Смекни!
smekni.com

Аналіз ринку роздрібної торгівлі (стр. 3 из 4)

Близьке розташування до домівки чи роботи (69% респондентів), широкий асортимент товарів (43%) та прийнятний рівень цін (42%) залишилися трьома основними критеріями, на які кияни перш за все орієнтуються при виборі основного місця здіснення покупок. Разом з тим, в 2007 році близьке розташування рідше згадувалось в якості основної причини, ніж в 2006 році (в 2006 році цей фактор мав важливе значення для 74% респондентів), в той час як свіжість та якість продуктів, швидке обслуговування/ відсутність черг та зручні часи роботи згадувались набагато частіше. 23% киян при виборі основного місця покупок звертали увагу на наявність там свіжих та якісних продуктів (у порівнянні з 18% у 2006 році) та для 15% респондентів мало важливе значення швидке обслуговування та відсутність черг (у порівнянні з 7% у 2006 році).

На думку киян, найбільш якісне обслуговування забезпечують «Караван” (93% респондентів-його клієнтів «дуже задоволені» та «скоріше задоволені»), «МегаМаркет» (87%), «Велика Кишеня» (85%) та «Фуршет» (85%).

Найбільше киян задовольняє асортимент товарів, який пропонують «Караван» (96% респондентів, які «дуже задоволені» та «скоріше задоволені»), «Metro C&C» (96%) та «Фуршет» (94%). За задоволеністю рівнем цін лідером є «Metro C&C» (88% респондентів, які «дуже задоволені» та «скоріше задоволені»).

Слід додати, що ще однією характерною відмінністю, притаманній лідерам ринку – це доступ до значної частини кредитних ресурсів для розвитку. Розглянемо далі, яких стратегій планують дотримуватися лідери. В основному – це максимально збільшити свою присутність на ринку.

На першому місці рейтингу ритейлерів-лідерів роздрібного ринку України опинилася Fozzy з 280 магазинами у всіх регіонах.

На друге вирвалася дніпропетровська мережа «АТБ-маркет». Вона завосемь місяців поточного року відкрила 41 супермаркет, і тепер у неї 257 магазинів. Від лідерів значно відстає «Фуршет», який має всього 100 магазинів. До динамічно розвивається можна віднести «Пакко холдинг», який цього року відкрив 7 магазинів в Одеській області і в Західній Україні.

Зараз він впритул наблизиться до трійки лідерів зі своїми 86 магазинами.

Fozzy лідирує як по товарообігу, так і по кількості торгових точок. За даними самої групи, їх кількість досягає 280. Більшість з них працюють під вивіскою «Сільпо» – 149 магазинів. Проте зараз Fozzy фактично припинила розвивати свої мережі. У 2007 році група відкрила всього три торгові точки, в 2008 році – жодної.

Можливою причиною такого застою директор аналітичної компанії Retail-Studio Михайло Гріщенко називає складнощі в управлінні Fozzy. Як наслідок групі важко реагувати оперативно на зміну ринку. На думку експерта, поліпшити положення Fozzy могло б перепозиционирование другої по об’ємах торгової мережі групи – «Фора».

«Вона представляє себе як магазин біля будинку, але такий немає. Магазин біля будинку може дозволити собі встановити вищі ціни, запропонувавши взамен покупцям високий рівень обслуговування», – говорить фахівець.

Застій в розвитку мереж групи Fozzy може обернутися для неї втратою лідеруючої позиції на ринку. Її вже до кінця року може зайняти дніпропетровська мережа «АТБ-маркет», що займає друге місце по кількості торгових точок і третє по товарообігу. Зараз вона розвивається активніше за своїх конкурентів. З початку року мережа поповнилася 41 магазином.

В «АТБ-маркете», до кінця року компанія має намір відкрити ще 43 торгових точки. За словами начальника відділу по зв’язках з громадськістю Ганни Лічман, в першу чергу мережа зацікавлена у відкритті магазинів в невеликих містах з населенням близько 15 тисяч чоловік.

В той же час конкуренти «АТБ-маркета» вважають, що така стратегія мережі має деякі ризики. На думку заступника генерального директора по розвитку холдингу «Пакко» (магазини «Пакко» і «Вопак») Олега Кріжановського, в невеликих містах рентабельність мережевої торгівлі досить низька, оскільки у тамтешнього населення невисокі доходи.

По словах Гріщенко, проблемою в подальшому розвитку «АТБ-маркета» може стати концентрація її магазинів в декількох областях Східної України. «Для виходу в інші регіони корпорації буде необхідно привертати великі інвестиції або шукати стратегічного партнера», – вважає директор RetailStudio.

Один з найбільш перспективних напрямів в роздрібній торгівлі – регіо-нальні мережі магазинів. За даними RetailStudio, саме ці супермаркети лідирують по приросту об’ємів валової виручки. Так, компанія «Омега» (володіє дніпропетровською мережею «Варус») за минулий рік додала 64,4%. Також високі показники у «Білла Україна» (46,8%).

