Смекни!
smekni.com

Діагностика вагітності та акушерська термінологія (стр. 2 из 2)

ІІ акушерських місяці (8 тижнів) величина матки відповідає розміру гусячого яйця;

ІІІ акушерських місяці (12 тижнів) досягає голівки новонародженого і дно її перебуває на рівні верхнього краю лонної дуги.

Починаючи з IV місяця вагітності дно матки пальпується через черевну стінку і про строк вагітності судять за висотою стояння дна матки над лоном.

IV акушерських місяці (16 тижнів) дно матки розташовується на чотири поперечних пальці вище симфізу (6-7см).

V акушерських місяців (20 тижнів) дно матки на два поперечних пальці нижче пупка (12-14см).

VI акушерських місяці (24 тижні) дно матки на рівні пупка (20-24см).

VII акушерських місяця (28 тижнів) дно матки розташовується на 2-3 пальці вище пупка (24-28см).

VIII акушерських місяця (32 тижні) дно матки визначається посередині між пупком та мечоподібним відрізком (28-30см). Пупок починає згладжуватись. Живіт на рівні пупка - 80-85см.

IX акушерських місяців (36 тижнів) дно матки піднімається до мечоподібного відростку (32-34см) - це найвищий рівень стояння дна вагітної матки. Обвід живота в середньому 90см. Пупок згладжений.

X акушерських місяців (40 тижнів) дно матки опускається до рівня, який було відмічено у VIII акушерських місяців, тобто до середини відстані між пупком і мечоподібним відростком (28-30см). Пупок випинається. Обвід живота 95-98см, голівка опускається, у першовагітних притискується до входу в таз або стоїть малим сегментом у вході в таз.

При однаковому рівні стояння дна матки VII i X місяці вагітності розрізняються за обводом живота (при VIII місяцях обвід живота 80-85см, при X місяцях - 95-98см), за положенням голівки (при VIII місяцях - високо над входом у таз балотує, при X місяцях опущена, у першовагітних фіксована у вході в таз), за станом пупка (при VIII місяцях - згладжування, при X місяцях - випинання).

2. Акушерська термінологія: визначення термінів "положення плоду", "позиція", "вид", "предлежання"

Точне знання положення плода в матці, має велике значення для практичного акушерства. Воно досягається дослідженням жінки в кінці вагітності, коли є змога визначити членорозміщення плода, його положення, передлежання, позицію та вид.

Членорозміщенням (habitus) - називається відношення кінцівок плода та голівки до його тулуба. При найбільш сприятливому членорозміщенні - хребет декілька зігнутий, внаслідок чого спинка вигнута на зовні, голівка зігнута, підборіддя наближене до грудної клітки. Ніжки зігнутих в кульшових і колінних суглобах, схрещенні і притиснуті до нижньої частини живота. Ручки зігнуті в ліктьових суглобах ї схрещенні на грудях.

Положенням плода (situs) - називається відношення осі плода до осі (довжника) матки. Вісь плода - це лінія, що проходить через потилицю та сідниці. Можуть зустрічатись наступні варіанти положення плода:

вісь плода збігається з довжником матки - поздовжнє положення (situs longitudinalis) - спостерігається в 99% випадків;

вісь плода перетинається з довжником матки - поперечне (situs transversus) чи косе положення плода (situs obliguus).

Позицією плода (positio) - називається відношення спинки плоду до лівої (І позиція, 2/3 випадків) або правої (ІІ позиція, 1/3 випадків) стінки матки. При поперечному положенні плода позиція визначається за розміщенням голівки.

Вид позиції (visus) - відношення спинки плоду до передньої, чи задньої стінки матки. При передньому виді спинка плоду повернута до передньої стінки матки, при задньому виді - до задньої стінки матки.

Передлежання плода (presentatio) - називається відношення найнижче розміщеної крупної частини плоду до входу в таз (головне чи тазове передлежання).

Наведені дані про розміщення плода в порожнині матки зустрічаються в самих найрізноматніших співвідношеннях.

3. Біомеханізм пологів у передньому виді потиличного передлежання

Біомеханізм пологів - це закономірна сукупність обертальних та поступальних рухів, які здійснюються плодом в процесі його просування по пологовому каналу.

