Смекни!
smekni.com

Українсько-Угорські відносини (стр. 2 из 3)

Були обговорені питання участі України у подоланні наслідків повені. Б.Тарасюк особливо наголосив, що, крім вже наданої допомоги, наша країна готова надіслати до Угорщини додаткову техніку та спеціалістів для проведення рятувальних робіт. Міністр закордонних справ України також повідомив про свою телефонну розмову з Президентом України Л.Кучмою та Прем'єр-міністром В.Ющенком, під час якої вони передали свої співчуття угорському народу у зв'язку зі стихійним лихом.

Під час розмови В.Орбан позитивно оцінив результати всеукраїнського референдуму, проведеного 16 квітня 2000 р., наголосивши, що рішення Конституційного Суду України та волевиявлення українських громадян підтвердили верховенство права в Україні та її відданість демократичним принципам.

На виконання домовленостей, досягнутих під час візиту Прем'єр-міністра Угорщини в Україну в лютому ц.р. Б.Тарасюк передав В.Орбану перелік інвестиційних проектів, які мають на меті поглиблення прикордонної співпраці між двома країнами. У зв'язку з нинішньою повінню сторони також висловилися за необхідність прискорення створення спільного українсько-угорсько-румунсько-словацького інженерного батальйону "Тиса", основною метою якого якраз і є боротьба з наслідками подібних стихійних лих. При цьому Б.Тарасюк повідомив В.Орбана, що українська частина батальйону вже створена.

На завершення офіційного візиту у Будапешті відбулися переговори між Б.Тарасюком і Міністром закордонних справ Угорщини Я.Мартоні. Були обговорені актуальні питання українсько-угорських відносин як у політичній, так і торговельно-економічній галузях. Йшлося, зокрема, про питання спорудження П'ятого європейського транспортного коридору (Трієст-Любляна-Будапешт-Київ), відновлення судноплавства по Дунаю. Також обговорено шляхи подальшої взаємодії двох країн у рамках міжнародних організацій. У цьому зв'язку угорська сторона висловила повну підтримку євроінтеграційних прагнень України.

* * *

4 листопада 2000 р. торговельно-економічною місією у складі Посольства України в Угорській Республіці спільно з Діловим Клубом СНД-Угорщина при ТПП Угорщини, за сприянням Посольства України в Угорщині, було організовано зустріч представників угорських ділових кіл з керівниками українських підприємств в м. Будапешт.

З української сторони у заході взяли участь представники українських компаній, організацій та банків у Будапешті (ТПП України, УСПП, "Укрзалізниці", "Авіалінії України", "АероСвіт", Українського Дунайського пароплавства, "Укрсоцбанку".

Угорська сторона була представлена відповідальними особами Торгово-промислової палати, Міністерства економіки, "Ексімбанку" Угорщини та 43 угорських підприємств і фірм.

У вітальному слові до учасників ділової зустрічі Посол України Орест Климпуш підкреслив основні напрямки співробітництва між Україною та Угорщиною, розповів про стан та перспективи українсько-угорських відносин.

Керівник ТЕМ Аркадій Гупало в доповіді окреслив стан економіки України, головні напрямки економічних перетворень, які проводяться Урядом України, стан українсько-угорських торговельно-економічних відносин. Були підняті питання стосовно проблем, які необхідно вирішити для збільшення товарообігу між нашими країнами. Зазначено, що невирішеними питаннями є наявність тарифних та нетарифних обмежень, які запроваджені міністерством економіки Угорщини стосовно товарів українського походження. Підкреслено, що Угорщиною планується зняття з 1 січня 2000 року з українських експортних товарів 3% додаткового мита та 2% статистичного збору.

Угорських підприємців було повідомлено про перспективні напрямки торговельно-економічного співробітництва з Україною та можливості вирішення проблемних питань.

В ході виступів керівників представництв українських підприємств і організацій в Угорщині присутніх було поінформовано про роботу, яку проводять в Угорщині українські представництва, перспективи подальшого співробітництва з угорськими підприємствами по нарощуванню вантажопотоку залізничним, авіаційним та водним транспортом. Поінформовано про можливість отримання допомоги з боку ТПП України та УСПП в розвитку зв'язків з українськими підприємствами та перспективи фінансування спільних українсько-угорських проектів з боку "Укрсоцбанку".

У виступі керівника угорського адвокатського бюро п. Йожефа Шноблі було зазначено про можливості , які дає укладена угода з українською правничою організацією "Правовий Радник" по наданню правової допомоги угорським і українським суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності у визначенні надійності та фінансового стану потенційних партнерів в Україні та Угорщині, у вирішенні можливих комерційних спорів, тощо.

Керівником відділу угорського "Ексімбанку" п. Бахул Гірошш Каталін було визначено основні напрямки співробітництва з "Ексімбанком" України та "Укрсоцбанком" по забезпеченню фінансування спільних проектів торговельно-економічного співробітництва.

Розвиток українсько-угорських відносин відображатиметься у Закарпатті

переконаний Посол Угорщини в Україні Янош Кішфалві

- Пане Посол, чому Угорщина не закривається так активно від України, як деякі наші сусіди, скажімо, Словаччина?

- Уряд Угорщини, окрім інтеграції нашої країни до євроатлантичних структур, розвиває добросусідські відносини з усіма навколишніми країнами. Угорщина займає місце, де стикаються і пасажирські, і вантажні транзитні коридори, і тому ми зацікавлені у якнайпростішому перетині кордонів. Ми не плануємо у найближчі роки запроваджувати візовий режим з Україною, і це неодноразово підкреслювали. Це триватиме доти, доки Угорщина не стане членом Європейської Унії і на нашій території не вступлять у силу Шенгенські Угоди. Додам, що у деякій мірі Шенгенський режим містифікований – всі думають, що він закриває кордон “на замок”. В рамках цієї угоди можна знайти вихід для чесних бізнесменів, туристів тощо. Хоча, звісно, кордон перетнути стане важче.