Смекни!
smekni.com

Типологія країн як чинник конкурентоспроможності (стр. 3 из 4)

Таким чином, країна повинна надавати приваблюваним «забудовникам» рентні умови, відносно сприятливіші, ніж в країнах-конкурентах.

Які умови забезпечення країною подібного рівня привабливості бізнесу? Розширюється круг необхідних соціальних критеріїв:

-відсутність вітчизняних і цивільних воєн;

-відсутність погроз переділу власності (націоналізації, що розуміється

традиційно);

-відсутність кримінальних погроз бізнесу;

-сприятлива адміністративна середа (стосується умов землевідведення

нерезидентам і умов доступу їх до природних ресурсів країни).

Отже, соціальні операції, які обов'язково повинні мати місце для

забезпечення даного типа конкурентних переваг, такі:

-охорона зовнішніх кордонів;

-охорона внутрішнього правопорядку і захист прав власності і

громадянина;

-підтримка політичної стабільності.

Ще швидше бізнес можна привабити в країну, якщо територія освоєна, тобто базова інфраструктура вже існує. Це дозволяє підприємцям заощадити на капітальних вкладеннях відповідного роду і взагалі, у зв'язку з цим, швидше «розкрутитися» (відразу узяти швидкий темп обороту капіталу). Особливо поважно це для торгівельного і фінансового бізнесу, який весь будується на швидких оборотах. Інше питання - наскільки він потрібний країні? І тут необхідно потребі господарства порівнювати з власними можливостями резидентів по якісному здійсненню операцій подібного роду, з одного боку, і з наявністю в країні засобів для фінансування проектів створення інфраструктури бізнесу, що приваблює торгівельний і фінансовий капітал, з іншою.

Серед чинників, що визначають політику в цій області, на першому місці цілком може опинитися необхідність негайного поповнення бюджету за рахунок оподаткування бізнесу зі швидкою віддачею. У будь-якому випадку, щоб привабити нерезидентів в ці сфери, потрібно забезпечити відносно велику прибутковість торгівельних і фінансових операцій. Не втручаючись прямо в ціноутворення на цих ринках, це можна зробити перш за все через розвиток інженерної інфраструктури, привласнюючи в результаті диференціальну ренту-2 або віддаючи її тим, хто експлуатує нерухомість і комунікації.

Рівень домагань бізнесу на умови додатка капіталу, як ми бачимо, в цьому випадку підвищується. Тут йому потрібна вже не просто порівняно дешева (по податках і ренті) зовнішня оболонка, але і певний рівень розвитку інфраструктури, з одного боку і можливість яким-небудь чином отримати дешеву робочу силу (тобто вже – внутрішній чинник виробництва), з іншою. Відповідно, росте і навантаження країни виконанням соціальних операцій. Тут обов'язково потрібні:

-розвиток будівництва нерухомості і інженерної інфраструктури на

територіях, які країна хотіла б бачити як господарські освоєні;

-весь круг операцій, що створюють в домашніх господарствах

додатковий продукт, який міг би бути реалізований у вигляді попиту на

ринках товарів, що ввозилися (імпортних);

- житлове будівництво;

-«прозора» і ефективна система діяльності адміністративних органів,

необхідна для забезпечення високої швидкості обороту капіталу в

бізнесі даного типа.

Але бізнес може бути виробничим, і тоді круг умов, привабливих для підприємств, міняється: окрім необхідності підтримувати сприятливий податковий, бюрократичний, кримінальний клімат, окрім вирішення питання про рентну політику, необхідно забезпечити підприємствам доступ до дешевої робочої сили.

Це, зокрема, значить, що повинні знайтися люди, готові працювати на непрестижних роботах з мінімумом побутових зручностей, не виключено, що у відриві від сім'ї, з можливими порушеннями техніки безпеки і охорони праці і тому подібне І країна, якщо вона хоче привабити виробничий бізнес у галузі низьких технологій, повинна дати підприємствам можливість заощадити на вартості робочої сили.

Не всяка країна може собі це дозволити: не даремно на етапі зростання і стагнації (див. теорію життєвого циклу продукту – зовнішньоекономічний аспект) капітал переміщається в країни з дешевою робочою силою, а національна робоча сила країни походження має бути зайнята на новостворюваних, настільки ж престижних, що і раніше, робочих місцях. Конкрентниє переваги країн, що приваблюють капітал подібної якості, в щодо низької вартості робочої сили. Що стоїть за вартістю робочої сили? Вартість циклу її відтворення. Відносну життєву (побутову) невибагливість громадян можна використовувати, таким чином, як господарська конкурентна перевага країни.

Прикладом відсутності біля країн конкурентної переваги подібного роду є залучення іноземних робітників в розвинених країнах на важкі, малооплачувані і непрестижні роботи в будівництві, міському господарстві і тому подібне Отже, соціальні операції, які країна повинна виконувати для залучення бізнесу даного типа, – це:

-ведення домашніх господарств як постачальників найбільш дешевої

робочої сили (наявність праценадлишкового сільського господарства, як

правило, є в даному випадку конкурентною перевагою);

-будівництво і експлуатація комунального житла і пов'язаних з ним

інженерних комунікацій.

Для того, щоб привабити в країну фірми з оброблювальних галузей виробництва, виробників продукції з великою часткою доданої вартості, виробників кінцевої продукції, необхідно створити умови не стільки для економії на вартості робочої сили, скільки для економії на її підготовці. Якість робочої сили, використовуваної в бізнесі даного типа, істотно вище, і, відповідно, працедавця цікавлять не лише ціна, але і освіта, кваліфікація, досвід роботи.

