Смекни!
smekni.com

Проблеми взаємовідносин США та країн Латинської Америки кінця ХХ - початку ХХІ століття (стр. 3 из 5)

2.2 Політична кооперація

Можна чітко виділити дві політично-дипломатичні проблеми: неминуча криза переходу або передачі влади на Кубі і тривалий розвиток «двох лівих течій» у регіоні: перша - представлена президентом Венесуели Хьюго Шавезом, і друга - в особі здобуває усе більший вплив президента Бразилії Луїса Інасіо Лули да Сільва. Майбутній уряд США досягне успіху тільки в тому випадку, якщо він усвідомлює, що Латинська Америка переживає момент своєї історії, який об'єднує в собі одночасно і кращі, і гірші її аспекти: найвищий після 1970-х років темп розвитку економіки при тому, що рівень бідності і нерівності знижується, і демократичність і права людини дотримуються більшою мірою, ніж будь-коли до цього. З іншого боку, в регіоні посилюється політична роз'єднаність. [7]

Остаточний відхід Фіделя Кастро з політичної сцени Куби становить неабияку проблему. Сполучені Штати вже не можуть шукати виходу в проведенні політики, що обертається невдачею протягом останнього півстоліття. Вимога повного демократичного переходу в якості умови для нормалізації відносин США та Куби було б як нереалістичним, так і несправним для Латинської Америки.

Страх перед черговим масовим результатом біженців з Куби через Флоридську протоку може спонукати США до застосування «китайських» або «в'єтнамських» заходів по відношенню до Куби: почати врегулювання дипломатичних відносин в обмін на економічні реформи, відкладаючи питання внутрішніх політичних змін. Однак США не варто було б вдаватися до таких дій. З метою захисту демократії і прав людини США, Канада, Європа і Латинська Америка створили регіональну правову систему, відступ від якої є неприйнятним. [11]

Кубі необхідно знову стати частиною регіонального політичного альянсу, проте їй доведеться грати за встановленими ним правилами. Можливо, проведення вільних і справедливих виборів не є питанням першорядної важливості, але, в той же час, це питання не варто відкладати в інтересах стабільності та ефективності. Замість цього, вибори повинні стати частиною покрокового процесу врегулювання: не стаючи ні причиною скасування угоди, ні перетворюючись на «знятий питання». Сполучені Штати повинні зняти торгове ембарго, як тільки в Кубі почнеться процес переходу, але при цьому все інше має бути обумовлено тим, що Куба почне вирішення питань зовнішньої політики. [10]

Куба, втім, є всього лише частиною того, що може бути названо проблемою «двох лівих сторін» Латинської Америки. За останній час багато було написано про підйом руху лівих партій в Латинській Америці минулого десятиліття.

За минулі два роки зробилося ясно, що «сучасні», або «помірковані», ліві партії в цілому управляють непогано. Партії іншої лівої галузі виявилися, всупереч очікуванням багатьох, більш екстремістськими і нестабільними. Перші не відчувають бажання «експортувати» свою «модель», у той час як останні мають для цього не тільки стратегією, але і коштами.

У цьому полягає дилема перед США: як звернутися до проблеми очевидного розколу між двома лівими течіями так, щоб сприяти поліпшенню відносин між США і країнами Латинської Америки, посиленню сучасного лівого спрямування та ослаблення реакційного, і одночасно уникнути невдач політики втручання в минулому. Кроки, сфокусовані саме на Латинській Америці, які б було краще всього зробити, очевидні, хоча важко здійсненним. Вони включають в себе необхідність посилення тих помірно-лівих, чи центральних, або центрально-правих урядів, яким загрожує радикально ліве протягом, якого слід одночасно продемонструвати, що порушення основних принципів демократії, прав людини і закону не проходить даром. [12]

Відвертатися від подібних труднощів вже не представляється альтернативою для Америки. Сполучені Штати гостро потребують союзництво з Латинською Америкою не тільки з-за перетину особливих областей зацікавленості (нафта, зброя, повстанці, наркотики). В даний час всюди в світі ставлення до США відрізняється найбільшим протистоянням з часів закінчення Другої світової війни. Отже, щоб сприяти поліпшенню відносин між США і країнами Латинської Америки, посиленню сучасного лівого спрямування та ослаблення реакційного, і одночасно уникнути невдач політики втручання в минулому, наступний президент США повинен відродити відносини, які будуть готові до першої істотної трансформації з тих пір, як сімдесят років тому Франклін Рузвельт почав проведення «політики доброго сусіда». [11]


Розділ 3

ВІДНОСИНИ МІЖ США І КРАЇНАМИ

ЛАТИНСЬКОЇ АМЕРИКИ В ХХІ СТ.

3.1Зміни в політиці США

ЛатинськаАмерикапочинаєгративсебільшурольу світовій торгівлі.Часткацьогорегіонувсвітовомуекспорті збільшиласяз3,5до 5відсотків, причомуполовина всьогоекспорту йдевСША.

Протеякщобратичистокількісніпоказники, то військовівитратикраїнЛатинськоїАмерикивирослиз16до26млрд.дол, тобтозрісїїпитомавагау світовихвійськових витратах. Регіонстаєоднимз найбільшпривабливихринківдляміжнародних торговцівзброєю. ІтутВашингтонвиявивдоситьважливуініціативу, знімаючиті обмеження, якііснували протягомбагатьохроківнапостачанняновітніхозброєньвцейрегіон.

