Смекни!
smekni.com

Зовнішньоекономічна діяльність ВАТ "Лубнифарм" (стр. 16 из 19)

Ризик не виявлення безпосередньо пов'язаний з проведенням незалежних процедур перевірки. Зроблені аудитором оцінки невідповідності внутрішнього контролю і оцінка властивого ризику впливає на характер, терміни і об'єм аудиторських процедур, які використовуються аудитором з метою зменшення вірогідності не виявлення помилок, і доводять ризик аудиту до необхідного рівня. Деякий ризик не виявлення помилок існує завжди, навіть коли аудитор перевірить 100 % залишків по рахунках або всі види операцій, тому що велика частка аудиторських доказів має швидше запевняючий (аргументаційний характер), чим характер, що підсумовує. Після обліку зроблених оцінок аудитор планує характер незалежних процедур перевірки, терміни проведення незалежних процедур, об'єм незалежних процедур.

Існує взаємозв'язок між ризиком не виявлення помилок і комбінованим властивим ризиком і ризиком невідповідності внутрішнього контролю. Відповідно можна зробити висновок, що такий ризик буде достатньо високий (в межах 0,6), тому як комбінований властивий ризик і ризик невідповідності внутрішнього контролю дорівнює 0,4.

3.4 Програма проведення аудиту зовнішніх операцій на ВАТ «Лубнифарм»

Згідно вимогам Національного нормативу аудиту № 9 «Планування аудиту» планування аудиту повинне оформлятися документально і передбачає складання спільного плану і програми аудиту. Планування аудиторської діяльності здійснюється з метою надання ефективних економічних послуг в певний проміжок часу, зосередження уваги аудитора на найважливіших напрямах аудиту, і визначення проблем, які слід перевірити ретельніше. Планування аудиту пов'язане з визначенням його цілей і завдань, відповідальності і обов'язків аудиторів.

Під час розробки спільного плану аудитор здійснює аналіз наступних питань:

- розуміння аудитором бізнесу клієнта: головних чинників, які впливають на діяльність підприємства; важливих характеристик підприємницької діяльності підприємства, його організаційної структури, процесу виробництва, фінансового стану, а також порядку його звітності; розподілу обов'язків між керівництвом підприємства.

- розуміння обліку і системи внутрішнього контролю: методології і принципів бухгалтерського обліку, які використовувалися бухгалтерією ВАТ «Лубнифарм»; знання аудитора питань бухгалтерського обліку і системи внутрішнього контролю;

- визначення ризиків: оцінка аудитором ризику внутрішнього контролю - ефективності системи внутрішньогосподарського контролю ВАТ «Лубнифарм», тобто її здатності попереджати і виявляти помилки на підприємстві, оцінка розміру власного аудиторського ризику не виявлення істотних помилок і визначення на підставі цього важливих напрямів аудиту;

- види, час і повнота процедур: існування можливості оперативного внесення змін в окремі напрями аудиту; вплив інформаційних технологій на процес аудиту.

Форма спільного плану аудиту представлена в додатках до Національного нормативу аудиту № 9 «Планування аудиту». Для ВАТ «Лубнифарм» розроблений спільний план аудиту представлений в таблиці 3.6:


Таблиця 3.6

Спільний план аудиту зовнішньоекономічної діяльності

Організація, яка перевіряється ВАТ «Лубнифарм»
Період аудиту 01.01.2005-31.12.2006
Керівник аудиторської перевірки Ізначенко Д.В.
Склад аудиторської групи Костенко Д.А., Вілінськая Н.І.
Заплановані види робіт Період проведення Виконавець Примітки
1 Аудит покупки-продажу іноземної валюти 02.04.07-06.04.07 Костенко д.А.
2 Аудит балансової вартості іноземної валюти 09.04.07-13.04.07 Костенко д.А.
3 Аудит розрахунків з іноземними покупцями 02.04.07-06.04.07 Вілінськая Н.І.
4 Аудит розрахунків з іноземними постачальниками 09.04.07-13.04.07 Вілінськая Н.І.
Керівник аудиторської фірми|фірма-виготовлювача| Мартинюк К.Я.Керівник аудиторської перевірки Ізначенко Д.В.

У програмі аудиту види, зміст і час проведення запланованих аудиторських процедур повинні збігатися з прийнятими до роботи показниками спільного плану аудиту.

Аудиторські процедури – це сукупність відповідних дій аудитора відносно перевірки фінансово-господарської діяльності, стану обліку і фінансової звітності. Аудитор спочатку збирає і аналізує інформацію, необхідну для оцінки достовірності бухгалтерського балансу і фінансової звітності, визначає статутні документи, виявляє відхилення стану діяльності підприємств від того, яке передбачене статутними документами. Так він вивчає форму і методику бухгалтерського фінансового обліку, їх відповідність вимогам, які до них виставляються. Потім аналізу вважаються записи в Головній книзі, зокрема, сумнівні записи, дані яких зіставляють з регістрами аналітичного обліку і первинними документами.

