Смекни!
smekni.com

Європейський союз (стр. 2 из 2)

На жаль, для участі в інтеграційному процесі замало одних добрих намірів та бажання співпрацювати. Важливо мати багато спільних рис у всіх областях, так зване ядро інтеграції, яка передбачає близькість рівнів економічного розвитку і спільність економічного і політичного ладу, Оскільки дуже важко знайти можливість взаємовигідного та рівноправного співробітництва між напівфеодальним жебраками диктатурами і розвиненої гуманної демократією з сильною і вільною економікою. Не менш важлива культурна і релігійна близькість об'єднувалися народів, так як без взаєморозуміння і традицій і звичаїв один одного будь-яке об'єднання неможливо. І звичайно, свою роль відіграє географічна близькість країн-учасниць об'єднання, оскільки він сприяє більш швидкому і вигідному налагодженню співробітництва, культурної близькості. Першим етапом інтеграції є висновок торгових угод на дво- або багатосторонній основі. Суть таких угод - у зниженні всередині цієї групи країн тарифів порівняно з тарифами на товари та послуги решти світу, і хоча така дискримінація країн, що не беруть участь в угоді, суперечить принципам ГАТТ / СОТ, ці заходи допускаються як тимчасові, підготовчі угоди, Спрямовані на поглиблення інтеграційного процесу.

Торгові угоди виникли в результаті розвитку міжнародного переговорного процесу в галузі торгових угод. Перші двосторонні торговельні угоди почали укладатися США в 30-х рр.., Після скасування Акту Смута-Холі про митну політику США після закінчення Другої світової війни з'явилися перші багатосторонні торговельні угоди.

Другим етапом інтеграції є створення зони вільної торгівлі (ЗВТ), де скасовуються всі тарифи на товари країн-учасниць угоди, але при цьому кожна окрема країна зберігає автономність своєї митної політики по відношенню до зовнішнього світу. Іноді зняття мита відбувається не на всі товари, зазвичай мита залишаються на продукти сільського господарства. На цьому рівні можливо також створення невеликого координаційної ради.

До зон вільної торгівлі відносяться:

Європейська асоціація вільної торгівлі EFTA (Австрія, Фінляндія, Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швеція), створена в 1960р.;

Європейська економічна зона EEA (країни Європейського союзу, Ісландія, Ліхтенштейн), яка існує з 1994р.;

Північноамериканська зона вільної торгівлі NAFTA (США, Мексика, Канада), яка існує з 1994р. та ін.

Третім рівнем інтеграції є створення митного союзу. Він характеризується тим, що держави-учасниці скасовують національні митні тарифи і вводять загальну для всіх країн-членів систему митних мит і методів нетарифного регулювання по відношенню до третіх країн. Митний союз передбачає безмитну торгівлю всередині Союзу і повну свободу переміщення усередині регіону, а також вимагає створення загальних координуючих органів, зазвичай на рівні періодичних зустрічей міністрів.

Наприклад, Центральноамериканський спільний ринок САСМ (Коста-Ріка, Сальвадор, Гватемала, Гондурас, Нікарагуа) 1961р.

До четвертого рівня інтеграції належить загальний ринок. Він передбачає не тільки загальну митну політику і свободу переміщення товарів і послуг, але і вільне переміщення факторів виробництва: праці і капіталу. Цей рівень вимагає великих координаційних зусиль і зазвичай відбувається на рівні зустрічей глав держав.

Наприклад, Андський спільний ринок (Болівія, Колумбія, Еквадор, Кувейт, Оман, Катар, Саудівська Аравія, ОАЕ) 1981г. Інтеграцією п'ятого рівня є економічний союз. При економічному союзі крім загальної митної політики і свободи руху ресурсів проводиться координація руху макроекономічної політики в ключових галузях, таких як валютна, бюджетна, і уряду поступаються частину своїх функцій створеним міжнаціональних органам.

