Смекни!
smekni.com

Коммунітарна регіональна економічна політика в Європейському Союзі (стр. 8 из 13)

Европейскому Форуму Стратегии по Инфраструктурам Исследования (ESFRI), початому у квітні 2002, дали мандат підготувати стратегічний маршрут до Європи в галузі інфраструктур дослідження протягом наступних 10 - 20 років. У початковій стадії, ESFRI представив свій перший "Список Можливостей" Комісії 7 квітня 2005, вносячись у список 23 проекту інфраструктури дослідження, які могли б фінансуватися по пріоритетах, щоб виконати потреби дослідницького співтовариства.

Наінвесторські консультації на Комунікації Комісії відносно майбутнього європейського дослідження багато учасників підкреслили важливість дослідницької інфраструктури для виконання європейських досліджень. Потреба охоплювати широкий діапазон дисциплін, включаючи соціальні гуманітарні науки, як потреба в промисловому відношенні доречній інфраструктурі, була згадана.

Комісія також провела Обзор европейских Инфраструктур Исследования, який завершився в січні 2005 року, призиваючи інвесторів дослідницьких інфраструктур допомагати наносити на карту існуючі Інфраструктури Дослідження й Інфраструктури Дослідження, що будуть створені протягом наступних декількох років.

Консультаційне Правління Європейських Досліджень, також видало рекомендації щодо європейських інфраструктур досліджень.

Дослідження для вигоди підприємств середнього й малого бізнесу. Ціль пропозиції 7 рамкової програми полягає в тому, щоб підсилити інноваційні здатності європейських підприємств середнього й малого бізнесу, і їхній внесок у розвиток нової технології, що створює товари й ринки, допомагаючи їм здійснити дослідження, збільшити їхні зусилля по дослідженню, розширити їхньої мережі, краще експлуатувати результати дослідження й здобувати технологічне ноу-хау.

Пропозиція звертає увагу, що більшість дій держав - членів, доречних для підприємств середнього й малого бізнесу не заохочує й не підтримує міжнаціональне співробітництво дослідження й технологічний трансфер, і що дії на рівні ЄС є необхідними для доповнення й збільшення впливу дій, початих на національному й регіональному рівні.

Певні дії для підтримки підприємств середнього й малого бізнесу виконані у всій сфері науки й техніки, з фінансовими коштами, розділеними між двома схемами:

¾ дослідження для підприємств середнього й малого бізнесу;

¾ дослідження для асоціацій підприємств середнього й малого бізнесу.

Програма конкурентноздатності й Інновації також забезпечить підтримку комп'ютерним мережам посередницьких і національних схем дій з метою заохотити й полегшити участь підприємств середнього й малого бізнесу в рамковій програмі, і їхня участь заохочена й полегшене, а їхньої потреби - прийняті в увагу, у всіх частинах 7-ий регіональної програми.

Області знання.

У межах цієї ініціативи, 7 рамкова програма пропонує підсилити потенціал дослідження європейських регіонів, особливо, заохочуючи й підтримуючи розвиток, по Європі, регіональних "наведених дослідженням груп", центрів дослідження, підприємств і регіональної влади.

Експериментальна Дія відносно "Галузей Знань" продемонструвало динаміку розвитку й необхідність підтримувати й заохочувати розвиток таких структур.

Дії, початі в цій області, дозволять європейським регіонам підсилити їхню здатність інвестування й виконання дослідницької діяльності, при максимальному потенціаліу для успішного залучення їхніх операторів у європейських науково-дослідних роботах.

Ці дії будуть здійснені в близьких відносинах з регіональною політикою ЄС і Програмою конкурентноздатності й інновації, у пошуку спільних дій з регіональною політикою ЄС щодо регіонів конвергенції.

Дослідницький потенціал Галузей Конвергенції.

Пропозиція 7 рамкової програми прагне стимулювати реалізацію повного потенціалу дослідження розширеного Союзу, шляхом розкриття й розвитку потенціалу дослідження в Галузях Конвергенції ЄС, і допомагаючи підсилити можливості їхніх дослідників, щоб успішно брати участь у дослідницькій діяльності на рівні ЄС.

Дії в цій галузі будуть включати підтримку:

¾ міжнаціональні двосторонні відрядження дослідницького персоналу в галузях конвергенції;

¾ придбання й розвиток обладнання дослідження у відібраних центрах;

¾ організація симпозіумів і конференцій, щоб полегшити трансфер знань;

¾ "кошти оцінювання" для дослідницьких центрів, зосереджених в Галузях Конвергенції, щоб отримати незалежну міжнародну експертну оцінку їхні дослідницькі якості й інфраструктури.

Сильні спільні дії будуть досягнуті разом з регіональною політикою ЄС. Дії, виконані під цим заголовком, визначать потреби й можливості зміцнення потужності дослідження що з'являються й існують центрів переваги в областях конвергенції, які можуть бути виконані фондами структури і єдності.

