Смекни!
smekni.com

Мелирование волос 2 (стр. 3 из 5)

Одним кольором фарбуємо потрібні пасма в квадратах на верхівці. При зміні препарату для іншого кольору не забудьте обполоснути рукавичку або надіти іншу, щоб не змішувати різні препарати.

Волосся нижніх зон можна не тонувати, оскільки верхні пасма покривають нижче лежаче волосся. Досягаємо потрібного результату при економії часу і використовуваних препаратів.

Нижнє волосся не видно під верхніми пасмами. Їх часто тонують одним вибраним кольором.

Одержуємо спектральне тонування за один сеанс.

Даємо загальну витримку, змиваємо, обполіскуємо закріплювачем і наносимо препарат по догляду за волоссям.

Повторне мелірування. Тонування.

Повторне мелірування виконується при волоссі, що відросло. Бажано використовувати при цьому препарати і матеріал, що застосовувалися в попередній раз.

Як в класичному меліруванні, відділити пасмочки зигзагом на натуральному волоссі, що відросло біля коренів, не звертаючи уваги на дійсний колір цих пасмочок. Підкласти фольгу або плівку під пасма. Нанести препарат на пасма, що відросли біля коренів, захопивши 1 см попереднього мелірування.

Кінці волосся ізолювати, випустивши назовні. Скласти фольгу. Наступні пасма відділяти через 1,5-2 см.

На фольгу можна накладати прозору целофанову або поліетиленову плівку, щоб мати нагоду стежити за процесом освітлювання.

У цю ж плівку завертають кінець пасма, що не підлягає освітленню.

Папір або поліетиленову і целофанову плівку можна використовувати замість фольги. Дати витримку, змити, нейтралізувати по методиці.

Волосся в цілому майже не освітлюється, не посилюється їх чутливість.

Замість освітлювання коріння пасом можна їх підтемнити будь-яким препаратом, наприклад кольоровою тушшю, на нетривалий час.

Тон фарбника може гармонувати з кольором одягу або кольором очей або бути контрастним до кольору кінців і середини пасма. Створюється оригінальна екстравагантна зачіска.

Світлі та темні пасма як результат одного процесу

Цей метод рекомендується для жінок з дуже світлим, забарвленим і з відрощеним біля коріння волоссям.

Метод дозволяє спочатку повернути природний колір волосся, а потім зробити мелірування. Освітлювання пасом і забарвлення волосся робляться відразу, в результаті одного процесу, що вимагає терпіння і копіткої праці.

Необхідні фольга і пластикові затиски, дві кисті. Виділити зигзагом пасма, призначені для освітлювання, і затиснути їх качечкою. Другим зигзагом виділити нижче за перший зигзаг товще пасмо для забарвлення в натуральний колір, виходячи з положення кутів пасмочок, вже виділених для освітлювання.

Накласти на фольгу пасмо для забарвлення в натуральний колір. Нанести на волосся фарбу, не зачіпаючи коріння, що відросло.

Скрутити фольгу.

Узяти заколені затиском пасма, накласти на фольгу і обезбарвлюючим складом обробляти тільки натуральну прикореневу частину. Кінці пасом, не оброблені барвником, повинні вільно звисати. Скрутити фольгу.

Подібним способом обробити всі пасма на голові. Дати загальну витримку. Змивати попрядно - для вирівнювання часу витримки. Потім вимити все волосся і нейтралізувати.

Увага! Кожна фарба наноситься на волосся окремою кистю, і на рукавичці не повинен залишатися попередньої фарби. Можна використовувати окремі рукавички для кожної фарби.

Мелірування верхніх пасом

Метод застосовується для коротких стрижок і зачісок, якщо хочуть одержати окремі світлі відблиски на волоссі, ефект вигоряння верхніх пасом на сонці. Різнокольорність пасом створює динаміку в зачісці. Застосовують звичний гребінець для стрижки або гребінець з хвостиком. Спочатку виконуються стрижка і укладання.

Метод I

Нанести фарбу на волосся за допомогою гребінця по задуманому малюнку дольовими або радіальними смужками.

Метод II

Створює ефект вигорілих пасом, їх різнокольорність. Нанести фарбу на гребінець. Відділити тонке, прозоре пасмо і прочесати гребінцем з фарбою. Намазати, витримати, змити, нейтралізувати. Процедуру повторюють у міру відрощування волосся, вона швидко і просто виконується в домашніх умовах.

Мелірування окремих пасом за допомогою вати та гребінця

Рекомендується всім, хто бажає додати рельєфність своїй зачісці.

Замість фольги використовують вату. Її ріжуть на стрічки шириною 2-3 см, завдовжки на 2-3 см більше пасма, що освітлюється.

Відділити одне довге пасмо в потрібному місці. Покласти пасмо на лопатку для меліруваннія або гребінець і нанести освітлювач або тонуючий склад.

Мелірування при зигзагоподібному проділі

Проділ може проходити зигзагом по центру голови, але може бути виконаний і інакше.

