатів оперативного лікування сколіозу з застосуванням дистрактора Harrington разом з методом Luque і системи Cotrel-Dubousset. //Вісник травматології і ортопедії ім. Н.Н. Пріорова. – 1999. - N 2.- С. 7-15.

8. Вреден Р.Р. До питання про оперативне лікування тяжких сколіозів. //Вісник хірургії і пограничних областей. – 1925. – Т. 5, N 10-11. – С. 8-11. Порушеється проблема оперативного лікування тяжких сколіозів

9. Гіппократ. Пер. Руднева В.И. Вибрані книги. - Москва, «Сварог» - 1994. –736 с..

10. Губина Е.В., Михайловский М.В. Оперативне лікування сколіозу – оцінка результатів інструментом SRS. //Матеріали міжнародного симпозіуму «Адаптація різних систем організму при сколіотичній деформації хребта. Методи лікування»: Тези доповідей. – Москва, 2003. – С. 125-128. Висвітлено матеріали міжнародного симпозіуму присвяченого адаптації різних систем організму при сколіотичній деформації.