Смекни!
smekni.com

Аналіз демографічної ситуації в Канаді (стр. 2 из 2)

Близько 96 відсотків "видимих меншин" буде жити в містах Канади.

Українці в Канаді.

У Канаді проживає близько 1 мільйону етнічних українців.

Вважається, що існує чотири хвилі емігрантів з України в Канаду. У 1891-1914 роках до Країни Кленового Листка прибуло 170 тисяч українських поселенців. Це були бідні селяни, яким потрібна була земля. Під час другої хвилі 1920-х років прибуло ще 65 тисяч українців. Серед них також були ті, хто шукав землю, але були й ті, кому потрібна була робота або хто бажав розпочати власну справу. Хвиля повоєнної еміграції складалася переважно з політичних біженців та спеціалістів. Ці українці осідали переважно у великих містах. Останні десятиріччя належать до четвертої хвилі імміграції, це в основному кваліфіковані спеціалісти.

У Канаді діє понад 1000 етнічних українських організацій, виходить 83 українських видання (станом на 2004 р.).

Майже 300-тисячна українська діаспора проживає у провінції Альберта, а п'ята частина членів уряду країни - канадці українського походження. Столиця Альберти посідає перше місце серед інших міст Канади за чисельністю вихідців з України (122 тис. осіб).

У провінції Манітоба проживає одна з найчисленніших груп етнічних українців - близько 200 тисяч осіб. У столиці Манітоби - Вінніпезі - знаходиться штаб-квартира Конгресу українців Канади.

З 301 депутатського місця нинішнього канадського парламенту чотири належать депутатам українського походження.