Смекни!
smekni.com

Організаційні процедури аудиту дебіторської заборгованості ТзОВ "Інтер-Синтез" (стр. 4 из 9)

Слід пам’ятати, що на відміну від інших процесів управління планування аудиту має дуже важливі, притаманні тільки йому особливості:

- мета, яка заздалегідь визначена законом. У зв’язку з цим аудитори не мають будь-якої свободи: вони повинні визначити, сформулювати свою думку і викласти її у висновку;

- кожний суб’єкт аудиту (клієнт) індивідуальний;

- проведення аудиту є ризикованим через суттєві невідповідності, помилки, фальсифікації і порушення чинних законодавчих та нормативних актів.

Таким чином, планування — це процес, який дає можливість найбільш раціонально виконати аудит і одночасно зменшити ризик невиявлення найсуттєвіших моментів діяльності клієнта. Щоб планування було ефективним, воно повинно доповнюватися контролем виконаних робіт і постійною реєстрацією всіх фактів і висловів. Це дає можливість уникнути зайвого ризику, більш грунтовно підійти до прийняття рішення щодо загальних результатів перевірки [22, c. 85].

Планування аудиту повинно оформлятися документально. Відповідно до Національного нормативу аудиту «Планування аудиту» № 9 передбачається складання двох документів: загальний план та програма аудиту. Також за необхідності складається порядок змін та уточнень у загальному плані та програмі аудиту.

Для складання плану проведення аудиту слід розробити План (Додаток В) та Програму (Додаток Д) проведення аудиту дебіторської заборгованості у ТзОВ «Інтер-Синтез». В процесі планування аудиторської перевірки для кожного аудитора складається план графік проведення аудиту (Додаток Ж) та видається завдання на проведення аудиту (Додаток З).

Основою для складання плану аудиту є так званий запитальник аудитора (табл.1.3).

Таблиця 1.3

Запитальник аудитора

№№ з/п Запитання Варіант відповіді Інформація або документи, які варто запросити Аудиторська процедура Висновок
1 2 3 4 5 6
21 Чи існує наказ про надання права підпису визначеним співробітникам на відвантажувальних документах Так;Ні Наказ Перевірка Не існує Наказу про надання права підпису визначеним співробітникам на відвантажувальних документах
12 Власність підприємства Державна;Приватна Статут Перевірка Підприємство є приватною власністю
3 Чи існує графік документообігу по відвантаженню Так;Ні Графік документообігу Перевірка У ТзОВ «Інтер-Синтез» нема графіка документообігу
4 За яким методом списуються товари оптоової торгівлі ФІФО;Ідентифікованої собівартості;Середньозваженої собівартості Наказ про облікову політику Перевірка На підприємстві не існує Наказу про облікову політикку. При перевірці встановлено, товари списуються за методом ФІФО
45 Аналітичний облік заборгованості ведеться в розрізі: дебітора (по загальній сумі); кожному відвантаженню;договору. Реєстри аналітичного обліку Перевірка У ТзОВ «Інтер-Синтез» аналітичний облік ведеться по кожному дебітору
46 Чи списувалася ДЗ на витрати Так;Ні; Регістри Перевірка ДЗ уТзОВ «Інтер-Синтез» списувалася на витрати
17 Чи дотримується організація Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку Так, дотримується;Частково дотримується;Недотримується. План рахунків, форми первинних документів Перевірка ТзОВ «Інтер-Синтез» дотримується Інструкції по застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку
8 Чи правильно заповнені первинні документи Так;Незначна кількість заповнена без не вагомих реквізитів;Ні Первинні документи Перевірка На підприємстві 3 первинних документи було заповнено без деяких не важливих реквізитів
8 Чи тотожні дані у регістрах бухгалтерського обліку та фінансової звітності Так;Менша половина даних не співпадає;Більша половина даних не співпадає Зведені регістри та бухгалтерська звітність Співставлення У ТзОВ «Інтер-Синтез» дані з регістрів дорівнюють даним звітності

Після складання плану аудиторської перевірки складається програма аудиту дебіторської заборгованості ТзОВ «Інтер-Синтез» Аудиторська програма розробляється з моменту конкретизації загального плану аудиту відповідно до додатка до національного нормативу аудиту «Договір на проведення аудиту» № 4 (Додаток Б).

Програма аудиту містить перелік питань за окремими темами, видами і напрямками очікуваних робіт, що підлягають перевірці, час проведення, види аудиторських процедур (за який період часу слід перевіряти, спосіб контролю). В аудиторську програму також вносять перелік об'єктів аудиту за його напрямками, терміни проведення. Наявність програми, крім того, забезпечує контроль за своєчасним і якісним використанням аудиторських процедур.

Після складання плану та програми аудиту аудитор погоджує їх з керівником ТзОВ «Інтер-Синтез». І пізніше керуючись даним планом і програмою аудиту аудитор здійснює перевірку фінансового стану підприємства, правильність ведення синтетичного і аналітичного обліку дебіторської заборгованості, правильності документального оформленння, законності і правильності відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій з обліку дебіторської заборгованості, правильності та достовірності відображення інформації про дебіторську заборгованість у звітності. І на основі цього аудитор здійснює складання аудиторського звіту і надає інформацію про недоліки у структурі контролю [20, c.41].

