Смекни!
smekni.com

Глобальні проблеми сучасності та іх вирішення (стр. 3 из 3)

І тоді "глобальна катастрофа" обернеться не загибеллю людей, а сходженням їх на новий щабель.

Особливістю сучасного етапу розвитку людства є, зокрема, надзвичайне загострення глобальних проблем. Загострення глобальних проблем створило принципово нові умови для розвитку людства, умови постійної, реальної загрози життю на Землі.

У об'єктивної реальності ми маємо справу не з сукупністю, а з системою глобальних проблем. Характерною її особливістю є те, що вона володіє надзвичайною складністю і багатофакторністю.

І проявляється це, перш за все в тому, що сутнісною основою системи глобальних суперечностей є соціальні взаємозв'язки, що визначаються фундаментальними закономірностями суспільного розвитку.

Чисто соціальних і суто соціо природних глобальних проблем немає. Всі вони висловлюють ті чи інші сторони єдиного процесу соціо природного розвитку. Характерною рисою глобальних проблем сучасності, є те, що вони, виникнувши з соціальних причин, ведуть до наслідків більш, ніж соціальним, зачіпають біологічні та фізичні основи існування людини.

Центральною ланкою стратегії вирішення глобальних проблем є розвиток всеосяжного міжнародного співробітництва, об'єднання різноманітних зусиль всього людства. Отже, у світової спільноти існує об'єктивна можливість зберегти себе і життя на планеті. Проблема в тому - чи зможе воно скористатися цією можливістю?


Список літератури

1. Основи політології: Підручник для вузів.-М.: ІТРК РСПП, 1997. - 480 с.

2. Радугин А.А. Філософія курс лекцій. - К.: Вид-во "Центр", 1996.

3. БЕС, М., 1998.

4. Ю.В. Ірхін, В.Д. Зотов: Політологія, "МАУП", 1999

5.В.А. Мальцев. Основи політології. М. 1997, стр.461

6. http://www.5ballov.ru/

7. http://books. efaculty. riev.ua /

глобальний проблема сучасність економічний природа