Відповідно, чим країна повинна вигідно відрізнятися від країн-конкурентів в цьому випадку? Наявністю соціальної сфери, що забезпечує такі стандарти життя, які дозволяють відтворити робочу силу відповідної якості. На цю якість, окрім звичайних побутових умов життя працівника, повинні працювати:

-виділена в окрему галузь і така, що знаходиться поблизу місця

проживання охорона здоров'я

-дошкільна і середня освіта його дітей (теж майбутніх кваліфікованих

працівників)

-сфера побутових послуг, що економить час

-сфера організованого дозвілля, що заповнює його.

Умовами залучення в країну бізнесу високого класу, що саморозвивається, тобто керівника життєвим циклом свого продукту і, отже, своїм власним життєвим циклом, потрібні умови ще привабливіші.

Чим живе бізнес даного типа? Як правило:

-добре сегментованими ринками

-«нишевими» маркетинговими стратегіями

-налагодженими зв'язками із споживачами, тобто роботою не стільки

на випадковий ринок, скільки на замовлення

-не просто кваліфікованою, а добре освіченою робочою силою,

здібною до саморозвитку і через це що повідомляє розвиток бізнесу.

Як правило, це бізнес крупних мегаполісів, міст з наявністю не просто соціальної сфери, але діяльності по підготовці висококласних професіоналів, що передбачає наступні операції:

-вища освіта;

-елітна дошкільна і середня освіта, на нього що працюють;

-елітна охорона здоров'я;

-наукову діяльність в академической.и вузівською формах;

-різноманітне культурне життя (вже не просто організоване дозвілля).

2-3 і 1-2 – типи конкурентних переваг, пов'язаних із здатністю країни реалізовувати неекономічні критерії розвитку. Дані типи цікаві тим, що:

- як правило, бізнес, що працює на території країни, –

національний, оскільки, при всій цивілізованості сучасного західного

бізнесу і співтовариства взагалі, фірми з явними ззовні або зсередини

заданими екологічними, соціальними і інтелектуальними стандартами

розвитку за кордон не виводяться;

- у даних двох випадках країна не стільки прагне привабити бізнес,

скільки прагне обмежити негативні зовнішні ефекти його

функціонування;

- не стільки країни хочуть сподобатися бізнесу, скільки бізнес

прагне потрапити в ці країни.

Тобто володіння конкурентними перевагами цих типів є серцевина національної господарської моделі (національної господарської бази), що ретельно оберігається або, навпаки, вельми внутрішньо стійкою, не вимагаючою спеціального захисту.

Можна сказати, що саме 1.2 і 2.3 – і є глобальні конкурентні переваги, конкурентні переваги економічних супердержав. На чому вони будуються? На умінні створити адекватні умови для самореалізації особи. За експлуатацією цих конкурентних переваг коштує привласнення соціальної ренти як доходу на людський капітал, екологічної ренти як доходу на природу як єдине ціле, як природню середу життя, інтелектуальної ренти як доходу на творчість і співтворчої ренти як доходу на спільну творчу діяльність.

Конкурентна перевага 2.3 реалізується, окрім іншого, і в присвоенні ренти на іноземних:

-природу;

-людський капітал;

-творчість.

Особлива умова, яка повинна створюватися для наближення циклу життєдіяльності країни до повного циклу життєдіяльності, – заохочення творчої діяльності (вільного розпорядження часом) в індивідуальних і колективних формах. На 2.3 працюють:

- політика монопольно занижених цін на світових ринках сировини;

- промислове і технологічне шпигунство, а також збору відкритої інформації інтелектуального характеру за відсутності захисту прав інтелектуальної власності в інших країнах;

- створення умов для «притоки мізків» з-за кордону

Таблиця 3

Взаємозв'язок соціальних і господарських конкурентних переваг країн

Хоз.тіп країни Тип господарських конкурентних переваг Тип соціальних конкурентних переваг Соц.тіп країни
1-2 Привласнення співтворчої ренти Соціально організована можливість спільного індивідуального використання спільного вільного часу 1-2
2-3 Привласнення екологічної, інтелектуальної і соціальної ренти Соціально організована можливість індивідуального використання вільного часу 2-3
3-4 Можливість набору і підготовки добре освіченого персоналу Можливості для різноманітного робітника і вільного час супроводження 3-4
4-5 Економія на підготовці кваліфікованої робочої сили Заощадження часу на виконання домашньої роботи (за рахунок комуналізації сімейних функцій) 4-5

5-6 Додатковий прибуток від експлуатації дешевої робочої сили Заощадження часу на експлуатацію житла 5-6
6-7 Додатковий прибуток від відмінностей в кон'юнктурі товарних і фінансових ринків, економія на рентних платежах 2 типи Заощадження часу на ухвалення рішень (за рахунок можливості містити людей похилого віку) 6-7
7-8 Економія на рентних платежах 1 типа, економія на транспортних витратах і ін. вигоди місця розташування, відносні: безпека бізнесу, рівень бюрократизації ін. адмініс-тративні умови доступу до місцевих ресурсів і ринків Заощадження часу на виконання військових і поліцейських функцій 7-8
8-9 Економія на податкових платежах Цивільні права 8-9

На 1.2 працюють більшою мірою: