Смекни!
smekni.com

Зовнішньоекономічні зв'язки Росії (стр. 2 из 3)

По-третє, вступ до СОТ може призвести до загибелі достатньо конкурентоспроможною металургійної промисловості Росії внаслідок зниження (згідно з рішеннями Токійського раунду ГАТТ) на 30% митних тарифів на металургійну продукцію.

По-четверте, страховий ринок може бути повністю захоплений іноземними страховиками, що мають значно більший капітал, ніж вітчизняні, і розвинену інфраструктуру.

По-п'яте, наплив дешевого імпорту призведе до закриття ряду виробництв і наростання безробіття.

Слід також зазначити, що до вступу до Світової організації торгівлі Росія на двосторонній основі вже має режим найбільшого сприяння з усіма основними торговельними партнерами, що входять до ГАТТ / СОТ. Приєднання Росії до Світової організації торгівлі має служити засобом для забезпечення її зовнішніх економічних інтересів в умовах глобалізації світової економіки. Головне, щоб це приєднання не перетворилося на самоціль, і Росія не опинилася в підсумку беззахисною перед потужним тиском інших країн-членів цієї організації.

3. Економічні відносини Росії з регіональні інтеграційні угруповання

У 90-ті роки Росія зробила суттєві кроки у налагодженні контактів з провідними зарубіжними інтеграційними угрупованнями з різних напрямків економічного співробітництва. Визначальним напрямом російської зовнішньої політики в ці роки були країни Західної Європи і, перш за все, країни Росія і ЄС.

Існують дві основні точки зору на відносини Росії з ЄС. Прихильники однієї вважають цілком необхідним і можливим курс на всебічне зближення з ЄС для того, щоб у перспективі вступити в тісний економічний союз.

Згідно ст.237 Римського договору і ст. "О" Маастрихтського договору будь-яка європейська країна може претендувати на членство в Європейському Союзі. Представники іншої позиції вважають, що приєднання Росії до ЄС означатиме для нього "загибель, втрату керованості, розчинення". Здається, що в найближчій перспективі питання про можливість приєднання Росії до ЄС не актуальне. Набагато більш насущні питання виконання угоди про партнерство і співробітництво між Росією і ЄС, підписаного в середині 1994 р. і ратифікованої в кінці 1996 р. Угода про партнерство та співробітництво (УПС) створює стійкий, побудований на основі міжнародного права, режим економічної взаємодії, що охоплює, в основному, всю торгівлю товарами між Росією і ЄС, транскордонну торгівлю послугами, рух капіталів, заснування та діяльність компаній.

Значення УПС полягає в тому, що в останні роки ЄС перетворився на головного партнера Росії в міжнародному співробітництві. У стратегічному плані ЄС, який володіє потужним торговельно-промисловим і фінансовим потенціалом, і надалі відіграватиме провідну роль у російських зовнішньоекономічних зв'язках. ЄС виступає як серйозний імпортер енергетичних і сировинних товарів, що становлять основу сучасного російського експорту. На його частку припадає 35 відсотків товарообігу Росії.

Відповідно до Угоди про партнерство та співробітництво для товарів ЄС і Росії встановлюється національний режим. Це означає, що російські товари на ринку ЄС і товари ЄС на ринку Росії не можуть обкладатися податками і зборами більш високими, ніж вітчизняні товари.

Відповідно до Угоди скасовуються кількісні обмеження (квоти) на ввезення в європейські країни російських товарів, за винятком текстилю, сталі, ядерних матеріалів, торгівля якими повинна регулюватися окремими угодами.

Угода зобов'язує Росію і ЄС забезпечувати адекватний та ефективний захист прав на інтелектуальну та промислову власність.

За основними напрямками співпраці, обумовленим в угоді, ЄС буде надавати Росії підтримку через ТАСІС - провідну програму надання субсидій колишнім республікам СРСР і Монголії. Загальний обсяг коштів, наданих Росії в 1991-1995 рр. в рамках ТАСІС, склав майже 800 млн. екю (тобто понад 1 млрд. дол.). У цілому Угода відкриває широкі можливості по зближенню Росії і ЄС, і її включенню у світове господарство. Однак потрібно чимало обопільних зусиль, щоб у повному обсязі реалізувати ці можливості.

ЄС, формуючи свою політику по відношенню до Росії, розглядає її як важливу і самостійну силу в майбутній архітектурі Європи. ЄС зобов'язується сприяти незворотності їх економічних реформ, її інтеграції у світову економіку на основі ринкових законів, якнайшвидшому прийняттю в СОТ та інші міжнародні економічні організації.

Напрямки та особливості цієї співпраці будуть багато в чому залежати як від розвитку та трансформації самого ЄС, так і від розгортання процесів інтеграції в рамках СНД. На думку російських фахівців головним питанням в економічних взаєминах Росії і ЄС в найближчому десятилітті стане створення зони вільної торгівлі та розробка механізму її функціонування.

