Смекни!
smekni.com

Міжнародні інтеграційні обьєднання (стр. 5 из 5)

Для Африки характерне створення валютних союзів. Для країн — членів зони франка характерні такі риси:

1) встановлення твердого курсу валюти щодо франка;

2) гарантування цих курсів французьким казначейством;

3) вільний переказ валютних коштів всередині зони франка.

У 1994 р. було створено Західноафриканський економічний і валютний союз (УЕМОА) на правах наступника Західноафриканського валютного союзу, який проіснував до 1973 р. Держави — члени УЕМОА (Бенін, Буркіна-Фасо, Кот-д'Івуар, Малі, Нігер, Сенегал, Того) поставили за мету введення спільних митних тарифів і проведення спільної торговельної політики, створення спільного ринку на основі вільного руху робочої сили, товарів і послуг, координацію національної секторальної політики, гармонізацію законодавства.


Висновки

В роботі були розглянуті інтеграційні угрупування різних регіонів світу. Конкретні особливості цих угрупувань варіюються і залежать від цілей, які країни переслідують вступаючи у них. Проте є і спільна риса – поступово усі такі угрупування переростають у тісне переплетення економік, і не лише економік але й культур. Яскравим зразком розвитку інтеграційного угрупування у щось більше є ЄС, у якому поступово об’єднуються навіть політичні функції учасників.

Країни кожного із розглянутих у роботі регіонів мають свої особливості. Північна Америка характеризується майже повним впливом наддержави США, з ініціативи якої і було створено NAFTA а решті країн континенту лишалось лише погодитись. З іншої сторони це не значить що від інтеграції хтось програє – одне з основних принципів економічних угрупувань це вигода для всіх учасників.

Південна Америка також піддається значному впливу США, проте тут домінуючим фактором інтеграції виступає велика кількість країн з розвиваючою економікою. Схожа ситуація існує і на Азійському економічному просторі. Відмінністю є лише темпи розвитку, які перевищують аналогічні показники країн латинської Америки. Крім того інтеграційні тенденції Азійського регіону значною мірою визначає високорозвинена Японія.

Інтеграційні тенденції Африки знаходяться здебільшого на зародковій стадії формування. Через низький рівень економічного розвитку інтеграції в цьому регіоні відбувається дуже повільно і дає незначні результати.

Отже поки що лідером розглянутих союзів є НАФТА, проте стрімкий розвиток інтеграційних процесів в Азії може дуже скоро вивести саме азійські угрупування на перші позиції.


Список літератури

1. Румянцев А.П. Міжнародна економіка. Підручник. – К.: Знання, 2006.- 479с.

2. Лук’яненко Д.Г. Міжнародна економічна інтеграція. – К., 1996.

3. Шреплер Х.А. Международные экономические организации: Справочник. – М., 1999.

4. Економіко-правова бібліотека [електронний ресурс] Міжнародна економічна інтеграція // http://www.vuzlib.net/me_kneu/8-1.htm

5. Костюніна Г., Баронов В. Активизации интеграционных инициатив в восточной Азии интересы России. Внешнеэкономические связи, Журнал, 13.02.2008. [електронний ресурс] // http://www.eer.ru/statistics/7613.html