Смекни!
smekni.com

Облік запасів і аналіз ефективності їх використання (стр. 6 из 7)

Аналогічну класифікацію проводять за тими видами сировини та матеріалів, які підлягають постачанню. Згідно з цим методом кількісні значення АВС-матеріалів (5%; 20%; 75%) відповідають вартісним значенням обороту (75%, 20% та 5%).

На основі АВС-аналізу можна визначити, які види сировини та матеріалів потребують особливої уваги, тобто в першу чергу А-види, потім В-види і насамкінець С-види, якщо за мету поставити мінімізацію затрат у процесі постачання.

Встановлення нових пріоритетів у разі використання АВС-аналізу дає змогу розробити конкретні заходи, до яких для А-видів матеріалів можна віднести здійснення детальнішого аналізу структури затрат та цін, 100% контроль запасів, організацію особистих зустрічей з постачальниками А-видів матеріалів, точніше визначення страхових запасів, використання функціонально-вартісного аналізу.

Для С-матеріалів слід розробляти заходи, спрямовані на спрощення оформлення замовлень, контролю запасів та ведення складського обліку, використання великих партій замовлень.

В-матеріали займають проміжне місце між А- та С-деталями і можуть наближатися або до А- або до С-деталей, тому заходи, які належить здійснити, залежать від конкретної ситуації.

АВС-аналіз використовують під час дослідження затрат у процесі постачання за елементами, місцями виникнення та об'єктами калькулювання. На підставі АВС-аналізу можна визначити, яким деталям, матеріалам та постачальникам необхідно приділяти максимальну увагу. Найбільша увага, яка буде приділена А-деталям та А-постачальникам, забезпечить підприємству максимальний ефект та економію часу. Адже не всі постачальники та види сировини і матеріалів однаково вигідні з точки зору ефективності діяльності підприємства.

Оптимізують процес постачання на усвідомленні економічної значимості видів сировини та матеріалів залежно від специфіки їх використання. Скористаємося АВС-аналізом (табл. 2.3).


Таблиця 2.3

Економічна значимість запасів залежно від частоти їх використання

Економічна значимість матеріалів Частота використання сировини та матеріалів
рівномірне споживання, багаторазове використання нерівномірне споживання, одноразове використання
А-види матеріалів Регулювання за потребою Регулювання за потребою
В-види матеріалів Регулювання за витрачанням Регулювання за потребою
С-види матеріалів Регулювання за витрачанням Регулювання за витрачанням

Регулювання запасів матеріалів за потребою здійснюється на основі плану постачання для А-видів. Для С-видів регулювання запасів здійснюється за витрачанням на основі фактичної наявності запасів. Це означає, що зменшення запасів до критичного рівня є основою для укладання нової угоди з метою поповнення запасу.

Отже, на основі АВС-методу для коригування оптимального обсягу запасу використовують:

- систематичний контроль запасів А-групи;

- періодичний контроль запасів В-групи;

- вибірковий контроль запасів С-групи.

Крім співвідношення «кількість-вартість», яке характеризує АВС-аналіз, для оцінки обсягів постачання можуть існувати інші критерії, наприклад, структура споживання окремихвидів матеріалів, що характерно для ХYZ-аналізу. На основі ХYZ- аналізу матеріали підлягають класифікації відповідно до структури споживання, умов постачання та точності прогнозу (табл. 2.4)


Таблиця 2.4

Аналіз структури споживання

ВидиСтруктура Умови закупівліТочність

матеріалів споживання прогнозу

Матеріал Х Споживання має Постачання пара- Висока

постійний характер лельно з процесом

МатеріалY Споживання Створюються запаси Середня

постійно коливає-

ться в більший чи

менший бік.

Матеріал Z Споживання не Здійснюються індиві- Незначна

Регулярне дуальні закупки

Інформація, що характеризує види матеріалів за структурою споживання, умовами закупівлі та точністю прогнозування, - важливий інструмент прийняття рішень у процесі постачання. ХYZ- аналіз дає змогу оптимізувати розмір запасів кожного найменування сировини та матеріалів з урахуванням таких загальних принципів:

для А-групи - забезпечення максимального страхового запасу для покриття будь-яких коливань попиту;

для В - групи - помірний страховий запас;

для С - групи - низький або нульовий рівень запасів.

