Смекни!
smekni.com

Зовнішня політика Росії (стр. 1 из 4)

Зміст

Вступ

Розділ 1. Роль Росії у світовій спільноті

1.1 Природно-ресурсний потенціал

1.2 Військово-політичний потенціал

1.3 Економічний потенціал

Розділ 2. Зовнішня політика Росії

2.1 Основні положення сучасної зовнішньої політики

2.2 Сучасний світ і зовнішня політика

Розділ 3. Участь Росії у міжнародних організаціях

3.1 Росія та європейські організації

3.2 Співдружність незалежних держав

3.3 Співробітництво Росії з міжнародними організаціями

3.4 Росія та провідні міжнародні клуби

Висновки

Використані джерела

Вступ

Тема місця Росії у світовій політиці не втрачає своєї актуальності у сучасному сьогоденні. Актуальність обраної теми полягає у поставанні питання про роль Російської Федерації у світовому співтоваристві, яка постійно зростає завдяки високим позиціям Росії у світовому масштабі. РФ має багато передумов вважатися однією з найвпливовіших країн світу. Саме тому питання про її місце у світовій політиці є цікавим та корисним для розглядання.

Мета дослідження полягає у визначенні чинників, які обумовлюють зростання ролі Росії у світі та світовій політиці, а також у визначенні стану міжнародних відносин Росії та її участі у міжнародних організаціях, клубах та об’єднаннях.

Завдання:

- проаналізувати сучасне становище Росії на міжнародній політичній арені;

- визначити причини зростання ролі Росії у світовій політиці;

- розглянути напрямки зовнішньої політики Росії;

- розглянути участь Росії у міжнародних організаціях, клубах та об’єднаннях;

Сучасна Росія за своєю політичною значущістю і впливом на події у світі залишається однією з найвпливовіших держав. Не випадково Захід, визнаючи політичну вагу і потенційну економічну могутність Росії, зарахував її у вісімку провідних країн світу. Поряд з геополітичним положенням і наявністю ядерної зброї до основних відзнак, які дозволяють в сучасних умовах вважати Росію великою державою, належать її потенційні можливості у сфері демографії, ресурсному забезпеченні, високому науково-технічному потенціалі тощо.

Природно, що Захід в цілому та США зокрема зацікавлені в подальшому ослабленні Росії. Одночасно Захід не може не свідомлювати того, що РФ самим своїм існуванням забезпечує необхідний баланс сил, відіграючи тим самим позитивну геополітичну роль на світовій арені. Збереження цієї ролі Росії є одним з головних засобів застереження сповзання Європи, а також світу в цілому до геополітичного хаосу. Ось чому основні промислово розвинені країни Європи й Азії,а також США насправді мають бути зацікавлені не тільки в тому, щоб забезпечити і зміцнити територіальну цілісність РФ, але й у відродженні сильної Росії, спроможної проводити у співробітництві з ними впливову як європейську, так і азійську політику.

Очевидно, Росія сама має визначати своє місце і роль у світовій політиці, усвідомлювати свої національні інтереси в зовнішньополітичному вимірі, бо вона має на це достатньо прав та амбіцій.

Розділ 1. Роль Росії у світовій спільноті

При визначенні місця і ролі Росії у світовому співтоваристві і в світовій політиці важливо враховувати основні тенденції, що діють в сучасному світі:

1. Зміцнення економічних і політичних позицій значного числа держав та їх інтеграційних об'єднань, розвиток глобалізації, формування багатополярного світу. При цьому все більш значну роль відіграють економічні, політичні, науково-технічні, екологічні та інформаційні фактори.

2. Посилення прагнення до створення системи міжнародних відносин, заснованої на домінуванні у світі розвинених західних країн за лідерства США, розрахованої на односторонні, перш за все військово-силові, вирішення ключових проблем світової політики.

3. Зростання конкурентної боротьби у світі за перерозподіл і контроль над сировинними ресурсами планети, прагнення ряду держав посилити свій вплив на світову політику, в тому числі шляхом створення зброї масового знищення.

Всі ці процеси не можуть обійти стороною Росію - найбільшу державу світу, яка завжди грала величезну роль у світовій політиці. Цьому сприяє її політичний, економічний, природно-ресурсний і військовий потенціал.

1.1 Природно-ресурсний потенціал

Росія має велику різноманітність природних умов і багаті природні ресурси.

Складна геологічна будова зумовлює значну різноманітність корисних копалин, Росія добре забезпечена паливно-енергетичними ресурсами. Тут знаходяться великі поклади вугілля, нафти і газу, горючих сланців, урану, родовища залізних та марганцевих руд, поклади руд кольорових металів, кам’яної та калійної солі, фосфоритів і апатитів. Також країна відома своїми покладами азбесту,алмазів, різноманітних будівельних матеріалів.

