Смекни!
smekni.com

Світовий ринок нафти (стр. 3 из 6)

Реннер вважає, що на вирішення Садама Хусейна окуповувати Кувейт, вплинула раніше надана США підтримка. Але Саддам прорахувався: США ніколи не допустили б створення могутньою і потенційно ворожою країни, яка потенційно могла встановити повний контроль над нафтовими багатствами Близького Сходу. Війська коаліції, утвореної 32 державами, де основною ударною силою були американські війська, розбили іракську армію і звільнили Кувейт. Відступаючи іракці підпалили кувейтські нафтові свердловини. Після того, як свердловини були згашені, світові ціни на нафту різко впали.

1993 рік. Перше використання "нафтової зброї" ООН - найбільша міжнародна організація заборонила ввозити нафту на Гаїті, де незадовго до цього відбувся черговий державний переворот.

1994 рік. Початок війни в Чечні. Її справжні причини до цих пір досконально невідомі. Одна з версій - нафтова. Висловлюється думка, що різні сили були зацікавлені в контролі за шляхами транспортування нафти, що проходять через Кавказ.

1996 рік. Поміщений прецедентний контракт: компанія British Petroleum уклала угоду з Колумбією строком на три роки. Компанія зобов'язалася перерахувати до колумбійського бюджету 60 мільйонів за те, що батальйон колумбійських солдатів був направлений на охорону нафтових об'єктів British Petroleum.

2003 рік. США на чолі міжнародної коаліції почали війну в Іраку, звинувативши його в порушенні ряду міжнародних угод і таємній розробці зброї масового знищення. Світова громадська думка, особливо на арабському світі, висунула гіпотезу, що головною метою операції було встановлення контролю за іракською нафтою. По оцінках аналітиків компанії Amoco, на території держав Персидської затоки міститься дві третини всіх світових запасів нафти. За даними BP Statistical Review of World Energy, Ірак володіє другими за величиною нафтовими запасами в світі, поступаючись тільки Саудівській Аравії. При цьому собівартість іракської і саудівської нафти найнижча в світі. Однією з перших у відповідь дій режиму Саддама Хусейна був підпал нафтових свердловин. Це не допомогло - іракський режим був повалений менш, ніж за місяць.

РОЗДІЛ ІІ. ЕВОЛЮЦІЯ МЕХАНІЗМУ ЦІНОУТВОРЕННЯ НА НАФТОВОМУ РИНКУ

1. Періоди еволюції ціноутворення на нафтовому ринку

Внаслідок того, що світовий нафтовий ринок зазнавав постійні зміни у бік розширення різноманіття своєї внутрішньої структури, з часом трансформувалися і механізм ціноутворення на цьому ринку, і формула визначення основних (базисних, маркерних) цін. Ці зміни дають підставу запропонувати наступну періодизацію розвитку світового ринку нафти, починаючи із зародження міжнародної торгівлі нафтою на початку століття і виходу нафтових монополій на міжнародну арену. Виходячи з домінуючого на світовому ринку механізму ціноутворення, можна виділити чотири етапи його розвитку: до 1947 г.; з 1947 по 1971 г.; з 1971 по 1986 г.; з 1986 р. по теперішній час. [ 2 ]

Періоди еволюції механізму ціноутворення відрізняються чітко вираженими рисами (Табл. 2.1). Перші три етапи характеризуються картельним принципом ціноутворення, проте, на різних етапах це були різні картелі з різним складом учасників. На перших двох етапах "ціноутворюючий" картель складався з семи вертикально інтегрованих найбільших міжнародних нафтових компаній (Exxon, Mobil, Galf, Texaco, Standard Oil of California - американські, British Petroleum - англійська, Royal-Dutch/Shell - англо-голландская; ряд дослідників вважає, що Міжнародний нафтовий картель складався з восьми компаній, включаючи також французьку Compani Franzes du Petrol). На третьому етапі домінуюча роль в ціноутворенні перейшла до картеля, що складався з 13 держав ОПЕК (Саудівська Аравія, Кувейт, Іран, Ірак, Об'єднані Арабські Емірати, Катар - Близький і Середній Схід; Алжір, Лівія, Нігерія, Габон - Африка; Венесуела, Еквадор - Південна Америка; Індонезія - Південно-східна Азія). [ 1 ]