Враховуючи, що жоден з існуючих методів аналізу не може забезпечити 100% ефективність діяльності, доцільно використовувати їх комбінацію що забезпечить значно більший ефект, ніж використання кожного із них окремо.

Комбінація використання АВС та ХYZ - аналізу дозволяє згрупувати запаси на 9 підгруп і одержати ефективний інструмент планування та контролю матеріальних ресурсів у процесі постачання (табл. 2.5).

Під час управління цими підгрупами спостерігаються певні закономірності:

- підгрупи АХ, АY i AZ потребують індивідуального управління;

- планування підгруп СХ, СY і СZ здійснюється один раз на рік із щомісячним контролем наявності запасів;(15)

- принципи управління підгрупами ВХ, ВY і ВY можуть збігатися з А групою або з С-групою.

Таблиця 2.5

Комбінація АВС- і ХYZ - аналізу для прийняття управлінських рішень

Видиматеріальнихцінностей А В С
X АХ. Висока; споживча вартість ВХ. Середняспоживчавартість СХ. Низька споживча вартість
Висока ступінь надійності прогнозу споживання Висока ступінь надійності прогнозу споживання Висока ступінь надійності прогнозу споживання
У АY. Висока споживча вартість ВY. Середняспоживчавартість СY. Низька споживча вартість
Середня ступінь надійності прогнозу споживання Середня ступінь надійності прогнозу споживання Середня ступінь надійності прогнозу споживання
Z АZ. Висока споживча вартість ВY. Середняспоживчавартість СZ. Низька споживча вартість
Низька ступінь надійності прогнозу споживання Низька ступінь надійності прогнозу споживання Низька ступінь надійності прогнозу споживання

АВС-і ХYZ -види аналізу забезпечують управлінський персонал підприємства ключовою інформацією, з допомогою якої можна суттєво підвищити ефективність процесів постачання та виробництва.

Додатково одержані дані на основі АВС-, ХYZ -видів аналізу сприяють у першу чергу скороченню затрат у сфері матеріально-технічного постачання. Внаслідок зменшення складських запасів матері

алів відбувається вивільнення капіталу та прискорення його оборотності, а отже, поліпшується фінансовий стан і фінансовий результат діяльності підприємства.

Система «точно в зазначений термін(Just-In-Time) цей підхід вперше був використаний японськими корпораціями, а після цього знайшов розповсюдження в всьому світі. Основна ідея полягає в тому, що запаси практичні не створюються, а процес доставки товарів постачальниками жорстко погоджений з технологічним процесом на підприємстві. В нинішній час такий підхід ефективно використовується компаніями Toyota, General Motors і багатьма іншими. Замовлення містяться з інтервалом 3-4 години і негайно реалізуються постачальниками. Ця система дозволяє отримати значний економічний ефект за рахунок доведення витрат зберігання до нуля. Однак, високий рівень вимог до точності функціонування системи постачань і ризик можливих помилок, що призведуть до порушенню технології, не дозволяє використати цей підхід в країнах з нерозвинутою інформаційною і комунікаційною інфраструктурою.

На відміну від системи «точно в зазначений термін» традиційна система, що застосовується в Україні, є такою, яка «виштовхує» напівфабрикати на наступну стадію незалежно від того, чи є в них потреба.(20)

Висновки

Однією із складових загальної ефективності підприємства є ефективне управління запасами. Стан формування та використання товарних запасів є визначальним для забезпечення конкурентоспроможності торговельного підприємства.

В курсовій роботі, дано остаточне визначення запасам - активи, які утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності; перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва; утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, а також управління підприємством.

В управлінні запасами важливу роль відіграє їх оцінка, варіювання якої є суттєвим для інтересів бізнесу, є декілька методів оцінки запасів:

- Метод ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів;

- Метод середньозваженої собівартості;