Орієнтуючи свою зовнішньоекономічну політику на всемірне співробітництво з ЄС, Росія із середини 90-х років починає все більше уваги приділяти розвитку економічних відносин з іншими регіональними інтеграційними угрупованнями. І, перш за все, з Азіатсько-тихоокеанським регіоном, з АТЕС. У фізико-географічному відношенні приналежність Росії до АТР незаперечна.

Із загального обсягу всередині регіонального товарообміну в країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону, оцінюваного приблизно в 2 трлн. дол, на частку Росії припадає близько 1%. Це не узгоджується з її статусом великої азіатсько-тихоокеанської держави, не відповідає потенціалу її економіки. Європейська орієнтованість країни заважала побачити на Сході нові реалії майбутнього світу.

Російські урядові, ділові, наукові кола беруть участь у такій формі інтеграційної діяльності, як розробка і здійснення багатосторонніх проектів. Це, наприклад, проект ПРООН з розвитку району річки Туманною на стику кордонів Росії, Китаю і КНДР, проект розвитку економічної зони Японського моря, проекти будівництва магістральних газопроводів, ліній передач і теле комунікацій, що проходять через території декількох країн, що вже розпочате силами міжнародних консорціумів освоєння нафтогазових ресурсів о. Сахалін і ін. Для російських східних регіонів дедалі важливішим стає регулювання міжнародної трудової міграції. У перспективі Росія повинна активізуватися на фінансовому ринку Азіатсько-тихоокеанського регіону.

Таким чином, Росія фактично бере участь в різних формах інтеграційного процесу в Азіатсько-тихоокеанському регіоні, але ще досить слабо впливає на організацію і регулювання цього процесу.

Інтеграція в АТР в рамках АТЕС може здійснюватися для Росії за більш зручним правилами, ніж інтеграційні процеси з ЄС. При гіпотетичному вступі до ЄС Росія зобов'язана буде виконувати всі вимоги Союзу, вироблені без неї. АТЕС - молода, зростаюча угруповання. У ній допускається діяльність на основі індивідуальних планів країн, критерії членства також не універсальні. Тому, інтегруючись в Азіатсько-тихоокеанський регіон, Росія зберігає можливості відстоювати свої пріоритети, захищати інтереси при побудові інтеграційних механізмів.

У галузі міжнародного економічного співробітництва Росія стоїть перед непростим вибором. Йти прискореним шляхом по шляху все більш тісних зв'язків із західноєвропейською інтеграційної угрупованням, не забуваючи зростаючу перспективність економічної інтеграції в Східній Азії, або ж на першому плані має бути процес реінтеграції колишніх республік Радянського Союзу, відновлення порваних зв'язків з колишніми країнами СЕВ. Нинішня зовнішньоекономічна політика Росії значною мірою свідчить про спроби поєднання цих двох підходів. Наскільки такі дії виявляться успішними, покаже найближче майбутнє.

4. Розвиток світових господарських зв'язків Росії

Нагальні завдання національного розвитку і реформування економіки диктують необхідність розширення і поглиблення зовнішньоекономічних зв'язків Росії. Ці зв'язки повинні сприяти максимальному використанню переваг міжнародного поділу праці. Курс на максимально можливе використання МРТ покликаний привести до диверсифікації зовнішніх економічних зв'язків.

Економічні інтереси Росії настільки складні і різноманітні, що належним чином їх можна забезпечити, лише розвиваючи співробітництво з самими різними державами і групами країн. Зовнішньоекономічні зв'язки. Росії з країнами, що розвиваються постають як необхідна ланка в механізмі її зовнішніх відносин з країнами світу. Тим більше, що потенціал російських торгово-економічних зв'язків з багатьма країнами, що розвиваються в значній мірі не затребуваний.

Розширення економічного співробітництва Росії з країнами, що розвиваються тісно пов'язане зі зміцненням і розвитком експортного сектора на основі диверсифікації та облагородження його структури. Світовий досвід свідчить, що реальні напрямки участі кожної країни в міжнародному поділі праці формуються лише через експортну орієнтацію. При цьому експортно орієнтованість країни сприяє створенню і підтримці перш за все тих виробництв і структур, які вже володіють порівняльними перевагами чи можуть їх знайти згодом. А це, у свою чергу, сприяє більш повному і ефективному використанню національних економічних ресурсів.

Сформована взаємно доповнюваність економік Росії і низки країн, що розвиваються, порівняно невисока вимогливість їх ринків, взаємні інтереси і інші чинники перетворюють ці країни за багатьма позиціями в найбільш ймовірних споживачів російської продукції. У свою чергу, багато країн розглядають товарообмін з Росією як додатковий і альтернативне джерело в торговельно-економічних зв'язках із Заходом.

За оцінкою російських фахівців, саме ринок держав, що розвиваються може стати базою для нарощування, облагородження структури та диверсифікації російського експорту як в плані розширення географії експорту, так і його реального товарного виконання.