Адміністрація США усвідомлює, що сьогодні в цілях збереження своїх провідних позицій у регіоні до латиноамериканським країнам необхідно ставитися як до рівноправних партнерів. Активність США в насильницькому поширення демократії в регіоні, не дивлячись на бажання самих цих народів, зменшується. [6]

Важливо, що в США досить добре розуміють витоки антиамериканських настроїв як у всьому світі, так і в латиноамериканському регіоні зокрема.

Увага США сьогодні головним чином акцентується на антинаркотичних і контртерористичних напрямках - в Андському регіоні, а також розвитком вільної торгівлі. Проблемибезпекинабули актуальності, зрозуміло, після11-го вересня-СШАфінансуєантитерористичнудіяльністьврегіоні, особливо- у Колумбії У червні 2002 США і інші члени Організації Американських Держав підписали Міжамериканську Конвенцію проти Тероризму [5].

У торговельній сфері США здійснюють різні програми під егідою Агентства Міжнародного Розвитку (USAID). Воно активно спонсорує освіту, охорону здоров'я, екологію та інші відсталі галузі.

Наразі, США проявляють все більшу стурбованість проблемами виробництва наркотиків в Андської Області. Протягом більш ніж двох десятиліть, американська політика в цьому регіоні зосередилися майже виключно на зусиллях щодо проведення антинаркотичних акцій (тобто, боротьба з культивуванням листа коки і його перетворенням на кокаїн). Відзначається 15% зниження культивування коки в Колумбії, проте, з 2002 його знову почали вирощувати в Болівії і Перу. Деякі чиновники Адміністрації вважають дану допомогу марною. [11]

З тих пір, як в січні 1994 укладено Північноамериканське Торговельна Угода (NAFTA) Адміністрація вирішила створити подібний же формат щодо Латинських країн. У ході багаторічних переговорів вийшло три проекти, що перебувають зараз у різному ступені готовності.

США-Чилі FTA. 11 грудня 2002 після двох років і 14 раундів переговорів, це угода про Вільної Торгівлі (Free Trade Agreement) є, ймовірно, самим швидким. Відповідно до домовленості 85% споживчих і промислових товарів не підлягають митному обкладенню. Також, 75% тарифів на сільськогосподарські товари та автомобільні податки повинні бути усунені в межах перших чотирьох років. [15]

. 8 січня 2003, Адміністрація Буша оголосила, що Сполучені Штати почали домовлятися про FTA з п'ятьма центральноамериканських країн-учасниками Загальних ринку (SASM) - Коста-Ріка, Сальвадор, Гватемала, Гондурас, і Нікарагуа. Перший з дев'яти намічених раундів переговорів почався 27 січня 2003 в Сан-Хосе (Коста-Ріці), і обидві сторони висловили оптимізм, що угода може бути укладена до кінця року.

Однак, незважаючи на всі зусилля Адміністрації, регулярні візити президента США до країн регіону (Дж. Буш за 8 років свого президентства побував там 9 разів), вплив США падає. У Венесуелі, Болівії, Еквадорі і Нікарагуа до влади прийшли ліві режими, а уряди більшості інших країн Латинської Америки якщо не підтримують антиамериканізм відкрито, то вже точно не є союзниками США. Практично всі візити президента Дж. Буша супроводжувалися великими акціями протесту.

Новий президент США, Б. Обама обіцяє відкрити нову сторінку у відносинах з Латинською Америкою. Так, наприклад, на зустрічі з лідером Мексики Феліпе Кальдероном в Інституті культури Мексики у Вашингтоні він заявив: «Незважаючи на те, що в останні роки відзначалися напружені відносини між США і Латинською Америкою, майбутні роки мого президентства відкриють нову сторінку, нову главу співпраці з цим регіоном »

19 квітня в Порт-оф-Спеін завершився П'ятий саміт країн американського континенту. [6]

У своїй промові на відкритті саміту Б. Обама заявив:

«... Ми можемо разом подолати наші загальні проблеми або й далі залишатиметься під впливом минулого. Заради процвітання наших народів ми повинні вибрати майбутнє. [2]

Раніше Сполучені Штати не прагнули до встановлення і підтримання міцних зв'язків з нашими сусідами. Нас відволікали інші пріоритети, і ми не розуміли, що розвиток США безпосередньо пов'язано з розвитком всього Американського континенту. Ми будемо розширювати наші партнерські відносини з країнами західної півкулі, щоб добитися процвітання для наших країн ... ».

У цілому, вся промова Б. Обами присвячена питанням встановлення міцних зв'язків з латиноамериканськими країнами (в тому числі з Кубою), в першу чергу для співробітництва в галузі безпеки, боротьби з фінансовою кризою.

Напередодні саміту він зняв обмеження на поїздку американських громадян до родичів на Кубу і грошові перекази на острів. Його рішення отримало широке схвалення латиноамериканських країн. Лідер Куби Рауль Кастро потім зазначив, що Куба готова "на рівних правах" налагодити діалог з США з питань демократії, свободи і прав людини.