Смекни!
smekni.com

Статус біженців у Європейському Союзі (стр. 3 из 5)

У підрозділі 1.3 "Правове регулювання становлення та розвитку правового статусу біженців в межах Європейської системи" звертається увага, зокрема на те, що Міжнародне співробітництво держав у сфері захисту прав біженців здійснюється не лише на універсальному рівні, як у випадку з УВКБ ООН, але і на регіональному рівні також. На Європейському континенті система захисту прав біженців і забезпечення ефективної реалізації їх правового статусу формується у рамках загальної європейської системи захисту прав людини, основними складовими якої є: а) система Ради Європи; б) система діяльності Організації з безпеки та співробітництва в Європі; та в) система Європейського Союзу.

Початок формування європейської системи надання практичної допомоги біженцям було покладено у перші повоєнні роки, коли ООН, розробивши цілу низку спрямованих на захист прав людини документів, визначила право на притулок серед найважливіших прав людини. Ще до початку Другої світової війни проблема потоків біженців у Європі залишалася однією з найбільш складних із усього комплексу гуманітарних проблем. Після завершення Другої світової війни проблема вимушеної міграції стала настільки масштабною та загрозливою, що вимагала негайного вирішення. Спричинені значним зростанням кількості біженців обставини вимагали або докорінної зміни, або ж суттєвого покращення тогочасної міжнародно-правової системи захисту прав біженців у Європі.

Особливу увагу у роботі присвячено аналізу місця таких неурядових організацій та форумів у європейській системі захисту прав біженців: Європейська Рада у справах біженців та вигнанців, Європейська консультативна організація у справах біженців та висланих осіб, Європейська правова мережа з питань притулку.

Розділ 2 "Правовий механізм забезпечення статусу біженців у Європейському Союзі" складається з трьох підрозділів та присвячується розв’язанню проблем безпосереднього застосування норм міжнародного права у вирішенні завдань забезпечення статусу біженців у країнах Європейського Союзу. У підрозділі 2.1 "Правова природа актів, що визначають статус біженців у Європейському Союзі" зазначається, що хоча на початку останнього десятиліття XX-го століття держави-члени ЄС відмовилися передати частину своїх суверенних повноважень щодо регулювання міграції на користь ЄС, тим не менше вони визнали, що скасування контролю на внутрішніх кордонах держав у рамках ЄС робить практично неможливим здійснення їх національної юрисдикції стосовно контролю за міграційними потоками, оскільки після того, як певна особа вже потрапляла на спільну територію ЄС, навряд чи можна було б повторно перевіряти її пересування. Саме тому уряди європейських держав погодилися шукати шляхи спільного вирішення проблем, пов’язаних із регулюванням в’їзду іноземців на територію географічного простору ЄС.

В дисертації стверджується, що станом на першу половину 90-х років XX-го століття, європейська система притулку перебувала в кризі, оскільки основні зусилля європейських держав у сфері регулювання міграційних процесів на національному та регіональному (у рамках ЄС) рівнях зосереджувалися на боротьбі з нелегальною імміграцією та посиленні контролю за в’їздом іноземців-мігрантів, а не на забезпеченні захисту прав біженців та шукачів притулку.

На нашу думку, найефективнішим способом аналізу правового регулювання у даній сфері є дослідження основних етапів поступового розвитку права ЄС у сфері визначення та забезпечення реалізації правового статусу біженців. Зокрема, в роботі виділяються такі етапи:

1) 1985 р. – 1992 р. (від створення Шенгенської системи та укладення Дублінської конвенції 1990 р. до підписання Маастрихтського Договору 1992 р) – становлення та розвиток права Європейського Співтовариства у сфері надання притулку та захисту прав біженців характеризувався винятковим зростанням кількості шукачів притулку на території держав-членів ЄС, а також спробами європейських держав зосередити зусилля на регулюванні міграційних процесів у Європі.