Наука в суспільстві.

З погляду на побудову ефективного й демократичного європейського суспільства знання. Ціллю цієї частини 7 рамкової програми є стимулювання гармонічної інтеграції наукових і технологічних спроб, і зв'язаної політики дослідження в європейській соціальній мережі, шляхом заохочення масштабного європейського відбиття й дебатів по науці й техніці, і їхні відносини із суспільством і культурою.

Ініціатива, почата в цій області, включає підтримку:

¾ зміцнення й удосконалення європейської системи науки, включаючи "саморегулювання";

¾ більше широке зобов'язання дослідників і публіки в цілому щодо пов'язаних з наукою питань;

¾ відбиття й дебати по науці й техніці і їхнє місце в суспільстві;

¾ родове дослідження, включаючи інтеграцію виміру роду у всіх областях дослідження;

¾ навколишнє середовище, що викликає цікавість до науки серед молодих людей, зміцнюючи наукове утворення на всіх рівнях;

¾ розвиток політики щодо ролі університетів;

¾ поліпшений зв'язок між науковим світом і більше широкою аудиторією вищих чиновників, середньої й широкої публіки.

2.3 Міжнародне співробітництво

Співробітництво із країнами третього миру в рамковій програмі буде особливо цілеспрямованим у наступних групах країн:

¾ Країни-кандидати;

¾ Країни, що граничать із ЄС, Середземномор'ям, Західними Балканами й державами, які недавно стали незалежними;

¾ країни, Що Розвиваються, зосереджуючи на їхніх специфічних потребах;

¾ Країни з економікою, що починає розвиватися.

Тематичні міжнародні дії співробітництва будуть виконані відповідно до програми "Співробітництва".

Міжнародні дії в області людського потенціалу будуть відповідно до програми "Людей".

Програма "Можливостей" здійснить горизонтальні дії підтримки й межі виділення областей, крім певної тематичної або міждисциплінарної області. Зусилля будуть також зроблені, щоб підтримати координацію національних програм щодо міжнародного наукового співробітництва, і гарантувати повну координацію міжнародних дій співробітництва відповідно до різних програм РП7.

2.4 Технологічні платформи

У повідомленні «Наука й технології, ключ до майбутнього Європи - керівні принципи для майбутньої стратеги підтримки досліджень Європейського Союзу», Еврокоміссія пропонує шість головних цілей, однією з яких є реалізація європейських технологічних ініціатив. У цьому контексті Еврокоміссія відзначає, що «Еврокоміссією разом із промисловістю була створена ініціатива «Технологічні платформи», покликана об'єднати компанії, дослідницькі організації, фінансовий мир й органи влади загальноєвропейського рівня з метою створення загальної програми досліджень, здатної мобілізувати критичну масу суспільних і приватних ресурсів як на рівні окремих країн, так і на загальноєвропейському рівні.

Дійсно, існує ряд різноманітних технологічних проблем, щодо яких інтересанти вже приймають або планують взяти участь у рамках такого типу мережі, але продовжують з'являтися нові області досліджень. Таким чином, були виділені специфічні області досліджень, принципові для майбутньої конкуренції в рамках Європи, у відповідності з їхнім внеском у ключові цілі науково-технічної політики, включаючи:

¾ Нові технології, що приводять до радикального змінам у своїй області, що з'являються й використаються вчасно й доречно (наприклад, Водень і паливні елементи; Наноелектроніка).

¾ Узгодження різних цілей науково-технічної політики з погляду стійкого розвитку (наприклад, Водопостачання й каналізація; Геномика рослин і біотехнології).

¾ Товари й послуги, що базуються на нових технологіях з високим бар'єром входження в галузь і невизначену прибутковість, але високим соціально-економічним потенціалом (наприклад, Мобільний і бездротовий зв'язок; Інноваційна медицина для Європи).

¾ Забезпечення появлення необхідних технологічних проривів з метою збереження передового рівня розвитку у високотехнологічних секторах, мають істотне стратегічне й економічне значення для Європи (наприклад, Аеронавтика; Убудовані системи).

¾ Оновлення, відродження або реструктуризація традиційних секторів промисловості (наприклад, Сталь)

Сайт надає інформацію від Європейської Комісії, що стосується розвитку технологічних платформ, за допомогою оглядів багатьох проблемах.

2.5 Програма „Ідеї” - підтримка фундаментальних досліджень

Ціллю програми «Ідеї», що була запропонована для РП7, є підвищення динамізму, креативніості й наукового рівня Європейських розробок на границі наукових знань. Для досягнення цієї цілі будуть підтримуватися ініціативні дослідницькі проекти індивідуальних груп учених у будь-якій галузі науки при конкуренції на Європейському рівні. Проекти будуть фінансуватися на основі проектних пропозицій, представлених дослідниками в рамках обраної ними тематики й оцінюватися за єдиним критерієм рівня якості, обумовленій шляхом експертної оцінки.