Важливим чинником, який посилює вплив Росії у світі є її паливно-енергетичний потенціал. Видобуток нафти та території РФ у 2009 році склав 9,932,000 барелів на день (1 місце у світі). [1]

Сьогодні паливно-енергетичний комплекс (ПЕК) є одним з найважливіших виробничих комплексів російської економіки. На його частку припадає близько чверті виробництва валового внутрішнього продукту, третини обсягу промислового виробництва, близько половини доходів федерального бюджету, експорту та валютних надходжень країни.

Головним ринком російської нафти залишається Європа. В даний час в Європу направляється 93% всього експорту нафти з Росії. У цю оцінку включені як ринки країн Північно-Західної Європи, Середземного моря, так і СНД.

Поставки нафти на ринок Азіатсько-Тихоокеанського регіону поступово ростуть. На цьому ринку переважають поставки нафти в Китай, вони ж забезпечують і основний приріст. На американському ринку основним споживачем російської нафти є США, але ці поставки не відіграють помітної ролі.

У майбутньому головним ринком збуту нафти для Росії залишиться Європа. Росія буде забезпечувати необхідний рівень зростання поставок нафти в Європу, але при цьому за рахунок досить інтенсивного зростання видобутку нафти планується і зміцнення позицій Росії на ринках АТР і США. [2]

1.2 Військово-політичний потенціал

У політичному плані Росія виступає державою з багатовекторними глобальними інтересами і загальновизнаним міжнародним авторитетом. Являючись постійним членом Ради Безпеки (РБ) ООН, представником інших впливових міжнародних організацій, вона бере активну участь у розвитку та зміцненні на демократичній основі співдружності націй, реформуванні моделі міжнародних відносин у відповідності до нових політичних реалій.

Принциповим показником становища Росії у світовому співтоваристві залишається стан та рівень її відносин з США як найбільш могутньою державою світу. Трагічні події 11 вересня 2001 зблизили інтереси двох країн, насамперед у сфері вирішення глобальних проблем, боротьби з новими викликами і загрозами національній і міжнародній безпеці. У той же час багато фактів та події міжнародної політики в новому тисячолітті свідчать, що на відміну від 90-х років XX століття Росія прагне відстоювати свої інтереси, вибудовувати свою лінію поведінки, яка, як показує ситуація з Афганістаном, Іраком, Іраном і т.д., більш реалістична і продумана. Все це не виключає зіткнення інтересів, протиборства між двома державами і свідчить про зростання потужності Росії і зростанні проблем у США з встановленням однополярного світу.

У своєму прагненні до багатополярного світу Росія не самотня і знаходить все більше підтримки серед провідних країн Європи, що зумовило одну з політичних причин посилення її популярності в європейському співтоваристві. Більше того, участь і позиція Росії в різних європейських форумах посилює значимість всієї Європи в глобальних процесах.

Паралельно з розвитком нових відносин з країнами Заходу, Росія активізувала свої відносини з країнами Сходу. Вона прагне повернути собі колишній авторитет і будувати взаємовигідні відносини з найбільшими державами цього регіону. Також ряд країн Азії потребує політичної та економічної підтримки Росії, що посилює їх міжнародний статуї. Наприклад, за останні 15 років тільки між Росією та КНР підписано понад 180 угод. У 2006 р. в Китаї пройшов Рік Росії, а 2007 рік оголошений Роком Китаю в Росії.

Росія як євразійська держава об'єктивно претендує на найважливіше місце геополітичного моста і роль активного гравця і посередника у відносинах між країнами Заходу і Сходу. Більш того, в останні роки характерною рисою активності російської дипломатії став інтенсивний розвиток співробітництва з країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону, Перської затоки, Латинської Америки, Південної Африки, які традиційно вважалися сферою американських інтересів.

Статус Росії у світовому співтоваристві проявляється також через її місце і роль в СНД. Ставши правонаступницею колишнього Радянського Союзу, Росія фактично поклала на себе відповідальність за майбутнє пострадянського простору, забезпечення країнам СНД політичної та економічної підтримки. Завдяки своїм потенціалу і авторитету, вона стала консолідуючою силою для більшості колишніх союзних республік, активно протидіючи спробам всередині і ззовні розколоти Співдружність. У складних умовах Росія не раз ставала гарантом стабілізації обстановки на пострадянському просторі. Вона виступає ініціатором вдосконалення моделі СНД з кінцевою метою створення оптимальної військово-політичної та економічної системи, яка повинна забезпечити ефективний розвиток кожного з її учасників. [3]

Росія виступає за створення такої системи міжнародних відносин, в якій значення військової сили буде мінімізовано та її функції зведені до задачі стримування збройних конфліктів. Однак з урахуванням об'єктивно існуючих тенденцій у системі міжнародних відносин Росія змушена корегувати своє бачення ролі та місця військової політики. Наявність у Росії сучасних і ефективних Збройних сил стає однією з умов її успішної і безболісної інтеграції у систему світової політики.