Смекни!
smekni.com

Облік основних засобів та шляхи його вдосконалення в умовах переходу до ринкової економіки (стр. 2 из 2)

Процес відтворення основних засобів пов’язаний із здійсненням певних інвестиційних витрат, своєчасним і точним їх відображенням в системі бухгалтерського обліку. Первинна інформація про наявність, стан, рух, капітальний ремонт та інші операції з основними засобами відображається в численних спеціалізованих регістрах, що не лише забезпечують контроль, є юридичним доказом здійснення операцій, але і використовуються для проведення економічного аналізу, прийняття управлінських рішень.

Зміни в господарській діяльності підприємств України, що відбуваються в умовах трансформації економіки, обумовили необхідність перебудови діючої системи бухгалтерського обліку за принципово новою системою за допомогою ПЕОМ.

На шляху до ринкової економіки i впровадження міжнародних стандартів бухгалтерського обліку постійно зростають вимоги до комп’ютерних програм всіх класів, в тому числі i до автоматизованих робочих місць. В доповнення до “класичних” АРМ типу “Облiк основних засобiв”, “Облiк нематеріальних активів”, “Облiк матерiалiв” з’явились, наприклад, такi, як “Управлiння збутом готової продукції”, “Управління основними засобами та нематеріальними активами”. Цi програми часто зручнi в роботi i заощаджують час та силу бухгалтерiв, хоча i не вирiшують комплексно проблему автоматизації облiку на пiдприємствi.

На сучасному етапі важливим фактором, який сприяє вдосконаленню управління, поліпшенню якості облікової інформації є використання засобів обчислювальної техніки як в обліку, так і в аналізі господарської діяльності.

Вимогам сьогодення найбільш відповідає автоматизована форма обліку, яка орієнтується на широке використання персональних електронно-обчислювальних машин і на їх основі створення та функціонування автоматизованого робочого місця бухгалтера по обліку основних засобів та нематеріальних активів. Тут охоплюється кілька розділів, які при автоматизації повинні узгоджуватися між собою (облік купівлі основних засобів та нематеріальних активів, амортизації і розрахунків з постачальниками). Такий облік доцільно автоматизовувати в загальному комплексі робіт по зведеному синтетичному і аналітичному обліку.

Одним із першочергових напрямків у підвищенні ефективності використання, обліку, та відтворювання основних засобів підприємств України залишається проблема вдосконалення їх технологічної структури, їх матеріально-технічного стану, для рішення якої необхідно в рамках науково-промислової політики орієнтуватись:

- на збільшення масштабу і розширення складу перспективних технологій, особливо на серединних та заключних стадіях технологічного циклу, які забезпечують зростання доданої вартості первинних ресурсів;

- на ліквідацію втрат ресурсів (сировинних, енергетичних, трудових) через неузгодженість між компонентами основних засобів, яка можлива шляхом модернізації діючих виробничих потужностей на основі інновацій, пов’язаних з попередніми і наступними технологіями;

- зміна економічної та інвестиційної політики в напрямі створення більш інвестиційної привабливості для кінцевих стадій технологічного циклу.

Подальший розвиток бухгалтерського обліку пов’язано з інтеграцією підсистем та видів обліку в єдину інформаційну систему на основі новітніх комп’ютерно-інформаційних технологій. Цьому повинно передувати дослідження відносно визначення потреб власників, держави, а вже на основі отриманих результатів – розробка основних шляхів вдосконалення облікового процесу на підприємстві.

Необхідність впровадження міжнародних стандартів фінансової звітності в практику бухгалтерського обліку підприємств обумовлена переорієнтацією економіки України на ринковий механізм господарювання.

В сучасних умовах в Україні роль та значення бухгалтерського обліку зростає, що має безпосереднє відношення і до такої його ділянки як облік основних засобів й нематеріальних активів. Останнім часом до проблем, які в минулі роки не отримали оптимального вирішення в теорії та практиці бухгалтерського обліку, у зв’язку з переходом до ринкової економіки, додались нові. Комплексне їх дослідження є досить актуальним.

Проведене дослідження теоретичних основ та методичних аспектів обліку відтворення основних засобів показало, що для підвищення дієвості та ефективності бухгалтерського обліку і аналізу основних засобів необхідно:

- відмовитись від поняття «основні фонди», розмежувавши поняття «знос» та «амортизація».

- базою для розрахунку амортизаційних відрахувань залишити первісну, а не залишкову вартість основних засобів, що дасть можливість спростити розрахунки, впровадити методи прискореної амортизації основних засобів, тобто використовувати всі існуючі у світовій практиці методи нарахування амортизації.

- внести зміни до змісту регістрів аналітичного обліку основних засобів, що дозволить підвищити їх інформаційність та аналітичність.

- розробити єдину схему кореспонденції рахунків з обліку руху основних засобів для підприємств усіх форм власності, що відповідала б вимогам бухгалтерського обліку, була єдиною для всіх груп основних засобів.

- забезпечити самостійне формування підприємствами власної амортизаційної політики відповідно до чинного законодавства, яка забезпечить акумуляцію коштів для постійного оновлення основних засобів.

- в умовах сучасного виробництва впроваджувати форму обліку, яка побудована на базі персональних електронно-обчислювальних машин і орієнтується на створення автоматизованих робочих місць.

Список використаної літератури

1. Положення (стандарти) бухгалтерського обліку // Все про бухгалтерський облік: К. – 2009. -№18.

2. Сук Л. Облік основних засобів // Бухгалтерія в сільському господарстві: журнал.- Харків, 2003. - №13. – с. 2-12.

3. Белоусов А. Пути гармонизации бухгалтерского и налогового учета основных средств // Бухгалтерский учет и аудит: журнал.- 2008. - №11. – с. 11 - 16.