1. Провести проділ.

2. Відділити пасмо.

3. Підкласти фольгу, загнувши її край у корені пасма.

4. На пасмо нанести фарбу і зверху накласти фольгу або плівку.

5. Відділити наступне пасмо з правого боку проділу, підкласти фольгу і нанести фарбу. Зверху накласти лист фольги.

6. Таким же способом офарбувати всі пасма темряви до верхівки.

7. Дати витримку. Змити. Нейтралізувати кислою водою.

Пасма можна робити двох кольорів: зліва - світлі, справа - трохи темніші кольори лівих пасом, але світліший за природний колір волосся.

Найсвітліші пасма можуть бути ближче до лоба, у міру наближення до верхівки пасма можуть змінювати відтінок по вибору клієнта. Дуже оригінально виглядає таке мелірування в зачісці.

Мелірування та хімічна завивка одночасно

Метод застосовний для короткого і напівдовгого волосся. Необхідно мати приладдя: інструменти, коклюшки, бігуді і препарати для освітлювання пасом і хімічної завивки.

Пасма відділяють зиґзаґами у напрямі зачіски. Наносять освітлюючий або тонуючий склад і в першому ряду, над лобом, завертають пасма у фольгу.

Другий ряд пасом накручують на коклюшки. Чергують ряд фольги з рядом коклюшок на тім’ї і скронях або по всій голові.

Час витримки мелірування вважати після обробки останнього пасма, укладеного у фольгу. Закінчити накручування коклюшок. Сумістити час витримки мелірування і час витримки лосьйону для перманенту. Змити хімічний лосьйон, не знімаючи фольги з пасом, виконати фіксаж. Зняти фольгу і промити водою все волосся. Нейтралізувати. Віджати волосся і промокнути його рушником. Нанести препарат, що поновлює структуру волосся.

5. Інструменти та апаратура перукарів

Інструменти перукаря - знаряддя праці, що застосовуються для виконання різноманітних операцій з волоссям.

Пристосування відіграють допоміжну роль, забезпечуючи якісне виконання перукарем своєї роботи.

При роботі з хімічними препаратами потрібно застосовувати тільки неметалеві гребінці. Через ушкодження лусок небажано працювати металевим гребінцем з вологим волоссям.

Інструменти для розчісування волосся

Гребінці. Найпоширеніший вид інструменту - пластмасові гребінці.

Залежно від призначення гребінці розподіляють на 4 основні
групи:

- комбіновані;

- однорідні;

- з гострою ручкою;

- зі звичайною ручкою.

Комбіновані гребінці поєднують на робочій поверхні ділянки густих і рідких зубців. Застосовуються в жіночих і чоловічих залах для розчісування, стрижки, холодного й гарячого укладання, начісування, тупірування волосся.

В однорідних гребінцях по всій поверхні частота розміщення зубців однакова. Використовуються для розчісування, укладання та стрижки.

Гребінцями з гострою ручкою - «хвостиком» зручно розподіляти волосся на пасма, ними працюють під час накручування на бігуді, коклюшки.

Звичайна ручка гребінця може бути заокруглена або у вигляді «вилочки». Першим гребінцем користуються при фарбуванні волосся, другим - при укладанні.

Щітки. Щітки можуть бути пласкими, круглими, з пластмасовими, металевими або щетинистими зубцями.

За призначенням щітки поділяються на:

- пласкі для розчісування волосся та масажу голови;

- круглі «брашинг» для укладання волосся феном, формування локонів;

- пласкі каркасні «бомбаж» для укладання волосся феном;

- щітки-шари для укладання феном довгого волосся.

Потрібно дезінфікувати щітки після кожного клієнта, наприкінці робочого дня мити мильною водою та дезінфікуючим засобом.

На ринку перукарського інструменту представлені термощітки, які водночас іонізують волосся, здійснюючи його оздоровлення.

Пристосування для перукарських робіт

До них відносяться:

- пульверизатор для зволожування волосся при стрижці, укладанні, а також для нанесення засобів для укладання;

- мисочки для приготування барвників, засобів для лікування, фіксажу для завивки;

- шейкери для змішування барвників;

- пензлики для розведення і нанесення препаратів та барвників;

- губки, спонжі для нанесення хімічних сумішей, фіксажу;

- затискачі металеві, пластмасові для розподілу волосся на зони та пасма при стрижці, укладанні, фарбуванні;

- утеплювальний ковпак для лікування, фарбування волосся;

- мірний стаканчик, мензурка для виготовлення сумішей, дотримання дозування;

- сіточка для волосся для захисту волосся під час сушіння;

- шапочка для мелірування для забезпечення фарбування окремих пасом;

- гумові рукавички для захисту рук від дії хімікатів;

- шпильки для виконання зачіски;

- таймер для контролю за встановленим на операцію часом;

- аплікатор для змішування й нанесення препарату, фарби.

6. Охорона праці