Наприкінці вагітності плід звичайно встановлюється в подовжньому положенні. При цьому в 95% випадків буває головне передлежання, а у 3-3,5% сідничне, рідко зустрічається поперечне або косе положення плоду.

Голівка плоду перебуває в стані помірного згинання. Її стрілоподібний шов розміщується на однаковій відстані від лонного зчленування і мису (синклетичне вставлення). При цьому підборіддя наближається до грудної клітки, спинка дугоподібно зігнута, ручки схрещені на грудях, ніжки зігнуті у колінах і тазостегнових суглобах і наближені до живота. Наприкінці вагітності передлегла частина звичайно максимально наближена до входу в малий таз або дещо притиснута до нього.

При головному передлежанні найтиповішим є передній вид потиличного передлежання. При цьому виді передлежання в біомеханізмі пологів виділяють чотири моменти: згинання голівки, внутрішній поворот голівки, розгинання голівки, внутрішній поворот плічок і зовнішній поворот голівки.

Перший момент - згинання голівки (flexio capitis). Відбувається при вході в малий таз.

Внаслідок зганяючих сил голівка плода притискується до площини входу в малий таз. При максимальному згинанні голівка притискується підборіддям до грудної клітки і встановлюється своїм найменшим розміром - малим косим (suboccipito bregnaticum) біля входу в малий таз. Стрілоподібний шов - у поперечному або одному із косих розмірів площини входу. Найнижче (провідна точка) розташоване мале тім’ячко, яке далі просовується по провідній лінії тазу.

Другий момент (rotatio capitis internum) - внутрішній поворот голівки проходить при переході з широкої частини малого тазу у вузьку та закінчується в площині виходу малого тазу. У процесі цього повороту спереду потилиця пересувається по дузі 900, при цьому стрілоподібний шов знаходиться спочатку в поперечному розмірі, проходить у косий розмір (при І позиції - правий, при ІІ - лівий) та встановлюється у прямому розмірі виходу тазу.

Другий момент біомеханізму пологів закінчується, коли потилиця у стані виразного згинання торкається областю малого тім’ячка до нижньої поверхні симфізу, лоб повернений до крижової впадини, стрілоподібний шов встановлений в прямому розмірі виходу таза.

Третій момент - розгинання голівки (deflexio capitis). Розгинання голівки проходить у площині виходу таза. Стрілоподібний шов встановлюється у прямому розмірі виходу таза. Утворюється точка фіксації між нижнім краєм лонного склепіння та підпотиличною ямкою. Навколо точки фіксації проходить розгинання голівки плоду та народжується тім’я, лоб, обличчя, підборіддя. Голівка народжується малим косим розміром 9,5см, по колу 32см.

Четвертий момент - внутрішній поворот тулуба і зовнішній поворот голівки (rotacio trunci internum et capitis externum). При розгинанні голівки поперечний розмір плечиків встановлюється у поперечному розмірі входу або частіше у одному з косих розмірів (при першій позиції - у лівому, при другій - у правому).

Після народження голівки у процесі руху плечики своїм поперечним діаметром поступово встановлюються у прямому розмірі виходу. Це переміщення плечового поясу передається голівці, що народилася, в результаті

чого вона повертається обличчям до правого або лівого стегна матері, в залежності від позиції (при першій - до правого, при другій - до лівого). В цей час одне з плечиків підходить до симфізу, інше розташовується у впадині крижів.

Переднє плече впирається у нижній край симфізу (точка фіксації - місце прикріплення дельтоподібного м’язу до плечової кістки та нижній край симфізу), також проходить згинання тулуба у грудному відділі. Першим народжується заднє плечико та ручка. Після народження плечового поясу проходить вигнання решти частин плоду.

Список літератури

1. Громової А.М. Акушерство та гінекологія / А.М. Громової, В.К. Ліхачова // - Полтава "Полтава", 2000. - 600с., іл.

2. Персианинова Л.С. “Справочник по акушерству и гинекологии" / Л.С. Персианинова, И.В. Ильина // М., “Медицина”, 1980.

3. Айламазяна Э.К. Акушерство: национальное руководство. / Э.К. Айламазяна, В.И. Кулакова, В.Е. Радзинского, Г.М. Савельевой // М. - “ГЕОТАР-Медиа”. - 2009.