У спільному вигляді аудиторські процедури можуть бути класифіковані таким чином:

- розуміння бізнесу, його організації, галузі, в якій здійснюється діяльність підприємства;

- вивчення і аналіз інформації про діяльність підприємства в цілому;

- вивчення форм і методів обліку, оцінка впливу законодавчих змін на стан обліково-аналітичного процесу;

- визначення стану об'єкту в натуральному, вартісному вираженні;

- контроль процесу відображення деяких операцій в обліку (первинні документи, аналітичні, синтетичні і звітні документи);

- розгляд питань попередніх років;

- розгляд звітів керівництва підприємства і проміжних звітів.

Аудиторська програма допомагає керувати виконавцями аудиту і контролювати їх роботу. У аудиторську програму включається також перелік об'єктів аудиту по його напрямах, а також час, який необхідно витратити на кожен напрям аудиту або аудиторську процедуру. Форма програми аудиту, представлена в додатках до Національного нормативу аудиту № 9 «Планування аудиту» для аудиту зовнішньоекономічної діяльності ВАТ «Лубнифарм» представлена в таблиці 3.7:

Таблиця 3.7

Програма аудиту зовнішньоекономічної діяльності

Організація, яка перевіряється ВАТ «Лубнифарм»
Період аудиту 01.01.2005-31.12.2006
Керівник аудиторської перевірки Ізначенко Д.В.
Склад аудиторської групи Костенко Д.А., Вілінська Н.І.
Напрямок аудиту Документи Аудиторські процедури Період перевірки Виконавець
1 2 3 4 5 6
1 Аудит купівлі-продажу іноземної валюти Банківські документи по розрахунковим і валютних рахунках, оборотно-сальдові відомості по рахунках 311, 312333 Перевірка наявності банківських документів по розрахункових і валютним рахункам; перерахунок сум, відображених у виписці банку, зіставлення їх з даними бухгалтерського обліку; встановлення своєчасності відображення операцій в бухгалтерському обліку; перевірка правильності визначення суми послуг банка і віднесення її до валових витрат звітного періоду, точного розрахунку балансової вартості валюти 02.04.07-06.04.07 Костенко Д.А.
2 Аудит балансової вартості іноземної валюти Банківська виписка з офіційним курсом НБУ, оборотно-сальдові відомості по рахунках 362, 632, 714, 945 Перевірка своєчасності і повноти проведення перерахунку балансової вартості валютних цінностей, які знаходяться на балансі підприємства за станом на останній день кожного звітного податкового періоду. Переконатися в правильності застосованого для здійснення перерахунку офіційного курсу НБУ. Перевірити правильність визначення джерела фінансування отриманих резуль­татів перерахунку (валові витрати або валові доходи); своєчасності і повноти відображення в обліку перерахунку балансовій вартості валютних цінностей 09.04.07-13.04.07 Костенко Д.А.
3 Аудит розрахунків з іноземними покупцями Банківські виписки по валютних рахунках, контракти, вантажні митні декларації, оборотно-сальдові відомості по рахунках 362, 714, 945 Перевірка повноти та своєчасності зарахування виручки, яка приходить на валютні рахунки підприємства: правильності приміненого офіційного курсу НБУ при визначенні ба­лансовій вартості іноземної валюти; повноти і своєчасності відображення в бухгалтерському обліку реалізації готової продукції нерезидентам; своєчасності проведення перерахунку заборгованості в іноземній валюті на останній день кожного звітного періоду і правильності віднесення його результатів відповідно до валових витрат або валових доходів. 02.04.07-06.04.07 Вілінська Н.І.
4 Аудит розрахунків з іноземними поставщиками Банківські виписки по валютних рахунках, контракти, вантажні митні декларації, оборотно-сальдові відомості по рахунках 632, 714, 945 Перевірка правильності визначення балансової вартості перерахованої валюти і її відповідності сумам заборгованості, які враховуються на балансі підприємства. Перевірити своєчасність проведення перерахунку суми заборгованості в іноземній валюті на останній день кожного звітного періоду. Встановити правильність віднесення результату перерахунку відповідно до валових витрат або валових доходів. Перевірити правильність визначення вартості матеріалів, які прийшли в рахунок погашення цієї заборгованості, і правильності списання різниці між сумою заборгованості і вартістю матеріалів відповідно до валових витрат або валових доходів. З'ясування своєчасності погашення заборгованості перед постачальником-нерезидентом 09.04.07-13.04.07 Вілінська Н.І.
Керівник аудиторської фірми|фірма-виготовлювача| Мартинюк К.Я.Керівник аудиторської перевірки Ізначенко Д.В.

Перевірка наявності всіх банківських документів по розрахункових і валютних рахунках проводиться шляхом звірки залишку на початок дня залишку на кінець дня попередньої банківської виписки. Перерахунок сум, що відображують у виписці банку, зіставлення їх з даними бухгалтерського обліку проводиться шляхом звірки даних оборотно-сальдової відомості по рахунку з даними виписок. Встановлення своєчасності відображення операцій в бухгалтерському обліку проводиться на підставі звірки дати проведення операції в програмі з датою банківської виписки. Перевірка правильності визначення суми послуг банку і віднесення її до валових витрат звітного періоду проводиться на підставі договору розрахунково-касового обслуговування, ув'язненого з банком.