Таблица 2.1

1.Эволюция механізму ціноутворення на світовому ринку нафти
Періоди До 1947 р. 1947-1971 рр. 1971-1986 рр. 1986 р.- по наст.час
Принцип ціноутворення Картельний Картельний Картельний Конкурентний
Хто встановлює ціну МНК МНК ОПЕК Біржа
Число учасників ціноутворення 7 7 13 Множина
Характер переважної конкуренції Горизонтальна Горизонтальна Вертикальна Вертикальна + горизонт.
Динаміка попиту Стійке зростання Стійке зростання Зростання/зниження Сповільнене зростання
Динаміка витрат (основний чинник динаміки) Зниження (природний) Зниження (природний) Зростання (природний)/зниження (НТП) Зниження(НТП)
Маркерні сорти Західна техаська Західна техаська, Легка аравійська Легка аравійська, Західна техаська Західна техаська, Брент, Дубай
Динаміка і рівні цін (долл./барр., у поточних цінах) Без особливих змін, близько 2 Без особливих змін, близько 2 Зростання з 2 до 40 (до 1981), зниження до 30(до 1985), падіння до 10 (1986) Коливання в межах 15-20 (до 1997), зниження до 10(до 1999), зростання до 25 (1999)
Система розрахунку цін CIF в точці доставки FOBМексиканська затока + фрахт FOBМексиканська затока+ 2 фрахти FOBПерсидська затока + фрахт Біржові котирування
Домінуючі види зовнішньоторговельних операцій Регулярні (Об'єм + Ціни) Регулярні (Об'єм + Ціни) Регулярні (Об'єм) + разові (Ціни) Разові (Об'єм) + регулярні (Об'єм) + біржові (Ціни)
Домінуючі ціни Трансфертні, довідкові, ринкові Трансфертні, довідкові, ринкові Ринкові, довідкові, трансфертні Ринкові,трансфертні

Тільки з 1986 р. картельний принцип ціноутворення - призначення цін обмеженою групою гравців на свій розсуд - поступився місцем біржі, де ціни встановлюються в результаті конкурентної боротьби двох протиборчих груп величезного числа гравців за жорстко регламентованою і прозорою процедурою. І вони відображають в кожен момент часу поточний баланс попиту і пропозиції з поправкою на систему сьогохвилинних кон'юнктурних чинників економічного і політичного характеру, що враховують численні ризики зміни ситуації на ринку нафти. Лише з 1986 р. почав реально діяти конкурентний принцип ціноутворення за рахунок появи інструментів біржової торгівлі і, внаслідок цього, збільшення числа суб'єктів підприємницької діяльності на ринку понад критичні параметри, тобто у багато разів перевищивши кількість гравців, які теоретично можна картелювати.

До 1971 р. на ринку повсюдно домінували компанії Міжнародного нафтового картеля, в період 70-80-х років в добувній частині нафтового бізнесу (Upstream) домінували країни ОПЕК в особі своїх державних нафтових компаній, а в транспортуванні, переробці і збуті (Downstream) - продовжували домінувати міжнародні і незалежні приватні нафтові компанії, а також державні нафтові компанії країн-імпортерів. Відповідно змінилося число учасників процесу ціноутворення. Спочатку це були 7 (або 8) компаній картеля, потім 13 країн ОПЕК, сьогодні – це безліч учасників процесу ціноутворення на біржі. [ 4 ]

2. Перший і другий період розвитку нафтового ринку

До початку 1970-х рр. ринок був фактично монополізований крупними вертикально інтегрованими компаніями Міжнародного нафтового картеля (МНК). Вісім транснаціональних компаній (“сім сестер”, що складали раніше Standard Oil, — BP, Chevron, Exxon, Gulf, Mobil, Shell, Texaco, а також французька CFP) контролювали близько 85—90% ринку на всіх етапах виробничого процесу. Ціни на нафту також встановлювалися переважно цими компаніями, оскільки на долю вільного ринку незалежних виробників доводилося всього біля 5%. На цьому етапі крупні компанії активно використовували трансфертне ціноутворення для мінімізації податкових відрахувань аналогічно тому, як це відбувається зараз в Росії. Крім того, встановлювалися довідкові ціни для визначення податкових відрахувань в країнах, де компанії діяли в рамках концесій.

До 1947 р. ціна нафти сіф (CIF — cost, insurance, freight) в будь-якому місці земної кулі визначалася на основі ціни фоб (FOB — free on board) в Мексиканській затоці плюс вартість доставки, яка включала фрахт танкера, затоку-злив нафти, страховку, митне очищення і так далі При цьому не мало ніякого значення, де фактично здобувалася нафта.

У 1947 р. система розрахунку цін змінилася. Це було викликано збільшенням ролі країн Персидської затоки в світовому нафтовидобутку, а також необхідністю відновлення економіки країн Західної Європи після другої світової війни (“план Маршалла”). Згідно новим правилам ціна на нафту розраховувалася, неначебто вона доставлялася вже з двох крапок — Мексиканської або Персидської заток. При цьому ціна фоб як і раніше визначалася в Мексиканській затоці, розрізнялися лише витрати на постачання. Ясно, що нова система привела до появи місць, де обидві ціни співпадали. Спочатку така крапка знаходилася в Середземному морі, потім, у міру зниження цін фоб в Персидській затоці, вона змістилася на Східне побережжя США, а в 1949 р. єдиною базою для розрахунку цін на нафту став Нью-Йорк.