Смекни!
smekni.com

Транснаціональні корпорації в світовому господарстві (стр. 7 из 7)

Свою точку зору має Дж. Перкінс[20], який був аналітиком в „Main” одній з крупних ТНК США. У своїй книзі „Сповідь економічного килера” він розкриває хижацьку сутність ТНК, які, на його думку, нав’язують свої інтереси та витягують ресурси з єкономічно і політично слабких країн, які таким чином перетворюються на ресурсних донорів заможних країн.

Цікавою є точка зору В.І.Леніна[4, с.136], який в своїй роботі „Імперіалізм як вища стадія капіталізму” описав становлення міжнародних монополій, їх розвиток та подальші перспективи. Ось що він пише: „Тісні зв'язки між окремими банками природно ведуть також до зближення між синдикатами промисловців, яким протегують ці банки. Одного дня ми прокинемося, і перед нашими здивованими очима виявляться одні тільки трести. Іншими словами: старий капіталізм, капіталізм вільної конкуренції з безумовно необхідним для нього регулятором, біржею, відходить в минуле. Капіталізм давно створив усесвітній ринок. І по мірі того, як ріс вивіз капіталу і розширювалися всіляко закордонні і колоніальні зв'язки і "сфери впливу" найбільших монополістичних союзів, справа "природно" підходила до усесвітньої угоди між ними, до утворення міжнародних картелів. Фінансовий капітал і трести не ослабляють, а підсилюють відмінності між швидкістю зростання різних частин усесвітнього господарства. Типові для епохи міжнародних трестів не тільки дві основні групи країн: що володіють колоніями і колонії, але і різноманітні форми залежних країн політично, формально самостійних, на ділі ж обплутаних мережами фінансової і дипломатичній залежності».

Ось які перспективи на його думку чекають на крупні міжнародні монополії: «Всяка монополія породжує неминуче прагнення до застою. Оскільки встановлюються, хоч би на якийсь час, монопольні ціни, остільки зникають до певної міри спонукальні причини до технічного, а отже, і до всякого іншого прогресу, руху вперед; остільки є далі економічна можливість штучно затримувати технічний прогрес. Зразок: у Америці якийсь Оуенс винайшов машину для виготовлення пляшок, що призводить революцію у виробленні пляшок. Німецький картель пляшечних фабрикантів скуповує патенти Оуенса і кладе їх під сукно, затримує їх застосування”.

Як ми бачимо на думку Леніна крупні міжнародні монополії мають тенденцію до злиття друг з другом перетворюючись таким чином на гигантськи всесвітні монополії. Здається, що він має рацію. Зараз мибачимо, наприклад, що світовий ринок літаків поділяють усього дві ТНК- Боинг та Ейрбас, не так давно злились дві найкрупніші ТНК в галузі металургії- Арселор та Міттал стіл. І ця тенденція продовжується. В Україні, наприклад, дві монополії контролюють більш 90% видобування залізорудної сировини та виробництва коксу. Це призводить до постійної боротьби металургів з підвищенням цін монополістом. 5-6 компаній володіють майже усіма металургійними підприємствами та трубними заводами[29].

Відомий історик та дослідник проблем глобалізації С. Кара-Мурза[30] торкається ще однієї сторони діяльності ТНК. На його думку створюючи на периферії анклави сучасного виробництва, ТНК обов'язково проводять "демодернізацію" і навіть архаїзацію решти частин виробничої системи.

В сучасному світі усе частіше говорять про те, що крупним ТНК не завжди вигідно допускати на ринок нові розробки, яки зробили не вони. Їм не потрібна ситуація коли вони вкладають величезні гроші в просування на ринок якогось товару, а потім з’являється нова, революційна розробка, яка набагато краща за товар прозводимий ТНК. Тоді вони просто купляють патент на цей товар і не дають йому ходу.

В цілому ТНК — це достатньо складне явище, що постійно розвивається, в системі світогосподарських зв'язків, що вимагає пильної уваги, вивчення і міжнародного контролю.


ВИСНОВКИ

В курсовій роботі було розглянуто світові процеси транснаціоналізації і роль ТНК в міжнародному економічному житті. За результатами дослідження з’ясовується, що процеси транснаціоналізації в світі продовжують прискорюватися і роль ТНК посилилася за останні роки і продовжує посилюватися. Транснаціональні корпорації стали найважливішими дійовими особами в сучасному світовому господарстві, граючи роль, яку важко переоцінити в системі міжнародних економічних відносин. Для ведучих промислово розвинених країн саме закордонна діяльність їх ТНК визначає характер зовнішньоекономічних зв'язків. ТНК володіють великими можливостями дії на економіку країн перебування. Операції між підрозділами ТНК, розташованими в різних країнах, є істотною частиною зовнішньоторговельних оборотів і розрахунків навіть крупних західних країн. Глобалізація діяльності корпорацій дозволяє їм переводити з країни в країну у своїх інтересах величезні ресурси.

