Смекни!
smekni.com

Сучасні особливості та перспективи розвитку зовнішньої торгівлі в Німеччині (стр. 5 из 5)

Питома вага України у зовнішній торгівлі Німеччини складає зараз майже 0,2 відсотка. Головним чином з України до Німеччини експортуються товари промислового сектора, їх питома вага у структурі експорту складає близько 90 %. Провідне місце загального українського експорту посідають текстильні вироби і одяг , виготовлені переважно із давальницької сировини (33%), друге вироби фармацевтичної та хімічної промисловості (13%), а також вироби з заліза та сталі (13%). На вироби харчової промисловості припадає 8,5%. У німецькому експорті до України також переважають товари промислового сектора з питомою вагою близько 90%.

Перше місце посідають машини (27%), друге - транспортні засоби (12%), далі сировина та вироби хімічної й фармацевтичної промисловості (10%), електротехнічні вироби (10%) і текстиль (9%). На продукти харчової промисловості припадає 10%.

Участь українських підприємств в інвестиційній діяльності на території ФРН поки що можна назвати символічною (322,3 тис. дол. США у 2006 р.). Інвестиції були спрямовані в такі галузі економіки ФРН, як чорна металургія, транспорт, внутрішня торгівля.

Підсумовуючи зазначене вище, можна дійти висновку, що для України ФРН має дуже велике значення. На сьогодні Німеччина є єдиною провідною країною ЄС, яка приділяє значну увагу Україні


ВИСНОВКИ

ФРН — один із найпотужніших лідерів сучасного глобалізованого світу, відносини якого з СОТ та США мають вирішальне значення для лібералізації світової торгівлі. За обсягами зовнішньої торгівлі ФРН в останні роки стабільно посідає друге місце у світі. Впродовж більш ніж 50 років ФРН має позитивне сальдо торговельного балансу, яке постійно зростає, що є одним з найвагоміших чинників зміцнення економіки країни. Найбільшими її торговельними партнерами у зовнішній торгівлі є країни-члени ЄС, на які припадає понад 60 % німецького зовнішньоторговельного товарообігу.

Німеччина є високорозвиненою державою. Країна займає перше місце в Європі за кількістю виробленої промислової продукції.

Якщо говорити про корисні копалини, то в країні є родовище. нафти і газу, кам. вугілля, залізних, свинцевих і цинкових руд, калійної і кам'яної солей, плавикового шпату, уранових руд і руд кольорових металів, будматеріалів і інш.

Обсяги експорту товарів до третіх країн (не члени ЄС) склали у 2008 р. 361,9 млрд. євро. У той же час з цих країн імпортовано продукції на суму 291,9 млрд. євро. У порівнянні з 2007 р. обсяги імпорту до третіх країн зросли на 6,0%, а обсяги імпорту – на 7,1%.

Німеччина експортує машинобудівну продукцію, автомобілі, хімічну продукцію, метали та вироби з металу, продукти харчування, текстиль. Головними експортними партнерами Німеччини є країни Європейського Союзу 56% (Франція 11%, Великобританія 8%, Італія 8%, Голландія 6%, Бельгія та Люксембург 5%), а також США 10% та Японія 2%.

Українсько-німецькі торговельні відносини впродовж останніх років розвивалися нерівномірно, зі значними перепадами як у кількісних показниках експорту та імпорту, так і в їх динаміці. Відповідно до такого розвитку зовнішньоторговельних відносин між ФРН та Україною склалося і сальдо торговельного балансу: позитивне для першої і різко від’ємне для другої.

Головними партнерами України, як в експорті, так і в імпорті товарів, залишаються Німеччина (1283,8 і 4267,6 млн. дол.)., Італія (відповідно 2503,4 і 1465,2 млн. дол.) та Польща (1344,5 і 2109,1 млн. дол.).

Нині, на період, тяжкої фінансової кризи 2009 року, як для Німеччини, так і для багатьох країн світу, є найголовнішим протримати свої позиції на світовому ринку.

Розглянувши положення країни в стані фінансової кризи, можна зрозуміти, що німецький уряд приймає всі можливі заходи, щоб максимально наблизити країну до попереднього розвитку.

На даний момент їх головним завданням є:

„ Відновлення довіри до фінансових ринків

„ Відновлення довіри споживачів та інвесторів

„ Недопущення депресивного розвитку через вжиття відповідних економічних та фінансово-політичних заходів.

„ Поєднання тактично необхідного та стратегічно доцільного

„ Відмова від довгострокового зростання частки державної власності.

Реалізуючи, ці цілі у реальність країна має шанси повернути собі повагу та високий чин у ряді інших держав.


Список використаної літератури

1. Всемирная книга фактов ЦРУ (США). «ВВП стран мира».

2. Вільна енциклопедія із Інтернету – Вікіпедія

3. Посольство України в ФРН(нім., укр.) http://www.botschaft-ukraine.de

4. Економіка зарубіжних країн: навч. посіб./ за ред.: Ю.Г. Козака, В.В. Ковалевського, В.М. Осипова.- 3-тє вид. перерб. і доп.- К.: ЦНЛ, 2007.- 544с.- [Гриф надано МОН України].

5. Філіпенко А.С. Економіка зарубіжних країн [Електронний ресурс]: підруч.- 260с.

6. Принципові питання економічної політики - “Антикризові заходи у Німеччині" Д-р.Вольфганг Шеремет

7. Export import statistics. www.export nation. com