Фахівці стверджують, що надалі буде вигідне відкриття магазинів в двох форматах – гіпермаркети і магазини біля будинку. За словами віце-президента по маркетингу FozzyGroupМихайла Дудника, активно розвиватиметься сегмент невеликих спеціалізованих магазинів і міні-мереж з невеликим асортиментом. Вони можуть робити акцент, наприклад, на овочах і фруктах або молочних продуктах і випічці.

Не виключено, що вказані напрями привернуть інвесторів з-за кордону. По словах Гріщенко, в першу чергу вони здійснюватимуть вихід на український ринок за рахунок місцевих компаній. «Головним стримуючим чинником розвитку гіпермаркетів ще недавно був складний доступ до земельних ділянок. Зараз же компанії, які мають достатнє фінансування, і компанії, які мають доступ до земельних ресурсів, знаходять один одного», – говорить аналітик.

ІІІ. Рекомендації новим операторам ринку

Враховуючи вищевикладений аналіз по стану та специфіці роздрібного ринку продуктів харчування, наведемо такі дві основні рекомендації новим операторам ринку.

1. Починати варто із менших масштабів, ніж ті, якими оперують лідери. Оптимальний варіант для початку – так звані «магазини біля будинку».

Невеликі «магазини біля будинку» упевнено займають нішу щоденних покупок. Потреба в продовольчих торгових точках є як в старих районах Дніпропетровську, так і в новобудовах.

У Києві знайдеться не одна сотня дворів, жителі яких вимушені навіть за продуктами першої необхідності йти до супермаркетів або на ринки.

Річ у тому, що там просто немає невеликих торгових точок, де «все під рукою». Особливо гостро не вистачає так званих придомових| магазинів в центрі Дніпропетровську – на пр. Карла Маркса, пр. Гагаріна, вул. Гоголя, вул. Дзержинського та ін.

За словами власників, для старту торгового об’єкту площею до 50 кв. м буде потрібно мінімум $20 тис. – на ремонт, закупівлю торгового устаткування і товару. Окупаються вкладення за 1,5–2 роки за умови, що приміщення орендоване. Враховуючи нинішні ціни на нерухомість, важливу перевагу невеликих торгових точок в тому, що комерційний ефект можна отримувати практично зі всієї площі об’єкту (немає складів, місце для підсобки мінімальне).

Ще одна зручність в тому, що власники дрібних магазинів можуть працювати на єдиному податку. В цьому випадку фізичні особи-підприємці| повинні щомісячно вносити до бюджету міста до 200 грн.| (при річній виручці, що не перевищує 500 тис. грн.|, і наявності не більше п’яти штатних працівників). Юридичні особи платять 6% від виручки (за умови, що виручка в рік складає до 1 млн. грн.| і кількості штатних співробітників не перевищує 10 чоловік).

«Домашні» магазини утримують міцні позиції на ринку ритейла|. І найближчим часом, за твердженням фахівців, їх не витіснять ні дискаунтери|, ні супермаркети. У районах старої забудови просто немає місця для масштабних торгових точок. Це обставина, а також особливості асортименту продукції і взаємин з покупцями дозволяють процвітати дрібним магазинчикам. До речі, згідно опиту, проведеному компанією Gfk|Ukraine|, яким вже згадувався у попередньому розділі роботи, все більше тих же киян вибирають супермаркети не дешевше, а ближче до будинку. Якщо в 2007 році супермаркети вважали своїм основним місцем покупок 68% киян, то минулого року ця цифра скоротилася до 59%. Вибираючи місце покупок, жителі Києва орієнтуються перш за все на зручне розташування торгової крапки по відношенню до будинку або роботи (72% опитаних).

У «магазинів у дворі» особлива аудиторія покупців – жителі довколишніх будинків. Такі торгові крапки, як правило, пропонують унікальний асортимент товарів, дуже гнучко реагуючи на потребі клієнтів. Основу товарної лінійки зазвичай складають молочні і хлібобулочні вироби, напівфабрикати, бакалія, спиртні напої, тютюнові вироби. Бувають ситуації, коли у господині не вистачає якихось продуктів для приготування вечері, а за одним-двома| інгредієнтами йти до супермаркету немає сенсу – виручає магазин біля будинку.

До постійних покупців в дрібних магазинах відносяться як до VIP-персон|. До речі, лояльність – одна з найважливіших умов успішної діяльності придомної| торгової крапки. Господарі, які часто за сумісництвом ще і продавці, як правило, знають своїх покупців в обличчя і можуть навіть відпускати товар дитині або складати так званий список кредиторів. Частенько в магазинчиках можна почути діалог продавця і покупця: «Ой, не вистачає грошей. Запишіть сметану в мій борг. В кінці тижня розрахуюся за все». Особливість таких торгових точок ще і в тому, що на полицях завжди свіжа продукція. У маленькому приміщенні не можна тримати великий товарний запас, по цьому постачальники підвозять продукти практично щодня. Працюють такі магазини зазвичай допізна або цілодобово.