Смекни!
smekni.com

Краснуха гостре респіратирне захворювання (стр. 2 из 2)

Ускладнення. При придбаній краснусі найбільш частим ускладненням є артрити. У дорослих хворих вони спостерігаються частіше, ніж у дітей (30% у чоловіків, 5-6% у жінок). Припухлість і хворобливість суглобів з'являються через 1-2 дні після зникнення висипу і тримаються 5-10 днів. Рідкісніше ускладнення - тромбоцитопенічна пурпуру. Вона характеризується петехиальной або більшим геморагічним висипом на шкірі, кровотечею з ясен, гематурією.

Найбільш важке ускладнення - краснушный енцефаліт, один випадок якого спостерігається на 5000-7000 захворювань краснухою. Ознаки енцефаліту з'являються незабаром після зникнення висипу або на тлі висипу. Хворі відмічають посилення головного болю, погіршення загального самопочуття, надалі розвиваються судоми, коматозний стан, гемипарезы. Іноді можливі і менінгеальні симптоми. Летальність при енцефаліті досить велика.

Діагноз і диференціальний діагноз. Розпізнавання типових випадків під час епідемічного спалаху в колективі не представляє труднощів. Діагноз спорадичних випадків, особливо при атиповій течії, досить складний. Захворювання доводиться диференціювати від інших захворювань, що протікають з мелкопятнистой висипом (аденовирусные і ентеровірусні захворювання, кір, інфекційний мононуклеоз, рожевий лишай, лікарський висип, інфекційна еритема та ін.). У діагностиці допомагає характерна картина периферичної крові (лейкопенія, відносний лімфоцитоз, збільшення числа плазматичних клітин). Діагноз краснухи можна підтвердити або за допомогою виділення і ідентифікації вірусу, або по наростанню титрів специфічних антитіл. Для цієї мети використовують різні реакції: РСК, иммуноферментный аналіз, реакція імунофлюоресценції, а також виявлення специфічних антитіл класу. Серологічні реакції ставлять з парними сироватками з інтервалом 10-14 днів. Діагностичним є наростання титру антитіл в 4 рази і більш. Виділення і ідентифікація вірусу досить складні і в практичній роботі майже не використовуються.