РОЗДІЛ ІІ. МЕТОДИКА АУДИТОРСЬКОЇ ПЕРЕВІРКИ

2.1 Опис альтернативних облікових рішень щодо дебіторської заборгованості, визначених в обліковій політиці ТзОВ «Інтер-Синтез»

Систему бухгалтерського обліку на підприємстві вважають надійною, якщо вона формує повну та достовірну інформацію про здійсненні господарські операції та фінансові результати діяльності. Ефективність системи бухгалтерського обліку неабиякою мірою залежить від правильного визначення підприємством облікової політики.

Облікова політика – сукупність принципів, методів і процедур, які використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності.

Облікова політика дає можливість упорядкувати роботу бухгалтерії, оцінити рівень організації та методології обліку, відповідність роботи бухгалтерії встановленим нормам і правилам, передбачити раціональні методи облікового процесу [25, с.109].

При проведенні перевірки облікової політики у ТзОВ «Інтер-Синтез» було встановлено, що на підприємстві не існує Наказу про облікову політику, натомість працівники, у своїй діяльності, керуються усними правилами ведення бухгалтерського обліку та звітності, які не суперечать законодавству.

Тому потрібно створити основний внутрішній закон підприємства – Наказ про облікову політику, де вказати теорію, методологію, технологію і організацію обліку.

Цей документ носить також інформативний характер. Так при аудиті дебіторської заборгованості багато інформації аудитор знайшов би саме в цьому наказі.

Насамперед в цей документ потрібно включити інформацію про назву, організаційно-правову форму і місцезнаходження підприємства, розрізи аналітичного обліку, короткий опис основної діяльності підприємства тощо.

Також потрібно вказати за яким саме методом списуються товари оптової торгівлі при їх реалізації.

Так як ТзОВ «Інтер-Синтез» займається оптовою торгівлею потрібно на підприємстві створити резерв сумнівних боргів, оскільки не всі дебітори вчасно проводять розрахунки. Також потрібно вибрати за яким методом буде обчислюватися величина цього резерву. Аналітичний облік дебіторської заборгованості ведеться в розрізі дебіторів, тому доцільно нараховувати резерв сумнівних боргів на основі платоспроможності окремих дебіторів.

Також доцільно створити графік документообороту організації, який забезпечує оптимальну кількість підрозділів і виконавців, через які проходить кожен первинний документ, визначає мінімальний термін його знаходження в підрозділі, а також сприяє поліпшенню облікової роботи, посиленню контрольних функцій бухгалтерського обліку.

2.2 Перелік первинних документів з обліку дебіторської заборгованості ТзОВ «Інтер-Синтез»

Первинні документи – це письмові свідоцтва, що фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення. Первинні документи повинні бути складені у момент проведення кожної господарської операції або, якщо це неможливо, безпосередньо після її завершення.

Первинні документи для надання їм юридичної сили і доказовості повинні мати такі обов’язкові реквізити: назва підприємства, установи, від імені яких складений документ, назва документа, код форми, дата і місце складання, зміст господарської операції та її вимірники, посади, прізвищі і підписи осіб, відповідальних за дозвіл та здійснення господарської операції і складання первинного документа.

У таблиці 2.1 наведено перелік первинних документів з обліку дебіторської заборгованості.

Таблиця 2.1

Документування дебіторської заборгованості

Шифр та назва рахунку Документи
36 “Розрахунки з покупцями і замовниками” Накладні, рахунки-фактури, акти прийнятих робіт(послуг), податкові накладні, товарно-транспортні накладні (ТМ-1),товарні накладні, вексель, комерційні документи (рахунки-фактури – invoice), транспортні накладні (CMR – залізнична накладна, авіа накладна, коносамент, товарно-транспортна накладна, пакувальні листи), платіжні документи на перерахування сум митних платежів та інших податків на рахунки митних установ, розрахунки бухгалтерії про наявність курсових різниць.
371 “Розрахунки за виданими авансами” Платіжні документи, в яких міститься посилання на укладений договір.
372 “Розрахунки з підзвітними особами” Розпорядження керівника про відправлення працівника у відрядження. Список осіб, які мають право одержувати кошти в підзвіт на господарські потреби, затверджений наказом керівника. Авансовий звіт про витрачені суми та додані виправдовуючи документи: акт закупівлі, акт на списання представницьких витрат в межах передбачених норм з додаванням відповідних документів на оплату рахунків ресторанів, кафе, готелів тощо, чеки, квитанції, рахунки магазинів, готелів, залізничні, авіаційні та інші проїзні квитки.
373 “Розрахунки за нарахованими доходами” Рахунки бухгалтерії, ПКО, виписки банку.
374 “Розрахунки за претензіями” Претензії, акти приймання вантажу, рішення судових органів (господарського суду), письмові згоди постачальників на пред’явлені претензії, виписки установ банку на суми, що надійшли в порядку задоволення претензій.
375 “Розрахунки за відшкодування завданих збитків” Протокол засідання інвентаризаційної комісії, наказ керівника.
376 “Розрахунки за позиками членам кредитних спілок” Договір між членами кредитних спілок, ПКО, виписки банку, ВКО, платіжне доручення.
377 “Розрахунки з іншими дебіторами” Авізо про оприбуткування майна учасником, який веде спільні справи, або первинний документ про отримання майна (копія накладної, квитанція до прибуткового ордеру тощо.

Основним первинним документом, що свідчить про відвантаження продукції є накладна (Додаток К1). У накладній вказується дата відвантаження, найменування продукції, одиниця виміру, кількість, ціна за одиницю, вартість із ПДВ та суму ПДВ. У накладній фіксуються банківські реквізити ТзОВ «Інтер-Синтез», найменування покупця.