Смекни!
smekni.com

Облік виробничих запасів (стр. 7 из 16)

Метод середньозваженої собівартості. Для визначення собівартості цим методом треба обчислити середньозважену вартість одиниці запасів: загальну вартість запасів (залишок на початок звітного періоду і придбані протягом цього періоду запаси) поділити на кількість одиниць цих запасів.

Метод собівартості перших за часом, надходжень запасів (ФІФО). Використання цього методу ґрунтується на припущенні, що одиниці запасів, які надійшли першими, і вибувають першими. Отже, вартість запасів на кінець звітного періоду відображається фактично за вартістю останніх за часом придбання. Згідно з методом ФІФО вартість запасів, придбаних першими, відносять на собівартість реалізованої продукції, а вартість запасів, придбаних останніми, відображають на рахунках обліку запасів на кінець звітного періоду.

Метод нормативних витрат. Оцінка за нормативними витратами передбачає застосування норм витрат на одиницю продукції, які підприємство встановлює з урахуванням нормальних рівнів використання запасів, праці, виробничих потужностей і діючих цін.

Норма витрат — максимально допустима кількість сировини, матеріалів, палива, яка витрачається на виготовлення одиниці продукції встановленої якості.

Норми витрат запасів класифікують, зокрема, за ступенем деталізації, обсягом нормування та ін. У загальному вигляді норми витрат визначають як суму чистої ваги виробу і величини відходів виробництва та інших втрат.

Метод ціни продажу. Для забезпечення максимального наближення нормативних витрат до фактичних норм витрат ціни регулярно переглядають. Цей метод застосовують промислові підприємства, які з технічних причин не можуть достовірно визначити фактичне витрачання запасів (передусім рідких, газоподібних, сипких матеріалів).

Виробничі запаси можуть бути списані з балансу внаслідок їх крадіжки або псування, а також вони можуть вибувати у виробництво або вибувати на сторону (продаж).

На рахунках бухгалтерського обліку вибуття у виробництво, продаж, крадіжку або псування виробничих засобів відображають такими проводками (табл. 2.3.1):

Таблиця 2.3.1

№ п/п Зміст операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
1. Було відвантажено покупцеві готову продукцію 901 26
2. На виробництво продукції зі складу було відпущено виробничи запаси 361 701
3. Списано облікову вартість запасів, яких не вистачає 947 20-28
4. Відображено в позабалансовому обліку невідшкодовані нестачі 072
5. Відображено виникнення дебіторської заборгованості й доходу після встановлення винної особи на загальну суму відшкодування втрат 375 716
6. Списано з позабалансового обліку суму нестачі 072
7. Відображено утримання суми відшкодування втрат із заробітної плати винної особи 661 375
8. Відображено суму, що належить до перерахування до бюджету 716 641
9. Перераховано до бюджету належну частину суми відшкодування 641 311
10. Відображено закриття рахунків обліку доходів і витрат 791 716 947 791

Списання виробничих запасів з балансу через невідповідність критеріям активу. Згідно з дефініцією активів, яка міститься в П(С)БО 1, до них належать ресурси, які контролює підприємство й використання яких, як очікується, забезпечить одержання у майбутньому економічних вигід. Відповідно до П(С)БО 2 запаси відображають у балансі за умови, що їх оцінку можна достовірно визначити і очікуються в майбутньому економічні вигоди від їх використання. Витрати на придбання і створення запасу, які не можна відобразити в балансі через невідповідність вищезазначеним вимогам, включають до витрат періоду і відображають у Звіті про фінансові результати. Таким чином, списання виробничого запасу з балансу здійснюють у разі неможливості одержання в майбутньому економічних вигод від його використання.

У реєстрах бухгалтерського обліку цю операцію відображають такими проводками (табл. 2.3.2):

Таблиця 2.3.2

№ п/п Зміст операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
1. Списано на витрати вартість деревини 946 201
2. Списано суму відображеного раніше податкового кредиту з ПДВ за деревиною методом «сторно » 641 946
3. Відображено у складі фінансових результатів вартість списаної деревини 791 946
4- Відображено у складі фінансових результатів суму списаного податкового кредиту з ПДВ 791 949

Виробничі запаси також списують з балансу у зв'язку з їх реалізацією.

