Смекни!
smekni.com

Методологія й організація обліку і аналізу діяльності юридичної особи та її дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці (стр. 6 из 10)

Крок 1. Визначення групи підприємств, окремого підприємства, які порівнюються з оцінюваною групою за видами продукції (товарів, послуг), що випускається, та ризиками.

Крок 2. Розрахунок середнього коефіцієнта Р/Е для групи відібраних підприємств.

Крок 3. Визначення очікуваної вартості акцій оцінюваної групи підприємств шляхом знаходження добутку середнього коефіцієнта Р/Е порівнюваної групи та EPS оцінюваного об’єкта.

Застосування оціночних коефіцієнтів – мультиплікаторів прибутковості для визначення можливої вартості об’єднання підприємств – групи „АВС” на кінець 2004 року наведено в табл. 1.

Таблиця 1

Вартість групи „АВС” (визначена за методом аналізу коефіцієнтів прибутковості)

Формула розрахунку Значення коефіцієнта Можлива вартість Розрахунок
CV/Sales (2003) 1,22 150 1,22 Ч 123
CV/Sales (2004) 1,29 208 1,29 Ч 161
CV/Sales (2005) 1,18 227 1,18 Ч 192
CV/EBITDA (2003) 9,8 111 9,8 Ч 11,3
CV/EBITDA (2004) 6,3 105 6,3 Ч 16,6
CV/EBITDA (2005) 5,1 109 5,1 Ч 21,3
CV/NI (2003) 19,9 105 19,9 Ч 5,3
CV/NI (2004) 15,3 99 15,3 Ч 6,5
CV/NI (2005) 10,6 93 10,6 Ч 8,8
Разом вартість групи 134 1207 / 9

Для визначення вартості групи „АВС” розглядались аналогічні кондитерські підприємства, акції яких котируються на різних фондових ринках: „Ulker Gida Ve Ticaret” (Туреччина), „Gloetta Fazer” (Швеція), „Orion Corp” (Словаччина), „Kent Gida Maddeleri Sanayi” (Туреччина), „Pan Malaysia Corporation” (Малайзія), „Zaklady Przemyslu Cukiernicz” (Польща), „Appolo Food Holdings” (Малайзія), „Mieszko” (Польща), „Jurtzenk” (Польща), „Красный Октябрь” (Росія).

Для аналізу обрано період 2003−2005 рр. У результаті аналізу визначено, що для аналогічних підприємств коефіцієнт відношення вартості групи до доходу від реалізації (CV/Sales) за визначений період має значення 1,18−1,22; відношення вартості до прибутку до виплати процентів, податків і амортизації (CV/EBITDA) – 5,1−9,8; відношення вартості власного капіталу групи до чистого прибутку (СV/NI) – 10,6−19,9. Відповідні показники оцінюваної групи “АВС” наведено в табл. 2.

Таблиця 2

Показники групи „АВС” для розрахунку вартості групи

Показник 2003 2004 2005 (прогноз)
Дохід від реалізації (Sales), млн дол. 123 161 192
Прибуток до виплати процентів, податків, амортизації (EBITDA), млн дол. 11,3 16,6 21,3
Чистий прибуток (Net Income, NI), млн дол. 5,3 6,5 8,8

Отже, оцінка вартості групи „АВС”, визначена за методом співвідношення коефіцієнтів-мультиплікаторів, становить 134 млн дол.

У дисертаційній роботі запропоновано оцінювати вартість материнського та його дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці на основі моделі дисконтування грошових потоків. Відповідно до цієї моделі, прогнозується очікування грошових потоків, а за ставку дисконту приймається або ставка процента, або норма прибутковості.

Ставка дисконту є вартістю капіталу інвестора, що показує прибутковість, яку очікуватиме інвестор, якщо грошові кошти були інвестовані в активи, капітальні інвестиції або „портфель” подібного ризику.

Після визначення кількості періодів прогнозування вартість групи можна розрахувати за формулою:



Вартість групи
= Теперішня вартість операційних грошових потоків упродовж прогнозованого періоду + Теперішня вартість операційних грошових потоків після закінчення прогнозованого періоду (3).

Залежно від цілей оцінювання, операційний грошовий потік може бути визначений у кілька способів. Щодо групи, то розуміння її вартості частково ґрунтується на чистій теперішній вартості (Net Present Value, NPV) її майбутніх „вільних грошових потоків” (Free Cash Flows).

Існують різні тлумачення складових “вільних грошових потоків”. Згідно з одним із таких пояснень, вільні грошові потоки включають грошові надходження після сплати податків групи, зміни робочого капіталу і капітальних витрат.

Результати дослідження свідчать про застосування термінів „вільні грошові потоки” та „чисті грошові потоки”. У цьому контексті слід зазначити, що чистий грошовий потік є сумою, яку можна вилучити із бізнесу без шкоди для майбутньої діяльності, оскільки були враховані всі внутрішні потреби групи. Ось чому чистий грошовий потік часто називають вільним грошовим потоком.