На цьому рівні інтеграції знаходяться:

Європейське співтовариство 1957р., перетворившись до Європейського союзу в 1993р.;

Співдружність Незалежних Держав СНД 1991р (Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Росія, Таджикистан, Туркменістан, Україна, Узбекистан). За даними ГАТТ / СОТ, до середини 90-х рр.. у світі налічувалося більше 30 інтеграційних об'єднань різного типу. Окремі угруповання повністю виконали намічену програму інтеграції та вдосконалюють її окремі сторони (Австралійсько-Новозеландська ЗВТ, Балтійська ЗВТ, Центральноамериканський спільний ринок тощо). Однак більшість з них ще перебуває на ранніх підступах до поставлених цілей (СНД, Африканське економічне співтовариство і т.д.). Найбільш розвиненим інтеграційним об'єднанням, свого роду моделлю, на якій відпрацьовуються окремі елементи інтеграції, є Європейський союз.

Висновок

Таким чином, у перші десятиліття XXI ст. очікуються істотні зрушення як всередині зон активного інтегрування, так і в світовому економічному просторі в цілому.

План Шумана зі збереження миру, який з'явився передумовою франко-німецького примирення, став відправною точкою зі створення нового порядку в Європі, при якому будь-які збройні конфлікти стали б не тільки неприйнятними, але й неможливими. ЄС досяг успіху в тому, що цей ідеал став реальністю. На сьогоднішній день просто неможливо собі уявити виникнення збройного конфлікту між країнами Союзу. Але події в колишній Югославії показали, що мир у Європі не настане сам собою. Європейський Союз повинен також працювати над просуванням ідей миру за межами його зони стабільності. І в цьому плані багато в чому може допомогти спільна зовнішня політика країн Союзу. На жаль, ця основна мета створення Європейського Союзу стала забуватися як в засобах масової інформації, так і в суспільній свідомості. В основному, широкі маси сприймають Європейський Союз з негативними моментами. Наприклад, буває незрозуміло, чому при винних річках і масляних горах вони повинні платити за все це дуже високі на їхню думку ціни. У пресі взагалі пишеться в основному чи то про кризу в Співтоваристві, про даремних зустрічах глав держав, чи то національні видання перекидаються обвинувальними статтями. Все це, безумовно, не сприяє висвітленню та вирішенню економічних, політичних і соціальних проблем Співтовариства. Для більшості людей те, що відбувається в Брюсселі, тобто дії Ради Міністрів, Комісії - все це видається дуже туманним. Для них це лише сильно роздутий бюрократичний апарат, який регулює нікому не потрібні аспекти життя їх повсякденному житті, і який у більшості випадків швидше ускладнює життя, ніж робить її простіше.

Насправді ж Європейський Союз - це більше ніж просто бюрократія, масляні гори чи високі ціни. Це в першу чергу випробувана і перевірена гарантія миру. І саме з цієї причини - якщо навіть не брати до уваги інші позитивні сторони - цінність Союзу для людей невимірна. Що ж стосується нашої країни, то я сподіваюся, що розумна зовнішня політика дозволить в майбутньому, хай не в близькому, створити передумови для приєднання до країн-членів ЄС. Це безсумнівно благотворно позначиться на стані економіки в нашій країні. Поки ж треба домагатися того, щоб наша країна відповідала критеріям, запропонованим ЄС за зразок ринкової економіки.

європейський політичний економічний співробітництво


Список літератури:

1. Джон Д. Деніелс, Лі. Х. Радеба, Міжнародний бізнес, Москва, Річ, 1994 р.

2. "Світова Економіка та Міжнародні Відносини", № вересня 1995, № 8,10 96г., № 1,8 98р., № 3,10,11,12 99г.

3. Журнал «Євро», № 2, 1999 р., статті: В.М. Малаха, Ю. Борко.

4. Матеріали конференції «40 років Римським договорам: Європейська інтеграція і Росія», статті: Ю.В. Шишкова, В.А. Горського, І.М. Бусигіної, Л.І. Глухарьова, 1997 р.

5. Журнал "ЄВРОПА", підписка за 1995 рік.

6. Матеріали по країнах Європейського Союзу організації "TASIS"