Смекни!
smekni.com

Нова роль Китаю. Розв’язання проблеми Гонконгу (стр. 2 из 2)

Територіальні суперечки в зоні Південно-Китайського моря

Крім тайванської проблеми дестабілізуючий вплив на обстановку робить ситуація навколо архіпелагу Спратли в Південно-Китайському морі. Цей архіпелаг, що складається з 230 дрібних островів і рифів загальною площею 250 тис. кв. км, розташований між територіями В'єтнаму, Філіппін і Малайзії. Частиною архіпелагу Спратли є Парасельські острови. У роки Другої світової війни архіпелаг був захоплений Японією, яка відмовилася від прав на нього за Сан-Францизьським мирним договором в 1951 р. Однак у тексті договору не було зазначено, до кого переходять острова. Фактично острова потрапили під контроль французько-південно-в’єтнамської адміністрації.

Питання про приналежність островів не викликало розбіжностей доти, поки не виникла перспектива освоєння розташованих у їхній зоні нафтових родовищ. В 1974 р., користуючись військовою слабкістю Південного В'єтнаму, КНР окупувала практично всю групу Парасельських островів. ДРВ розцінила дії Китаю як зазіхання на її права, але не зважилася піти на конфлікт із КНР, обмежившись тим, що висадила свої війська на одному з островів Парасельської групи, куди ще не прибули китайські сили.

В 1992 р. КНР схвалила новий закон про морські володіння, відповідно до якого Китай в однобічному порядку проголосив суверенітет над всією акваторією Південно-Китайського моря. У новому законі було застережене право Китаю застосовувати силу для припинення того, що він міг порахувати незаконним промислом у китайських територіальних водах. Крім того, іноземні судна повинні були відтепер питати дозволу на прохід через ті води, які Китай вважав своїми територіальними, а підводні човни повинні були перетинати їх у надводному положенні.

За новим законом загальна площа акваторій, на які стала претендувати КНР, склала 3 млн. кв. км, з яких біля однієї третини експлуатується, на думку Китаю, незаконно іншими країнами. Тепер уже не тільки група Парасельських островів, але й весь архіпелаг Спратли виявився в зоні китайських претензій. У тім же 1992р. КНР у співробітництві з американськими корпораціями приступила до розвідки нафти в районі Тонкинської затоки, в 70 милях від узбережжя В'єтнаму. Пішли протести Ханоя й спалах підозри із приводу намірів КНР у країнах АСЕАН. Ситуація ще більше ускладнилася в 1995 р., коли КНР встановила прикордонні знаки й навігаційне устаткування на одному з рифів архіпелагу, який вважають своєю територією Філіппіни. Ці дії були розцінені в регіоні як силова акція.

КНР контролює 70 островів, В'єтнам - 21, Малайзія - 3, Філіппіни - 8, а Тайвань - усього один, але самий великий. Індонезія не претендує на острівні території, але претензії КНР зачіпають її економічну зону.

Складність ситуації збільшується тим, що країни, що претендують на частини архіпелагу Спратлі (за винятком Брунею), мають на островах свої збройні сили. Найбільш великі гарнізони на островах тримають КНР і В'єтнам. На ряді островів розміщені війська Філіппін і Малайзії. У країнах АСЕАН існують побоювання, що КНР буде прагнути затвердити свій контроль над нафтоносними районами силовим шляхом і поставити більше слабкі держави просто перед фактом захоплення. Підставою для підозр служить відмова Китаю погодитися із пропозиціями малих країн провести переговори для розмежування спірних районів.

Список використаної літератури

1. Богатуров А.Д. Великие державы на Тихом океане. История и теория международных отношений в Восточной Азии после Второй мировой войны. 1945 - 1995. -М.,1997;

2. Камінський А. Вступ до міжнародних відносин. – Л., 1995;

3. Коппель О.А., Пархомчук О.С. Міжнародні відносини XX сторіччя. – К., 1999;

4. Косолапов Н. Внешняя политика и внешнеполитический процес субъектов международных отношений // Мировая экономика и международные отношения. - 1999. - № 3. - С. 65-67.

5. Малетин Н.П. АСЕАН: три десятилетия (1967 - 1997) - три политики. - М., 1997;

6. Петровский В.Е. Азиатско-тихоокеанские режимы безопасности после холодной войны. - М., 1998.