Смекни!
smekni.com

Особливості та проблеми використання системи електронних платежів "Клієнт-Банк" на підприємствах України (стр. 2 из 2)

Під час використання системи „Клієнт-Банк” здійснюється звіряння (квитовка) файлів початкових і зворотних платежів між банківською і клієнтською частиною системи, підготовка виписки за платіжними операціями клієнта в банку протягом операційного дня та звіряння цієї інформації з інформацією із клієнтської частини системи наприкінці дня.

Після звіряння реєстру він роздруковується, його підписує відповідальний виконавець банку, засвідчує відбитком штампу банку і підшиває в документи дня. Як первинний документ, що надійшов від клієнта в банк, реєстр щоденно архівується і зберігається в банку протягом установленого строку. Реєстр має обов’язково містити відомості про дату і час подання власником рахунку розрахункових документів до виконання.

Після отримання від банку виписки з рахунка клієнт складає реєстр розрахункових документів, які відправлено в банк каналами зв’язку і прийнято банком до сплати.

Такий самий реєстр за кожним клієнтом складають у банку після формування балансу операційного дня.

Переваги системи „Клієнт-Банк”.

По-перше – зручність. Адже у „Клієнт-Банку” автоматизовано підготовку таких документів, як платіжне доручення, меморіальний ордер, заява на переказ валюти. Вигляд електронних документів, що відображені в інтерфейсі користувача, максимально наближено до паперових, що значно спрощує користування системою. Як і паперові, електронні платіжні документи, що надсилаються до банку, підписують посадові особи підприємства, але замість звичайного використовується електронний підпис, який зберігається на дискетах.

По-друге – оперативність. При користуванні „Клієнт-Банком” зростає швидкість проходження платежів (якщо операціоніст банку підтверджує електронний документ клієнта відразу при його надходженні до банку). Висока оперативність обумовлена тим, що, як зазначалося вище, платіжне доручення в електронному вигляді готують один раз, причому це робить не операціоніст банку, а працівник підприємства. Крім цього, відпадає потреба готувати первинні платіжні документи на паперових носіях. Замість них раз на тиждень готують реєстр електронних документів. Зрозуміло, що відпадає необхідність у щоденних візитах до банку для проведення безготівкових платежів. Це економить час і кошти.

По-третє – мобільність. Користування „Клієнт-Банком” робить спілкування з банком необмеженим у часі, оскільки технічні можливості більшості програмних комплексів дозволяють цілодобово відправляти документи до банку і проглядати отримані звідти.

Засоби інформаційної безпеки сучасних систем „Клієнт-Банк” при коректному їх використанні (тобто при обмеженні доступу до системи та використанні дискет з електронними підписами тільки уповноваженими особами) гарантують надійний захист системи від несанкціонованого доступу і модифікації, що передається телефонними каналами зв’язку.

Недоліки системи „Клієнт банк”.

Поряд з перевагами, що забезпечує система „Клієнт-банк2, вона має й істотні недоліки:

¾ прив’язка системи до певного ПК. Стається це тому, що для користування системою підприємство отримує в банку спеціальну програму, яку банківський фахівець установлює на конкретний ПК. Тільки на цьому ПК й можна буде працювати з системою „Клієнт-Банк”;

¾ необхідність постійної присутності осіб, наділених правом першого і другого підпису. Для здійснення руху коштів обов’язкове підтвердження з боку керівника у вигляді його електронного підпису. Його передання іншим особам підвищує небезпеку несанкціонованого доступу до поточного рахунка;

¾ можливе виникнення помилок при передачі інформації в банк. Таке може статися, якщо система „Клієнт-банк” й АБС створені різними розробниками.