Чиста теперішня вартість таких грошових потоків може бути отримана дисконтуванням цих грошових потоків з використанням оціненої середньозваженої вартості капіталу всіх джерел фінансування групи. Звідси:

WACC = [Cd (1 – t) D/V] + [Cp P/V] + [Ce E/V], (4).

де, WACC (WeightedAverageCostofCapital )− середньозважена вартість капіталу

Cd– вартість зобов'язань;

t – ставка податку;

Cp– вартість привілейованих акцій;

Ce– вартість простих акцій;

D – ринкова вартість зобов'язань;

P – ринкова вартість привілейованих акцій;

E – ринкова вартість простих акцій;

V = D + P + E.

Вартість групи на цій основі буде:

NPV = NCFt1 + NCFt2 + NCFt3 + NCFtn , (5)
(1+WACC)1 (1+WACC)2 (1+WACC)3 (1+WACC)n

де NCF – чистий грошовий потік за період (t),

WACC– середньозважена вартість капіталу.

Вартість акціонерного капіталу групи „АВС", визначена за моделлю дисконтованих грошових потоків, становить 82 млн дол.

Традиційно вартість визначалась як сума дисконтованих грошових потоків. Проте зрозуміло, що якщо система оцінювання результатів ґрунтується на дисконтованому грошовому потоці, то вона спирається на прогноз, а не на фактичні результати діяльності. Ідентифікатором вартості, яка створюється групою у певний звітний період, є економічна додана вартість (Economic Value Added, EVA), яка ґрунтується на фактичних показниках. У роботі автором запропоновано оцінювання вартості материнського та його дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці за методом економічної доданої вартості. У разі застосування цього методу вартість групи еквівалентна сумі розміру інвестованого капіталу і приросту (спадання), який дорівнює теперішній вартості щорічної економічної доданої вартості, яка розраховується впродовж прогнозованого періоду.

Розрахунок вартості групи можна записати так:



На підставі цього методу значення створеної економічної доданої вартості (економічного прибутку) розраховуються за такою формулою:


Основним принципом, який лежить в основі EVA, є припущення, що обліковий прибуток необхідний, але не достатній для створення додаткової вартості. Щоб отримати додаткову вартість, треба мати економічний прибуток, який безпосередньо впливатиме на підвищення ціни акцій.

Для одного періоду економічна додана вартість підприємства може бути розрахована так:

EVAt = ICt-1 Ч(ROICt – WACCt), (8)

деIC (Invested Capital) – інвестований капітал;

ROIC (Return on Invested Capital) – прибутковість інвестованого капіталу;

WACC (Weighted average cost of capital) – середньозважена вартість капіталу.

Автором запропоновано алгоритм розрахунку економічної доданої вартості (EVA), який складається з таких кроків:



Крок 1.
Розрахунок інвестованого капіталу (ІC) і операційного прибутку після вирахування податків (NOPAT) для кожного року.
Крок 2. Розрахунок прибутковості інвестованого капіталу (ROIC) та розриву (спреду) між прибутковістю інвестованого капіталу та середньозваженою вартістю капіталу (ROIC – WACC).
Крок 3. Розрахунок економічної доданої вартості групи (EVA).

Вартість групи „АВС” за методом економічної доданої вартості становить 80,2 млн дол. (табл. 3).

Зміст консолідованих фінансових звітів групи підприємств може змінюватися відповідно до вимог суб’єктів аналізу. Аналіз групи потребує розуміння перспектив сегментів (інколи суттєво локалізованих), у межах яких вона діє, впливу економічних змін на сегменти та конкурентну позицію групи підприємств. Фінансові звіти окремих учасників групи не дають достатньої інформації для такого аналізу. Проте такі звіти допомагають окреслити позиції групи та напрям її діяльності, який формує основу для майбутнього аналізу.

Основним питанням, яке виникає в контексті аналізу консолідованих фінансових звітів групи підприємств, є безперервне оцінювання схильності групи до різноманітних географічних та господарських сегментів. У роботі обґрунтована доцільність оцінювання діяльності через аналіз звітних сегментів групи. Аналіз географічно диверсифікованих груп ґрунтується на розумінні динаміки географічної та господарської кон’юнктури ринків, що складають групу. Для визначення потенційної ціни та зміни ризиків групи, найбільшої прибутковості діючого сегмента і, нарешті, для оцінювання позиції групи та її перспектив значення набуває аналіз географічних сегментів через виробництво та ринки збуту.

У дисертаційній роботі розглядається методологія формування і впровадження корпоративних інформаційних систем у групі, що застосовуються з метою отримання оперативної інформації про діяльність материнського та його дочірніх підприємств як єдиної одиниці, узгодження інформації, підготовки консолідованої фінансової звітності та її аналізу для прийняття управлінських рішень.

Таблиця 3

Вартість групи компаній „АВС” за методом економічної доданої вартості