Смекни!
smekni.com

Облік нарахувань на оплату праці та утримань із заробітної плати працівників (стр. 5 из 8)

Аналітичний облік ведеться за кожним видом зборів і відрахувань, по страхувальниках та окремих договорах страхування.

Типові господарські операції наведемо в таблиці 2.6


Таблиця 2.6Кореспонденція рахунків з розрахунків з державними фондами соцстрахування

№ п/п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1 Нараховано збір на обов’язкове державне пенсійне страхування 15 «Капітальні інвестиції»23 «Виробництво82 «Відрахування на соціальні заходи»91 «Загальновиробничі витрати»92 «Адміністративні витрати»93 «Витрати на збут»94 «Інші витрати операційної діяльності» 651 «Розрахунки за пенсійним забезпеченням»
2 Нараховано збір на загальнообов’язкове соціальне страхування 15,23,82,91,92,93,94 652 «Розрахункиза соціальним страхуванням»
3 Нараховано страхові внески на випадок безробіття 15,23,82,91,92,93,94 653 «Розрахунки за страхуванням на випадок безробіття»
4 Нараховано страхові внески від нещасних випадків на виробництві 15,23,82,91,92,93,94 654 «Розрахунки за індивідуальним страхуванням»
5 Віднесено витрати понесенні на соціальні заходи на фінансовий результат 79 «Фінансові результати» 82«Відрахування на соціальні заходи»91«Загальновиробничі витрати»92«Адміністративні витрати»93 «Витрати на збут»94«Інші витрати операційної діяльності»
6 Погашено заборгованість перед фондами соціального страхування 651 «Розрахунки за пенсійним забезпеченням»652 «Розрахункиза соціальним страхуванням» 653 «Розрахунки за страхуванням на випадок безробіття»654 «Розрахунки за індивідуальним страхуванням» 311«Рахунки в банках»;301 «Каса»

3. МЕТОДИКА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ УТРИМАНЬ ІЗ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Із сум нарахованої заробітної плати членів трудового колективу, осіб, що працюють на підприємстві за трудовими угодами, договорами підряду, за сумісництвом, виконують разові роботи, здійснюються обов'язкові та добровільні утримання.

До обов'язкових утримань належать:

• податок на доходи фізичних осіб;

• внески до Пенсійного фонду;

• внески на соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності ;

• внески на соціальне страхування на випадок безробіття;

• утримання за виконавчими листками і приписами нотаріальних конторна користь юридичних та фізичних осіб.

За письмовою згодою працівника (на підставі поданої заяви) можуть здійснюватися такі утримання з нарахованої заробітної плати:

- профспілкових внесків;

- сум недостач матеріальних цінностей та грошові кошти;

- за товари придбанні в кредит;

- погашення отриманої позики;

- невикористанні підзвітні суми;

- відрахування на індивідуальне соціальне страхування;

- інші утримання.

Невикористанні і неповерненні вчасно своєчасно в касу підзвітні суми, надлишково виплачені суми внаслідок облікових помилок, суми збитку, заподіяні працівником підприємству в розмірі не більше середньомісячного заробітку, суми отриманих відпускних за невідпрацьований період, суми авансів, виплачених у рахунок заробітної плати утримуються без письмової згоди працівника на підставі наказу керівника підприємства.

Розглянемо більш детально порядок методики та організації обліку обов’язкових утримань, зокрема до позабюджетних фондів соціального страхування та утримань за виконавчими листами.

Згідно зі статтею 46-ою Конституції України право громадян на соціальний захист гарантується і забезпечується державним соціальним страхуванням.

Так, перелічивши види утримань наведемо ставки утримань до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування (таблиця 3.1).

Таблиця 3.1

Ставки внесків до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування

Вид страхового внеску Ставка утримань до об’єкта
Внеси до Пенсійного фонду 2 % від суми заробітної плати
Внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності 0,5% від суми оплати праці найманих працівників, заробітна плата яких нижча прожиткового мінімуму встановленого на 1.01.2010 року (869 грн).1% , якщо заробітна плата перевищує суму прожиткового мінімуму на(869 грн).
Внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття 0,6% від суми оплати праці найманих працівників

На рахунках бухгалтерського обліку суми утримань із заробітної плати відрахувань в фонди соціального страхування відображають наступним чином (таблиця 3.2).


