Смекни!
smekni.com

Співробітництво Україна-СОТ і проблема глобальної лібералізації (стр. 4 из 4)

В умовах, що склалися, необхідно впроваджувати якісні зміни у сфері зовнішньоекономічної діяльності країни. Одним з напрямів таких змін є підвищення ефективності експортних операцій промислових підприємств, що обумовлене наявністю в Україні сотень підприємств орієнтованих на зовнішній ринок.

Приєднання України до СОТ – це відкриття колосальних потенційних можливостей, але не гарантії успішної зовнішньої торгівлі чи збільшення іноземних інвестицій. Приєднавшись до СОТ, Україна отримає ті самі умови торгівлі, що й усі учасники цієї організації. Однак ефективність використання цих можливостей залежить тільки від бажання та спроможностіукраїнських виробників пристосовуватися до нових умов. СОТ забезпечить вільний доступ українських товарів на зовнішні ринки, однак не гарантує їхньої конкурентоспроможності. Тому українським виробникам важливо підвищувати якість продукції, вивчати споживчий попит, знаходити нові ніші на ринку. СОТ надасть рівні права, однак не обмежить конкуренцію ані у світі, ані в нашій країні. Українським підприємцям доведеться швидко опановувати нові умови роботи, які багатьом західним виробникам добре відомі. Для вступу до СОТ Україна змінить певні закони, пов’язані із зовнішньою торгівлею, стандартизацією та якістю продукції, роботою аграрного та банківського секторів. Однак ці зміни не гарантують прозорішого законодавства загалом, не спростять процедури митного оформлення товарів. Вони можуть суперечити чинним законам або, навпаки, повторювати їх. Крім того, “уніфікованість” законів СОТ може не враховувати національних особливостей економіки, а тому бути менш ефективною. Водночас правила й процедури СОТ влаштовують країни, на які припадає близько 80% світової торгівлі. Це такі держави, як Японія, США, Канада, Німеччина, Франція, Китай, Італія. Інші учасники, звісно ж, можуть обурюватися і навіть колективно вийти з організації та перестати виконувати її правила. Проте це мало вплине на сукупну світову торгівлю. Тому що частіше малі країни хочуть торгувати з великими, а не навпаки. І виходить, що їм за це доводиться платити, відчуваючи на собі дискримінаційні умови, передбачені правилами СОТ[16].

Вступ до СОТ це дуже відповідальний процес, тому необхідно серйозно працювати, насамперед, над питанням підготовки фахівців, а також створенням необхідних умов для того, щоб українська економіка була в умовах рівноправної конкуренції на європейському та світовому ринках. [15].


Використанан література:

1. Георгий Павленко, Глобализация Сегодня http://www.today.org.ru/global.htm

2. Всемирная торговая организация: документы и комментарии. М., 2001.- С.59.

3. Яна Стадильная Вступать или присоединяться?Украина, как всегда, без пяти минут в ВТО//Киевский телеграф-№9, 4-10марта2005

4. Международная научно-практическая конференция "Всемирная торговая организация и национальные экономики. Опыт и проблемы". Документы и материалы. Москва,- 21 апреля 2001 года. -С.24.

5. Владимир ИЗОТОВ, Россия вступает в втоhttp://www.igroprom.ru/journal/polit/05.php

6. http://wto.inform.org.ua/uwto/

7. Антон Філіпенко Бігравітаційний варіант міжнародної економічної інтеграції України// Економічний Часопис-XXI- №5 - 6'2006

8. Олег Фесенко, Україна майже вступила в СОТ// «Главред»- 22. Листопада 2007

9. Конкурентоспроможність економіки України в умовах глобалізації /Я. А. Жаліло, Я. Б. Базилюк, Я. В. Белінська та ін.; За ред. Я. А. Жаліла. - К.: НІСД, 2005. - 388 с.

10. КисільоваТ.М. Проблеми виходу України на траєкторію економічного зростання

http://www.niurr.gov.ua/ukr/econom/krugly_stil'99/kisiliova.htm

11. Карла Хиллз (Carla A. Hills), Украина и ВТО//"The Washington Times", - 30 ноября 2006

12. Кальченко Т.В. Глобальна економіка: методологія системних досліджень:К 17 Монографія - К:КНЕУ, 2006, 248с

13. Україна і світова організація торгівлі: як збільшити плюси та зменшити мінуси? Володимир Сиденко, Олександр Барановський//Дзеркало тижня-№ 26 (401) 13 — 19 липня 2002

14. http://www.minagro.gov.ua/page/?3923

15. Анатолій Кінах: "Україна має величезний експортний потенціал і однозначно повинна бути в складі СОТ"

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=97971575&cat_id=33355500

16. http://www.icser.kiev.ua/uk/node/10