Смекни!
smekni.com

Інтереси СРСР та США на Близькому Сході в 80-ті роки ХХ ст. (стр. 2 из 3)

Такими були умови, коли СРСР вплутався у війну, якій призначено було стати його В'єтнамом, з наслідками, які опинилися для Союзу багато страшніше за наслідки індокитайської експедиції для Сполучених Штатів. Як неважко було передбачити і як доводили багато радянських фахівців, вторгнення до Афганістану ніяк не поліпшило стану справ, а лише ускладнило з усіх боків. Громадянська війна в Афганістані прийняла характер боротьби за незалежність проти іноземного нашестя.

Політика США щодо афганського питання ретельно пропрацювала і була успішною. Китай, Пакистан і Саудівська Аравія прийняли сторону американців і надали допомогу афганському опору. "Мухаєддін" в Пакистані і Афганістані підтримувався за рахунок фінансових коштів ФБР і Мі-6 (Лондон). Офіційно підтримка була надана Народній Демократичній партії Афганістану. Фактично, за цією назвою ховалися угрупування найбільш радикального ісламізму і антикомуністів. Сполучені Штати ввели велику кількість санкцій (економічних, політичних) проти Радянського Союзу. США прагнули створити антирадянський табір, щоб "СРСР втратив в цій війні якомога більше крові", маючи на увазі не людські жертви, а втрати в економіці і міжнародному статусу країни.

В своїй книзі "Велика шахівниця" (1997г) Бжезинський писав, що Афганістан був тактично необхідний для підриву потужності Радянської Армії. Він пише, що провокація Радянського Союзу була особливо необхідна у зв'язку із зміцненням американських військ в Персидській затоці під час енергетичної кризи. В той момент Близький Схід для США був тактично найбільш важливим регіоном планети. Вашингтону було необхідно присікти проникнення Радянського Союзу на Близький Схід. Наслідки вторгнення до Афганістану виявилися руйнівними для позицій СРСР в світі. Реакція на війну в Афганістані була повсюдно негативною, і особливо в Америці.

Ірано-Іракська війна

У тому ж 1979 року виник іранський конфлікт, де знов зіткнулися інтереси США і СРСР. Іран за часів правління шаха Мохаммеда Реза Пехлеві вважався бастіоном проти радянського впливу на Близькому Сході.

Завдяки ісламській революції, у влади в Ірані опинився аятола Хомейні. Його прихід до влади ознаменував перемогу радянської дипломатії і міжнародної політики.

Іран для США в 1980-ті роки був ключовою крапкою, центром Євразійської політики. Країна була одночасно ключем до багатого енергетичного регіону і південним щитом від впливу Радянського Союзу.

Війну з Іраном в 1980 році Хусейн почав під натиском американської розвідки. Основним мотивом було переконання керівництва Іраку в слабкості Іранського режиму. Метою Іраку було стати пануючою державою в Персидській затоці, а США сподівалися за його допомогою повалити режим Хомейні, який вони вважали своїм смертельним ворогом. Відомо, що в ході Ірано-Іракскої війни (1980-1988) іракське командування регулярно отримувало розвідувальну інформацію від ЦРУ і РУМО. На початку війни було підписано міждержавну угоду про розвідувальну співпрацю між США і Іраком. В Багдаді була створена спеціальна група, в яку входили представники американських спецслужб і іракської військової розвідки. В результаті, іракська сторона почала отримувати американські супутникові знімки позицій іранської армії і дані, отримані за допомогою літаків АВАКС, які для прикриття орендувалися у США Саудівською Аравією. Деякі військові успіхи Іраку, зокрема наступ на півострові Фао, забезпечувалися постановкою перешкод іранським радарам літаками ВВС США.

До лютого 1981р. стало ясно, що стратегічні плани Іраку провалилися. Обидві сторони посилили свої позиції, додавши до раніше оголошених військових цілей скидання режиму супротивника. В березні 1982р. Іран перейшов в наступ, і в червні іракський президент Саддам Хусейн оголосив, що Ірак виведе війська з Ірану. Іран провів ще декілька крупних наступальних операцій на ділянці вздовж кордону, але йому не вдалося прорвати іракські оборонні лінії.