Суми прямих іноземних інвестицій, що є показником активності ТНК, за останні три роки продовжували збільшуватися по всіх регіонах. З 2005 по 2007 роки притока ПІІ по всіх країнах світу збільшилася вдвічі досягнувши 1,9 трлн. дол. Основним джерелом і отримувачем інвестицій залишилися заможні країни (США, Західна Звропа, Японія).

Основою росту ПІІ були транскордонні злиття і поглинання. Вони забеспечили левову частку загальносвітових ПІІ.

Більшість ТНК (майже 60%) зайняті в сфері виробництва, 37% - в сфері послуг і тільки 3% в сфері видобувної промисловості та сільського господарства.

При розгляді еволюції міжнародних транснаціональних корпорацій в світовому господарстві, а також їх подальших перспектив розвитку можна констатувати, що сьогодні ТНК реально є могутньою силою і локомотивом світової економіки, вони грають величезну роль в міжнародній торгівлі й розповсюдженні передових технологій. Без них сьогодні практично неможливе закріплення на найважливіших світових ринках, особливо продукції з високою доданою вартістю. Досвід показує, що ТНК нерідко є істотними, а деколи і єдиним провідником національних компаній на світові ринки. Уряди багатьох країн здійснюють програми підтримки співпраці ТНК і місцевих фірм.

Говорячи про загальносвітові і регіональні аспекти розвитку ТНК і їх взаємодії з національними державами можна сказати, що процеси інтернаціоналізації і глобалізації навряд чи можуть призвести до ліквідації ділення світового господарства на центральні і периферійні зони. Вони виникатимуть і функціонуватимуть на новому рівні в результаті процесу міжнародного розподілу праці, що розвивається. Саме під впливом цього процесу в осяжному майбутньому збережуться окремі частини світового господарства, що знаходяться на різних рівнях розвитку і виконують різні функції на глобальному, континентальному, локальному рівнях.

В цілому динаміка і тенденції розвитку ТНК в світі свідчать про те, що йде процес подальшої транснаціоналізації економік окремих країн та світу вцілому. ТНК дуже швидко набувають все більшої сили. Це є об’єктивний процес який вже не можна зупинити.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Андріанов В.Д. Росія в світовій економіці: Підручник для вузів. М.: Вид-во Владос, 1998 р.

2. Булатова А.С. Світова економіка і міжнародні економічні відносини: підручник під ред. проф. А. С. Булатова, проф. Н.Н. Лівенцева. – М.: Магістр, 2008.

3. Градобітова Л.Д., Ісаченко Т.М. Транснаціональні корпорації в сучасних міжнародних економічних відносинах. М.: «Анкил», 2002.

4. Ленін В.І. Повне зібрання творів.- Т. 26. – М. – 1976.

5. Николаєва І.П. Світова економіка. Навчань. допомога для вузів. 2-е видання, перероблене і доповнене. М.:ЮНИТИ-ДАНА, 2000.

6. Мельянцев В.А., Схід і Захід в другому тисячолітті: економіка, історія і сучасність. М.: Видавництво “Справа і сервіс”, 1996.

7. Владимірова І.Г. Дослідження рівня транснаціоналізації компаній//Менеджмент в Росії і за кордоном. – № 6. – 2001.

8. Губайдулліна Ф. Прямиє іноземні інвестиції, діяльність ТНК і глобализация//Світова економіка і міжнародні відносини. – № 2. – 2003.

9. Корольова І.С. Світова економіка: глобальні тенденції за 100 років: підручник для вузів / І.С. Корольов. М.: Економіст, 2003.

10. Сейфуллаєва М.Е., Сейфуллаєва З.Б. Інтернаціоналізація економіки Росії як передумова реалізації міжнародного маркетинга// Маркетинг в Росії і за кордоном. – № 2. – 2000.

11. Стрибав Е., Попов А., Рябов С., Чеховський Н. «Маркс возвращается»// РБК, – №5, – 2008.

12. Чеховський Н. Назад до минулого»// РБК. – №5. – 2008.

13. Сайт «vedomosti.ru»

14. Сайт «unctad.org»

15. Сайт «erudition.ru»

16. Сайт «globalist.ru»

17. Сайт «antіglobalist.ru»

18. Сайт «ostro.ru»

19. Сайт «zaistinu.ru»

20. Сайт «contr-tv.ru»

21. Сайт «toyota.com»

22. Сайт «ge.com»

23. Сайт «ford.com»

24. Сайт «vodafon.com»

25. Сайт «total.fr»

26. Сайт «lenta.ru»

27. Сайт «rbc.ru»

28. Сайт «meta.ua»

29. Сайт «ukrrudprom.ua»

30. Сайт «obozrevatel.ua»

31. Сайт «pravda.com.ua»