Смекни!
smekni.com

Міжнародний розподіл праці Ізраїлю (стр. 2 из 2)

Потрібно відмітити, що ця галузь зачала розвиватися багато в чому завдяки ізраїльсько-палестинському конфлікту і необхідності в поліпшенні військової бази країни. Пізніше висококваліфіковані інженери і техніка почали переходити в цивільні галузі, багато хто створював власні старт-ап компанії. Сьогодні ізраїльські фахівці хай-тек мають заслужений авторитет в світі. Вони здобули репутацію першокласних професіоналів, старанних і відповідальних працівників, що відрізняються до того ж оригінальним, нестандартним мисленням. У 2003 р. американський журнал “News Week” включив Тель-Авів в десятку провідних світових центрів в області наукоємних технологій.

Орієнтовані на експорт високотехнологічні галузі господарства Ізраїлю розвиваються, в основному, під впливом світового попиту. Виробництво в таких галузях найменш чутливо до геополітичних подій в країні і світі. Частка експорту інформаційних технологій складає значну частку всього експорту Ізраїлю. Експорт електронних компонентів, електронне і супутникове устаткування в 2005 р. склав 23% всього експорту держави. Нагадаємо, що експорт високотехнологічної продукції відноситься до способів технологічного обміну. Тому саме завдяки стрімкому розвитку хай-тека Ізраїль дістав можливість брати участь в міжнародному обміні технологіями, і, завдяки цьому, виходити на значні місця в самій торгівлі.


Висновок

У Ізраїлі існує некомерційна організація MATIMOP, що діє під егідою міністерства промисловості і торгівлі Ізраїлю. Її основне призначення — сприяти просуванню науково-дослідних проектів і технологій, а також забезпечувати обмін досвідом між ізраїльськими і зарубіжними підприємствами.

В даний час успіхи цієї організації в наявності. Робота високоточного виробництва в Ізраїлі багато в чому зв'язана з військово-промисловим комплексом. Так, Ізраїль брав участь в спільних військових розробках з різними країнами:

спільний російсько-ізраїльський проект по створенню високоефективної моделі бойового вертольота на базі машин конструкторського бюро Камова;

розробку і виробництво для льотчиків-асів американських ВВС спеціальних шлемів, що дозволяють управляти сучасним винищувачем-бомбардувальником мало не рухом голови;

численні проекти по модернізації систем електронного устаткування в танках ВС Турції, винищувачах колишнього радянського і нинішнього російського виробництва для країн Европи, і не лише;

системи радіоелектронного захисту цивільних літаків від атак ракетами "земля-повітря".

І тому сьогодні вже нікого не дивує, що ізраїльська компанія Check Point є світовим лідером по виробництву продуктів захисту комп'ютерної інформації, що ізраїльська розробка компанії Mirabilis давно стала звичною "Аськой" російського і усесвітнього Інтернету, що ECI поставляє устаткування для бельгійської телекомунікаційної компанії Belgacom.

Головним імпортером високотехнологічної продукції Ізраїлю, у тому числі військовою, є США. Наприклад, розроблена в Ізраїлі суперсучасна система, що дозволяє проводити інтерактивні мультимедійні конференції,, і особливий комутатор, що передає звук, зображення і комп'ютерні дані, були куплені недавно Об'єднаним комітетом начальників штабів озброєних сил США, а також Міністерством фінансів і держдепартаментом Сполучених Штатів. Фахівці з хай-теку як в США, так і в самому Ізраїлі зробили вивід, що ідеальним поєднанням є співпраця ізраїльських розробників і американських фахівців з маркетингу.


Література

1. Гражданское законодательство Израиля / перевод с иврита М.С. Хейфец. - СПб: Юр. Центр Пресс, 2003. - 631 с.

2. Дубинский А. Экономика Израиля 1992-2002 // Взгляд на Израиль. - 2003. - №8. - С. 10-14.

3. В Израиле с бедностью борются пайками /http://www.cursoinfo.ru/pressa/ 2005/09.

4. Израиль и Оккупированные территории: непрекращающийся кризис прав человека

/http://amnesty.org.ru/pages/isr-index-rus.

5. Израильский хай-тек // Взгляд на Израиль. - 2004. - №8. - С. 24-31.

6. Израиль - в поисках оптимального курса в сфере экономики // БИКИ. - 2001. - №45. - С. 4.

7. Израиль - страна миллионеров / http://www.dmkiev.ua.

8. Израиль страхует инвестиции России // БИКИ. - 2001. - №109. - С. 3.