Приклад

Підприємство А через припинення виробництва гончарних виробів реалізує залишок глини обліковою вартістю 600 грн. за Ціною 480 грн. (у т. ч. ПДВ — 80 грн.).

У реєстрах бухгалтерського обліку цю операцію відображають такими проводками (табл. 2.3.3):


Таблиця 2.3.3

№ п/п Зміст операції Кореспонденція рахунків Сума, грн.
Дебет Кредит
1 2 3 4 5
Оплата глини здійснюється до відвантаження
1. Одержано передоплату глини 311 681 480
2. Відображено податкові зобов'язання з ПДВ 643 641 80
3. Відображено відвантаження глини та дохід від реалізації 377 712 480
4. Відображено нараховані раніше податкові зобов'язання з ПДВ 712 643 80
5. Списано облікову вартість реалізованої глини 943 201 600
6. Списано дохід від реалізації глини на фінансовий результат 712 791 400
7. Списано вартість реалізованої глини на рахунок фінансових результатів 791 943 600
8. Визначено фінансовий результат (збиток) 442 791 200
9. Відображено залік заборгованостей 681 377 480
Оплата глини здійснюється після відвантаження
10. Відображено відвантаження глини 377 712 480
11. Відображено податкові зобов'язання з ПДВ 712 641 80
12. Списано облікову вартість реалізованої глини 943 201 600
13. Списано дохід від реалізації на рахунок фінансових результатів 712 791 400
14. Відображено вартість реалізованої глини у фінансових результатах 791 943 600
15. Визначено фінансовий результат (збиток) 442 791 200
16. Одержано оплату реалізованої глини 311 377 480

Списання запасів унаслідок надзвичайних подій. Запаси можуть бути списані з балансу внаслідок надзвичайних подій (стихійних лих, пожеж, техногенних катастроф та ін.). Збитки від надзвичайних подій обліковують на окремому рахунку 99 «Надзвичайні витрати» (таблиця 2.3.4).

Таблиця 2.3.4

№ п/п Зміст Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
1. Відображено в обліку списання запасів унаслідок аварії 99 20
2. У разі майбутнього відшкодування вартості запасів страховою організацією сума страхового відшкодування може бути віднесена на доходи від надзвичайних подій 654 75

2.4 Узагальнення інформації про операції з виробничими запасами в реєстрах бухгалтерського обліку і звітності

Форми бухгалтерського обліку – це певна система взаємопов’язаних облікових регістрів установленої форми і змісту для відображення наявності та руху активів, капіталу, зобов’язань і процесів господарської діяльності, а також способів і технічних засобів запису операцій в облікових регістрах.

Ознаками форм бухгалтерського обліку є:

Зовнішній вигляд і будова регістрів хронологічного і систематичного (синтетичного і аналітичного) обліку:

взаємозв’язок облікових регістрів;

способи і технічні засоби запису господарських операцій в облікових регістрах.

За час існування бухгалтерський облік пройшов довгий шлях розвитку і при цьому на кожному його етапі застосовувалися різні форми, за якими можна простежити історію розвитку господарської діяльності й бухгалтерського обліку.

Розвиток форм обліку прогресує на принципах послідовного вдосконалення староіталійської форми бухгалтерського обліку, яку було викладено у 1494 р. італійським ученим-математиком Лукою Пачолі у праці «Трактат про рахунки і записи», виданий у Венеції. Ця форма складалася із трьох книг: Пам’ятної книги (меморіалу), в якій фіксуються господарські операції на момент їхнього здійснення; Журналу, куди переносяться операції із Пам’ятної книги з позначенням кореспондуючих рахунків; Головної книги, куди щоденно записували з журналу господарські операції для систематизації за рахунками.

У зв’язку зі зростанням обсягу діяльності, збільшенням кількості господарських операцій виникла потреба розмежувати синтетичний і аналітичний облік.

У ХІІІ столітті почали застосовувати меморіально-касову або німецьку форму обліку, за якої суворо розмежовувалися касові й некасові операції. Ця форма використовувалася і в Росії.

На початку ХХ століття на зміну книжним формам прийшли карткові та копіювальні, в яких для обліку використовували картки і листи.