Смекни!
smekni.com

Головні інтеграційні угруповання світу (стр. 2 из 2)

• Повна економічна інтеграція.

У всіх цих ступенів, або видів, інтеграції є загальна характерна особливість. Вона полягає в тому, що між країнами, які вступили в той чи інший вид інтеграції, усуваються певні економічні бар'єри. Внаслідок цього в межах інтеграційного об'єднання складається єдине ринкове простір, де розгортається вільна конкуренція. Під дією ринкових регуляторів - цін, відсотків і т.д. - На цьому єдиному просторі виникає більш ефективна територіальна і галузева структура виробництва. Завдяки цьому всі країни виграють на підвищенні продуктивності праці, а також на економії витрат на митний контроль за зовнішньоекономічними зв'язками. У той же час кожен ступінь, або вид, інтеграції має специфічні риси.

4. ЕКОНОМІЧНА ІНТЕГРАЦІЯ В АЗІАТСЬКО-ТИХООКЕАНСЬКОМУ РЕГІОНІ

Особливістю інтеграційних процесів в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (АТР) є формування субрегіональних вогнищ інтеграції, ступінь інтегрованості всередині яких дуже різна і має свою специфіку. У регіоні склався цілий ряд локальних зон з двох або кількох країн. Так, між Австралією і Новою Зеландією укладено угоду про вільну торгівлю. На основі розвитку регіональної торгівлі відбувається взаємодоповнюваність економік таких країн, як Малайзія та Сінгапур, Таїланд, Індонезія. Однак головним центром тяжіння залишаються Японія і Китай. Вони займають домінуючі позиції в регіоні.

У Південно-Східній Азії склалася досить розвинена структура - Асоціація країн Південно-Східної Азії (АСЕАН), в яку входять Індонезія, Малайзія, Філіппіни, Сінгапур, Таїланд, Бруней, В'єтнам, М'янма і Лаос. Асоціація виникла в 1967 р., але лише в 1992 р. її учасники поставили перед собою завдання створити до 2008 р. зону регіональної вільної торгівлі шляхом поетапного зниження тарифів усередині неї. Кожна з країн - членів АСЕАН пов'язана з економікою Японії, США і з новими індустріальними країнами Азії. Значна частина азіатсько-тихоокеанської торгівлі (у тому числі й усередині АСЕАН) припадає на торгівлю між місцевими філіями японських, американських, канадських, тайваньських і південнокорейських корпорацій. Зростає значення Китаю, особливо в країнах конфуціанської культури.

Крім АСЕАН в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні діє ще кілька самостійних економічних об'єднань, серед яких створене в 1989 р. Азіатсько-Тихоокеанське економічне співтовариство (АТЕС), представлене спочатку 18 країнами (Австралія, Бруней, Гонконг, Канада, Китай, Кірібаті, Малайзія, Маршаллові острова, Мексика, Нова Зеландія, Папуа-Нова Гвінея, Республіка Корея, Сінгапур, США, Таїланд, Тайвань, Філіппіни, Чилі), до яких потім (через десять років) приєдналися Росія, В'єтнам і Перу.

Діяльність АТЕС спрямована на стимулювання взаємної торгівлі та розвиток співробітництва, зокрема, в таких напрямках, як технічні стандарти і сертифікація, митна гармонізація, розвиток сировинних галузей, транспорту, енергетики, малого бізнесу.

Передбачається, що до 2020 р. в рамках АТЕС буде утворена найбільша у світі зона вільної торгівлі без внутрішніх бар'єрів і митниць. Однак для розвинутих країн, що входять в АТЕС, це завдання має бути вирішена до 2010 р.

Визнаним курсом тихоокеанських економічних організацій є так званий відкритий регіоналізм. Суть його в тому, що розвиток коопераційних зв'язків і зняття обмежень на рух товарів, трудових ресурсів і капіталу всередині даного регіону поєднується з дотриманням принципів СОТ / ГАТТ, відмовою від протекціонізму щодо інших країн, стимулюванням розвитку позарегіональних економічних зв'язків.

Розвиток міждержавного економічного співробітництва на шляху до інтеграції відбувається і в інших регіонах Азії. Так, в 1981 р. на Середньому Сході виник і функціонує по теперішній час Рада із співпраці арабських держав Перської затоки, який об'єднав Саудівську Аравію, Бахрейн, Катар, Кувейт, Об'єднані Арабські Емірати і Оман. Це так звана нафтова шістка.