Таблиця3.2

Кореспонденція рахунків з нарахуванням утримань з фондам и соціального страхування

№ п/п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1 2 3 4
1 Нараховано утримання з заробітної плати на обов’язкове державне пенсійне страхування 661«Розрахунки за виплатами працівникам» 651 «Розрахунки за пенсійним забезпеченням»
2 Нараховано утримання з заробітної плати на загальнообов’язкове соціальне страхування 661«Розрахунки за виплатами працівникам» 652 «Розрахункиза соціальним страхуванням»
Нараховано утримання з заробітної плати на випадок безробіття 661«Розрахунки за виплатами працівникам» 653 «Розрахунки за страхуванням на випадок безробіття»
Погашено заборгованість перед фондами соціального страхування 651 «Розрахунки за пенсійним забезпеченням»652 «Розрахункиза соціальним страхуванням» 653 «Розрахунки за страхуванням на випадок безробіття»654 «Розрахунки за індивідуальним страхуванням» 311«Рахунки в банках»;301 «Каса»

Щодо неподаткових утримань із заробітної плати робітників то їх провадяться тільки за наявності однієї з двох обов’язкових умов:

1. Згода працівника на здійснення відповідних утримань із його заробітної плати.

2. Рішення суду (утримання аліментів, відшкодування матеріального збитку нанесеного працівником підприємству та інше).

Оформляються такі (неподаткові) утримання по різному. Якщо ці утримання ініційовані працівником, то для їх здійснення необхідна заява працівника з указівкою періодичності здійснення утримань (щомісяця, щокварталу і т.д.), суми і призначення утриманих коштів (на який рахунок утримані кошти повинні бути перераховані чи в оплату чого), відсоток утримання.

Якщо ці утримання ініційовані адміністрацією підприємства, то це оформляється, як правило, наказом (розпорядженням) керівника. При цьому бухгалтеру необхідно пам’ятати, що ніякий наказ керівника про здійснення утримань із заробітної плати працівника не має юридичної сили, якщо на здійснення таких утримань немає згоди працівника. Отже, здійснювати такі утримання тільки на підставі наказу не можна. Навіть якщо заборгованість працівника документально підтверджена, все рівно він повинний дати свою згоду на її погашення в письмовому вигляді. Це може бути оформлено окремим документом або розписом працівника на наказі (розпорядженні) керівника про здійснення утримань. І в першому і в другому випадку в тексті повинна бути ключова фраза наступного змісту: "З наказом (розпорядженням) ознайомлений. Згодний на здійснення щомісячних утримань з моєї заробітної плати в розмірі ХХХ грн. на погашення заборгованості...". У випадку, коли працівник не дивлячись на наявність документальних свідчень його заборгованості підприємству (це може бути неповернені кошти, видані працівнику під звіт, нестача ТМЦ, виявлена в результаті інвентаризації та інше) не дає своєї згоди на здійснення утримань, то підприємство повинне звернутися до суду.

Якщо утримання здійснюються на підставі рішення суду, то бухгалтер, перш ніж він приступить до здійснення утримань, повинен мати відповідний документ, наприклад виконавчий лист (у даному правилі є виключення – див. утримання аліментів).

Розмір вищевказаних утримань обчислюється із суми зарплати, що залишається після утримання податків і зборів, зокрема: прибуткового податку з громадян, збору на обов’язкове пенсійне страхування, внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

При цьому законодавством про працю встановлені обмеження щодо розміру утримань.

Згідно ст. 26 Закону № 108 [14] і ст. 128 КЗпП [20] загальний розмір всіх утримань при кожній виплаті зарплати не може перевищувати 20 %, а в окремих випадках, передбачених законодавством, - 50 % зарплати, що підлягає виплаті працівнику. При цьому необхідно враховувати, що в даному випадку це стосується тільки утримань по виконавчих листах (які ми розглянемо нижче, і до яких відносяться, наприклад, аліменти), і не стосується утримань обов’язкових податків і зборів, а також утримань, що здійснюються за заявою працівника, наприклад, утримання в рахунок погашення працівником кредиту,сплати ним комунальних платежів.

Утримання з заробітної плати - передбачені законодавством підстави, при яких із працівника утримується частина заробітної плати.