Смекни!
smekni.com

Міжнародне становище країн Африки у 80-90-і роки ХХ столітті (стр. 3 из 3)

Африканський курс США і їхні нові підходи знайшли підтримку з боку Великобританії.

Разом з тим політика Франції в Африці відрізняласяпевною специфікою. Незважаючи на поступовий розпад системи «особливих відносин» у культурній, економічній і фінансовій сферах, що зв'язували Францію з її колишніми африканськими колоніями, припинення в 1995 р. субсидування бюджетів західно-африканських країн, що входили в «зону франка», у порівнянні з іншими західними країнами Франція зберігає найвищий рівень прямої присутності в Африці.

Однак у середині 90-х років деякі міжнародні спостерігачі заговорили про франко-американське суперництво в Чорній Африці. Установка США на форсоване проведення демократичних і ринкових реформ зіштовхнулася із традиційною схильністю Франції до компромісів зі своїми африканськими партнерами. Значну, а іноді й переважаючу роль у цьомузіткненні грали також економічні інтереси, особливо в нафтовій області. Конкуренція між французькою компанією « Ельф-Акитен» і американською «Оксидентал петролеум» у Конго, між англо-голландською «Шелл» і « Ельф-Акитен» у Габоні, тертя між американськими й французькими нафтовими компаніями в Анголі викликали навіть побоювання, що виникне нова конфігурація суперництва в Африці.

Роль Африки в сучасних міжнародних відносинах складна й багатогранна. Припинення збройних конфліктів, створення умов для економічного відродження й підвищення ефективності іноземної допомоги африканським країнам є на сучасному етапі ключовими завданнями в системі зовнішньополітичних пріоритетів глобального розвитку. Але позитивні зрушення, що намітилися, на всіх перерахованих напрямках не знімають із порядку денного багато інших питань, від рішення яких буде залежати формування перспективних тенденцій широкої міжнародної взаємодії в Африці й навколо її. Представляється, що в недалекому майбутньому світове співтовариство звернеться до більше активного пошуку регіональних рішень демографічного, екологічного, енергетичних і ряду інших проблем Африканського континенту.

Список використаної літератури

1. Африка в меняющемся мире. VII Всероссийская конференция африканистов. - М., 1998;

2. Африка. Региональные аспекты глобальных проблем / Отв. ред. С.А. Бессонов. - М., 1996;

3. Бельский В. Континент конфликтов // Международная жизнь. -1997.-№8;

4. Мартышин О. Привьется ли в Африке западная демократия? // Азия и Африка сегодня. - 1996. - № 8;

5. Неклесса А. Перспективы глобального развития и место Африки в новом мире // Мировая экономика и международные отношения. // -1995.-№8;

6. Фокеев Г. Африка. Правила игры //Азия и Африка сегодня. - 1992. -№5.