Смекни!
smekni.com

Облік та аудит (стр. 13 из 23)

* Орієнтовна ціна одного робочого місця (ціни на однакові версії програм та їх аналогічні конфігурації можуть варіюватися у розробника та дилерів).

** У даному разі для кожного з наведених програмних продуктів вказано тільки деякі його особливості та характеристики, котрі, на думку автора, можуть дати загальне уявлення про ПЗ, що розглядається, і тому жодним чином не мають розглядатися категорично і розцінюватися як абсолютні або взаємовиключні характеристики (тобто характерні тільки для якоїсь конкретної системи).

*** Тут під поняттям "зареєстровані користувачі" розуміють клієнтів, котрі вже мають хоча б одну ліцензійну версію ПЗ, придбану у конкретного розробника або його дилера.

**** Вказано інформаційні джерела в українській частині Інтернету (адресу російських розробників не вказано - наведені адреси веб-сторінок їх дилерів в Україні).

Враховуючи всі особливості досліджуваного підприємства та необхідність автоматизації облікового процесу на ньому, яка нажаль на даний момент відсутня на ринку, можливо запропонувати використовувати для автоматизації обліку на КП “Ринок Ново-Іванівський” програму “1С: Бухгалтерський облік для України” (мал..2.3.1.)

Але, так як підприємство являється платником єдиного податку, спочатку слід внести зміни в настройку системи оподаткування. Потім, якщо треба, спростити ведення бухгалтерського обліку. І, нарешті, наприкінці кварталу сформувати необхідні форми звітності.

Щоб відобразити перехід на спрощену систему оподаткування в "1С:Бухгалтерії для України", слід внести зміни в ставки податків і зборів, які ви сплачуєте і які зберігаються в довіднику "Налоги и отчисления".

Малюнок 2.3.1.

Приклад. З четвертого кварталу 2002 р. КП "Ринок Ново-Іванівський” переходить на єдиний податок за ставкою 10%. Слід привести програму у відповідність до вибраної системи оподаткування.

Відкриємо довідник "Налоги и отчисления" і виберемо у групі "Налоги и отчисления с фонда з/п" сплату до державних цільових фондів (мал. 2.3.2.).


Малюнок 2.3.2.

Податки, які сплачує КП “Ринок Ново-Іванівський, як платник єдиного податку :

1. Єдиний податок у розмірі 10 % від чистого доходу від реалізації послуг.

2. Відрахування в Пенсійний фонд України з доходів працівників - Закон України від 26.06.97 р. № 4000/97-ВР "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

3. Відрахування на всі види соціального страхування з працівників.

4. Місцеві податки і збори (крім комунального податку і збору за розміщення об'єктів торгівлі і сфери послуг).

5. Збір за забруднення навколишнього середовища - Закон України від 26.06.91 р. № 1246-II "Про охорону навколишнього природного середовища".

Довідник "Налоги и отчисления" має періодичні реквізити Предел і Ставка налога, тому перед їх зміною слід встановити потрібну дату для правильного запису значень в історію реквізитів. Натисніть кнопку поруч з датою "Ставки налогов и отчислений на дату" і введіть значення 01.10.02. Після цього для кожного запису податків і відрахувань у групі "Налоги и отчисления с фонда з/п" встановимо нульову ставку. Під час запису програма поставить додаткове запитання про зміну періодичних реквізитів, на яке слід відповісти ствердно (мал. 2.3.3.).


Малюнок 2.3.3.

Те саме треба зробити з іншими податками, платником яких підприємство не є. Сюди належать, наприклад, комунальний податок, запис якого в довіднику міститься в групі "Местные налоги и сборы".

Зазначимо, що платники єдиного податку повинні вести податковий облік за тими податками, платниками яких вони залишаються.

Крім змін у довіднику податків і відрахувань, у програмі треба змінити деякі константи. Оскільки наше підприємство є платником єдиного податку за ставкою 10%, відпадає потреба вести облік ПДВ. Тому константу НДС по умолчанию треба встановити в значення "Без НДС".

Тим, хто вибрав ставку єдиного податку 6%, усе, що стосується обліку ПДВ в програмі, треба залишити без змін.

Константи, що стосуються обліку валових доходів і витрат, слід встановити в значення "не доход и не затрата", щоб документи автоматично не формували проведення за позабалансовими рахунками ВВ і ВД.

Слід пам'ятати, що зазначені константи - неперіодичні, тобто не "пам'ятають" своєї історії. Тому не варто їх міняти до того, як будуть внесені всі документи за період, протягом якого підприємство перебувало на загальній системі оподаткування, інакше в кожному документі доведеться перевіряти підстановки "за умовчанням".

Константи обліку валових доходів і витрат:

1. Статья валовых доходов по умолчанию.

2. Статья валовых расходов по умолчанию.

3. Валовые доходы по бартерным операциям.

4. Валовые расходы по бартерным операциям.

5. Валовые доходы по переоценке валюты.

6. Валовые доходы по задолженностям.

7. Валовые расходы по переоценке валюты.

8. Валовые расходы по задолженностям в валюте.

Підприємства, що обрали єдиний податок, можуть використовувати спрощену форму обліку відповідно до Положення про спрощену систему бухгалтерського обліку суб'єктів малого підприємництва, затверджений Наказом Мінфіну від 30.09.98 р. №196, але можуть й ні. При веденні обліку в програмі використовувати спрощену систему бухгалтерського обліку недоцільно1 (особливо якщо на підприємстві є кілька видів діяльності або якщо передбачається, що можливий і зворотний перехід на загальну систему оподаткування).

Однак деякі спрощення в обліку зробити можна. Для підприємств, що обрали ставку податку 10%, як і для досліджуваного підприємства немає потреби вести облік "першої події". Цей облік у конфігурації "1С:Бухгалтерії для України" організовано за допомогою механізму "замовлень". Якщо для підприємства немає потреби провадити складні взаєморозрахунки з контрагентами, облік за "замовленнями" можна не вести. Повністю позбутися ведення замовлень не можна, однак можна звести його до ведення тільки одного замовлення для кожного контрагента. Для цього треба константу Вид взаиморасчетов по умолчанию встановити в значення "В разрезе договоров". При введенні нового контрагента в довідник "Контрагенты" йому як договір автоматично встановлюється "Без договора", тому йому треба додати новий договір натисненням кнопки "+" у формі елемента довідника (мал. 2.3.4.).