Смекни!
smekni.com

Стан та перспективи міжнародного ринку інжинірингових послуг» (стр. 3 из 3)

Функціонально повний набір інжинірингових центрів (АТОВ) дозволяє забезпечити створення (технічне переозброєння) практично будь-якої системи (об'єкта) зі здачею її (його) "під ключ". Склад інжинірингового холдингового об'єднання принципово відкритий і адаптується в ході розвитку об'єднання. Або самої холдинговий компанії, або додатковими товариствами об'єднання повинні виконуватися наступні функції: банківське керування, системне інформаційне забезпечення, системне комплексне науково-технічне керівництво (ведення) проектами, зв'язок, аудит, біржове обслуговування, торгівля, маркетинг, реклама й ін.

Варто звернути особливу увагу на стратегічно важливі властивості холдингової автоконверсії через інжиніринг. Завдяки випереджальному запровадженню в дію інжинірингових холдингових об'єднань зберігається і навіть починає розвиватися в нових умовах науково-технічний потенціал підприємств ВПК і інших. Інжинірингові структури, включаючи і вузи Росії, сприяють інтеграції науки, виробництва, утворення. Формується інфраструктура відродження Росії через її найбагатший ресурс — науково-технічний інтелект, що дозволяє розраховувати на конкурентноздатність економіки Росії в постіндустріальному XXI ст.

Холдингова автоконверсія через наукомісткий інжиніринг реалізується у виді децентралізованої, але координованої структури, що охоплює всі регіони Росії. У кожнім регіоні утвориться своє функціонально повне інжинірингове об'єднання. У результаті створюється і розвивається холдинг-інжинірингова мережа як механізм інтелектуально-технічного розвитку суспільства, що охоплює всі його рівні: від підприємств і фірм у регіонах Росії до міжнародних організацій.

Ринкова потреба в професійної інжиніринг мережі країни велика. Під інжинірингом тут розуміється наукомісткий процес комплексного і завершеного створення чи технічного переозброєння виробничих чи обслуговуючих систем, включаючи (за бажанням замовника) реалізацію усіх функцій інноваційного циклу: прогноз і комплексне планування, маркетинг, техніко-економічне обґрунтування, розробку нової системи, комплектне постачання, інкубацію колективу фахівців, здачу "під ключ", сервісний супровід. Професійне виконання цього циклу прискорює процес існуючими сьогодні в Росії середніми термінами.

Процес інжинірингу, реалізований через людей, повинен установити вигідні стосунки по трикутнику взаємодії "ринок — замовник — інжиніринг". При цьому команди, що реалізують інжиніринг, повинні бути орієнтовані на творчий процес, що адаптується, у ході якого не реалізується трансферт якоїсь окремої технології, а виробляється інтеграція різних технологій, що належать різним школам, фірмам, країнам, в оптимальному їхньому сполученні, найбільш вигідному для замовника. У формованої инжинирингсети, розподіленої (децентралізованої) по всіх регіонах Росії, підтримуваної урядом через відповідну Федеральну програму, установилися два основних принципи соціо-інжиніринга:

у центрі уваги инжинирингсети знаходиться колектив замовника, розглянутий як соціо-технічна система;

при обслуговуванні замовника інжиніринг мережа об'єктивно оцінює і зіставляє науково-технічні знання, технології, досягнення різних контрагентів (співвиконавців) і гарантує замовнику оптимальну інтеграцію цих (вже існуючих чи створюваних) знань, досягнень.

Пріоритетним для інжиніринг мережі Росії є випереджальне створення інформаційної глобальної телекомунікаційної мережі социо-инжиниринга з розвитком розподіленої бази даних інжинірингу, що забезпечує оперативний зв'язок між усіма вузлами инжинирингсети Росії, а також доступ до міжнародних баз даних.

Існує концепція побудови єдиної інформаційної мережі інжинірингу як активізованої розподіленої соціо-техничної системи[2], основу якої складають системні менеджери інжинірингу на всіх підприємствах, в організаціях, фірмах. Праця, ідеї й інформація цих менеджерів оплачуються з засобів федеральної програми. Подальше зміцнення і посилення соціо-інжиніринга пропонується за рахунок спільного міжнародного створення і тиражування по країнах і регіонам країн суперінтегрованої комп'ютеризованої проектно-виробничої системи, як інструментальної системи міжнародного інжинірингу. Така інструментальна система повинна, на мій погляд, зіграти ключову роль технічного і технологічного переозброєння виробничого й обслуговуючого секторів економіки різних країн.

інжиніринговий фірма консультативний технологічний


Список літератури

1. Герчикова И.Н. Міжнародна комерційна справа. Москва.: ЮНИТИ, 1996

2. Соціоінжиніринг.\ Вісник машинобудування 2003\ №10

3. Холдингова автоконверсия. \ Вісник машинобудування 2007 №9

4. www.reuters.com