Загроза перемоги Ірану в 1983р. сприяла виникненню незвичайного альянсу регіональних і міжнародних сил, яких об'єднала загальна мета, - перешкодити розгрому Іраку. Кувейт і Саудівська Аравія надали величезні позики, Кувейт став перевалочним пунктом морських перевезень військового і цивільного імпорту Іраку. Єгипет і Йорданія надали озброєння і військових радників. Тільки Сирія і Лівія виступили на стороні Ірану. В міжнародному плані Ірак залежав від Франції і СРСР як головних постачальників зброї. Хоча США офіційно дотримувалися нейтралітету, вони надавали Іраку сільськогосподарські кредити, поставляли вертольоти і транспортну авіацію. США побудували також військові об'єкти в Саудівській Аравії, Омані і інших районах Персидської затоки.

Навесні 1984р. Ірак спробував вирішити патову ситуацію, яка склалася в наземній війні, зробивши напади на іранські нафтові експортні об'єкти і танкери. Подібні вилазки здійснювалися і надалі, але не дуже вплинули на іранський нафтовий експорт. Іншою метою Іраку було використати загрозу розширення війни для того, щоб західні держави і СРСР спільними зусиллями змусили Іран почати переговори про закінчення збройних дій.

В кінці 1986р. були оприлюднені відомості про те, що США, принаймні починаючи з 1985р., таємно продавали зброю Ірану через Ізраїль. Адміністрація Рейгана заявила, що це робилося з метою встановлення довгострокових робочих відносин з основними іранськими лідерами. Безпосередньою ж метою було забезпечення звільнення американців, яких як заручників утримувала в Лівані група, близька до іранського лідера аятоли Хомейні. Ініціатива Рейгана не досягла жодної з цілей, що викликало політичну кризу в США.

В 1987р. Кувейт виступив з проханням до США і СРСР захистити його танкери від загрози іранського нападу. Адміністрація Рейгана, прагнучи зменшити радянський вплив в Затоці і відвернути увагу від продажу озброєнь Ірану, перереєструвала кувейтські танкери як судна, які плавають під американським прапором, і послала військові кораблі для їх супроводу через Затоку. Після іракської ракетної атаки на американський есмінець "Ю.С. С. Старк" в травні 1987р., Вашингтон вимушений був збільшити свою військову присутність в Персидській затоці, що викликало зіткнення з іранськими військово-морськими силами.

Ці події разом з нездатністю Ірану отримати жодної вирішальної перемоги під час останніх сухопутних наступальних операцій збудили його інтерес до досягнення угоди про припинення вогню за посередництва ООН. США приклали чималі зусилля, щоб Рада безпеки в липні 1987р. прийняла резолюцію № 598 про припинення вогню, яка максимально враховувала інтереси Іраку.

У 1988р. в ході наземних наступальних операцій (у тому числі і із застосуванням отруйливих газів) Іраку вдалося вибити іранські війська з більшої частини іракської території, яку вони захопили за попередні чотири роки, а іракські бойові літаки і поставлені СРСР ракети нанесли удари по крупних іранських містах і економічних об'єктах. Втручання США на стороні Іраку - дипломатичне в ООН і військове в Затоці - обернулося кривавими наслідками 3 липня 1988р., коли американський військовий корабель помилково збив іранський цивільний літак, що привело до загибелі 290 чоловік. Два тижні потому іранський уряд прийняв умови резолюції № 598 Ради безпеки ООН.

Угода про припинення вогню продовжувала дотримуватися і в 1989р., але був досягнутий лише незначний прогрес в переговорах навіть по таких основних проблемах, як взаємне відведення військ і репатріація військовополонених. Всередині Ірану продовжувалася політична боротьба між тими представниками режиму, хто виступав за зміцнення завоювань революції, звертаючись до невідкладних економічних і соціальних потреб, і тими, хто закликав до рішучіших дій по відношенню до ворогів Ірану. Ця боротьба не припинилася і після смерті аятолла Хомейні 3 червня 1989р. Головою держави став президент Алі Хаменєї.

Війна в Ливані

Між Першою і Другою Світовою війнами і Сирія, і Ліван після довгої боротьби з Францією знайшли формальну незалежність. Проте французькі війська покинули ці країни лише в 1946 р., не без втручання радянської дипломатії. І якщо Сирія, знову-таки за сприяння Радянського Союзу, вдалося звільнитися від західної "опіки", то в Лівані справи йшли не так веселково.