У 1992 р. було оголошено про створення Організації економічного співробітництва та розвитку центральноазіатських держав (ОЕС-ЕКО). Ініціаторами стали Іран, Пакистан і Туреччина. У майбутньому передбачається створення на цій основі Центральноазіатського загального ринку за участю також Азербайджану, Киргизстану, Казахстану та середньоазіатських республік, що входять нині в СНД.

В основі формування торговельно-економічних угруповань все частіше лежить спільність релігійно-світоглядних і культурних коренів. У червні 1997 р. в Стамбулі на зустрічі високопоставлених представників країн різних регіонів: Туреччини, Ірану, Індонезії, Пакистану, Бангладеш, Малайзії, Єгипту та Нігерії було вирішено створити "мусульманську вісімку" з метою торговельного, валютно-фінансового і науково-технічного співробітництва.


ВИСНОВОК

Поняття "інтеграція" і "міжнародна інтеграція" стали настільки розхожими, що, на жаль, часто втрачають свою сутнісну основу. І політики, і вчені, і журналісти говорять про "інтеграцію країн у світову економіку", "реінтеграції Киргизстану в світове господарство". Виникла настільки широка інтерпретація проблем інтеграції в економіці, міжнародних відносинах, що сам цей термін фактично перестає сприйматися як термін науки.

Поняття міжнародної економічної інтеграції увійшло в науковий обіг у середині ХХ століття для характеристики абсолютно певного нового явища у світовій економіці - міждержавних економічних спільнот (у зв'язку з утворенням ЄЕС - Європейського Економічного Співтовариства).

За своєю суттю інтеграція в сфері міжнародних економічних відносин являє собою одну з основних форм і стадій історичного процесу інтернаціоналізації господарського життя і з позицій теоретичного його осмислення повинна розглядатися тільки в даній якості (як це і відбувалося спочатку, поки популярний термін не став використовуватися в самих різних варіантах).

Міжнародна економічна інтеграція по її сутнісними ознаками не може бути нічим іншим, як: по-перше, добровільним міждержавним утворенням, при якому економічні ресурси суверенних країн об'єднуються для спільного вирішення окремих економічних, гуманітарних, оборонних завдань, по-друге, організацією, що забезпечує рішення спільно визначених завдань на основі розвитку товарно-грошових відносин і практики міждержавного програмування, по-третє, таким об'єднанням, в якому ряд функцій управління поступово переходить до загальних органам, що передбачає певне обмеження державного суверенітету.

Поглиблення міжнародної економічної інтеграції (зміна в її формах, системи управління і т.д.) обумовлено розвитком світового господарства в ході інтернаціоналізації господарського життя.

У зв'язку з цим в економічній науці необхідні чіткі позиції і при трактуванні поняття "світове господарство" ("світова економіка"), і при визначенні стадій розвитку інтернаціоналізації господарського життя.

інтеграція міжнародний економічний


СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Деніелс Джон Д., Радеба Лі Х. Міжнародний бізнес: зовнішнє середовище й ділові операції, гл.10.М., 2001

2. Крилатих Е., Строкова О. Регіональні торговельні угоди в рамках СОТ та аграрний ринок СНД. - Світова економіка і міжнародні відносини. 2003, № 3

3. Міжнародні економічні відносини. Інтеграція: Навч. Посібник для вузів / Ю.О. Щербанін, К.Л. Рожков, В.Є. Рибалкін, Г. Фішер. - М.: Банки і Біржі, ЮНИТИ, 1997

4. Пебро М. Міжнародні економічні, валютні і фінансові відносини. М., 1994

5. Семенов К.А. Міжнародна економічна інтеграція.М., МАУП-Гардарика, 2001

6. Харламова В.М. Міжнародна економічна інтеграція. Навчальний посібник. М., Анкіл, 2002

7. Шишков Ю. НАФТА: витоки, надії, перспективи / / МЕ і МО. 1994. № 11. (На прикладі АСЕАН). - М.: Наука, 2000.

8. Шишков Ю.В. Інтеграційні процеси на порозі XXI століття. Чому не інтегруються країни СНД. М., 2001