2) 1992 р. – 1999 р. (від Маастрихтського Договору 1992 р. до підписання Амстердамського Договору 1997 р. і набуття ним чинності 1999 р) – розвиток права ЄС у сфері захисту прав біженців, а також визначення та забезпечення реалізації їх правового статусу відзначався активізацією спроб гармонізації політики держав-членів ЄС у сфері надання притулку та захисту прав біженців, а також їх доволі симптоматичні спроби зменшити кількість біженців у Західній Європі шляхом ускладнення окремих елементів процедури визначення статусу біженців.

3) 1999 р. – 2004 р. (становлення та формування Загальної Європейської Системи Притулку та розвиток права Європейського Співтовариства у сфері надання притулку та захисту прав біженців відповідно до положень Амстердамського Договору 1997 р) – характеризувався прийняттям значної кількості правових актів, спрямованих на забезпечення становлення та формування Загальної Європейської Системи Притулку, а також на імплементацію положень ст.63 Договору про заснування Європейського Співтовариства.

4) сучасний етап (після 2004 р) – характеризується розробкою та прийняттям у рамках ЄС правових актів, спрямованих на посилення практичного співробітництва держав-членів ЄС, на підвищення якості процесу прийняття рішень у досліджуваній нами сфері регулювання, на розробку регіональних програм управління міграційними потоками та спеціальних регіональних програм захисту мігрантів, біженців, шукачів притулку.

У підрозділі 2.2 "Юридичний механізм забезпечення норм, що визначають правовий статус біженців в ЄС" визначаються основні напрями діяльності держав-членів ЄС щодо імплементації норм правових актів з питань забезпечення реалізації правового статусу біженців у рамках ЄС. У цій частині роботи проаналізовані сучасні механізми забезпечення норм, що визначають правовий статус біженців в країнах ЄС щодо:

забезпечення державами-членами ЄС мінімальних стандартів щодо прийняття шукачів притулку, а також забезпечення реалізації їх правового статусу;

забезпечення надання особам, які користуються міжнародним захистом, необхідного захисту та допомоги стосовно поселення, працевлаштування, соціального забезпечення та місцевої інтеграції у суспільство країни притулку;

забезпечення реалізації права біженців на возз’єднання сім’ї.

У цьому підрозділі дисертаційної роботи визначені основні сучасні тенденції у досліджуваній сфері, а також окремо зосереджена увага на аналізі досвіду Німеччини і Франції у сфері забезпечення реалізації правового статусу біженців, оскільки саме ці держави-члени ЄС щорічно приймають на своїй території найбільшу кількість осіб, які користуються міжнародним захистом.

Підрозділ 2.3 "Адаптація законодавства України до права ЄС щодо статусу біженців" розглядає відповідну проблему через призму проблеми виконання державами положень міжнародних нормативно-правових актів у сфері забезпечення та захисту прав людини загалом, а також у сфері захисту прав біженців та забезпечення реалізації їх міжнародно-правового статусу зокрема. У зв’язку із наведеним, відзначаються такі важливі моменти: по-перше, держави-члени ЄС є сторонами міжнародних багатосторонніх договорів з питань захисту прав людини та захисту біженців зокрема, – отже зобов’язані забезпечувати виконання положень міжнародно-правових актів (принцип „pacta sunt servanda”) на міжнародному та національному рівнях; по-друге, залежно від застосовуваного конкретною державою підходу до визначення співвідношення міжнародного та внутрішньодержавного права визначатиметься послідовність дій держави щодо забезпечення виконання положень міжнародно-правових актів; по-третє, участь держави у багатосторонньому співробітництві у рамках певної міжнародної міжурядової організації, може суттєво змінювати процедуру забезпечення виконання державою положень міжнародно-правових актів; по-четверте, у рамках Європейського Союзу акти Ради ЄС можуть або мати пряму дію і виключати необхідність подальшої імплементаційної правотворчості держави, або залишати державам-членам ЄС свободу вибору імплементаційних заходів на національному рівні; по-п’яте, у рамках Європейського Союзу держави-члени ЄС не лише імплементують положення Конвенції 1951 р., але й комплекс правових актів, що формують acqius ЄС у сфері надання притулку, захисту прав біженців та забезпечення реалізації їх правового статусу.