Смекни!
smekni.com

Інвестиційний процес (стр. 5 из 5)

Вихідним принципом концепції ефективного інвестування має стати зменшення норми нагромадження та збільшення норми споживання у складі національного доходу, що дасть можливість соціальне пере­орієнтувати економіку й спрямувати її на забезпечення потреб населен­ня та неухильне підвищення його життєвого рівня.

Мають змінитися й акценти у пріоритетах інвестування. З його допо­могою треба змінити структуру економіки, зменшити питому вагу галу­зей важкої промисловості, які у великих обсягах споживають природні ресурси, погіршують екологічний стан, а їх продукція у переважній біль­шості вивозиться за межі країни. І навпаки, потрібно збільшувати питому вагу наукомістких галузей з екологічно чистими технологіями, перероб­них галузей сільського господарства, легкої та харчової промисловості.

Сама тільки структурна переорієнтація інвестицій дасть можливість безболісно зменшити частку фонду нагромадження у складі національ­ного доходу, перебороти застарілі диспропорції, збалансувати економіку, підвищити життєвий рівень населення. Важливо також налагодити ефек­тивний механізм інвестування науково-технічного прогресу, щоб змен­шити відставання країни від світового рівня.

Зменшення норми нагромадження може позитивно вплинути на роз­виток сфери матеріального виробництва й розв'язання багатьох соці­альних проблем. Але для цього треба модифікувати науково-дослідні, експериментально-конструкторські та проектно-пошукові роботи, які є основою підготовчого етапу інвестиційного циклу. У соціально-еко­номічній і виробничо-технічній ситуації, що характерна для нових умов розвитку народного господарства, частину коштів, які звільнятимуться внаслідок зменшення норми нагромадження, доцільно перерозподіляти на користь стадії підготовки інвестування. Ефективність такого рішен­ня підтверджує й світовий досвід. У найрозвиненіших країнах (США, Японії, Німеччині та ін.) на проектно-пошукові роботи витрачається 8-12 % загального обсягу капіталовкладень, у результаті чого за рахунок високої якісної підготовки на найновішій науково-технічній основі інве­стиційні процеси відбуваються ефективно, швидко та якісно.

ВИСНОВОК

Дбаючи про становлення цивілізованого ринку, конче потрібно досліджувати об'єктивні властивості фінансового капіталу, ринку інвес­тицій, розглядати їх стосовно практики розвитку фінансового ринку в Україні. При цьому насамперед треба проаналізувати процеси капіталонагромадження різних категорій зберігачів, виявити тенденції секторів ринку.

Особливу увагу розвитку інвестиційної діяльності слід приділити в період переходу до ринкових відносин, коли економіка у зв'язку з по­требою перепрофілювання більшості підприємств потребує великих інвестицій. Значний попит на інвестиції спричинюють також привати­заційні процеси. В умовах економічної кризи, яку переживає Україна, внутрішні інвестиційні можливості значно зменшились, що пов'язано насамперед зі зменшенням інвестиційних можливостей бюджету. Покла­даються надії на надходження зовнішніх інвестицій, але цей процес поки що гальмується складною податковою системою, великою часткою дер­жавного майна, повільними кроками приватизації, нестабільністю по­літичної системи та кримінальною ситуацією, що склалась у країні.

У період переходу до ринкової економіки суб'єктами інвестиційної діяльності можуть бути державні, кооперативні, акціонерні та інші установи, а також приватні особи, причому всі вони мають однакові права й соціально-економічні гарантії. Через таку розмаїтість їх діяльність вже неможливо регулювати адміністративними методами, треба якнайшвид­ше розробити й запровадити такий механізм інвестування, який зробив би цей процес ефективним.

Ефективність інвестиційної діяльності визначається рівнем розвитку капітального будівництва, інвестиційного та промислово-будівельного комплексів, що, у свою чергу, залежить від виробничого потенціалу їх матеріально-технічної бази, кваліфікації виконавців, науково-технічного рівня проектних рішень, стану організації та планування інвестиційного процесу, забезпечення його фінансовими ресурсами.

В Україні на сучасному етапі розвитку економіки необхідною умовою ефективності інвестиційної діяльності є відродження фінансово-кредит­ного та інвестиційного ринків. Економічного під­силення та активізації інвестиційної діяльності можна досягти тільки зі створенням ринку капіталів. Це завдання багатопланове й містить як коротко -, так і довгостроковий аспекти, пов'язані з вирішенням проблеми розвитку ринку акціонерних капіталів і державних цінних паперів. Ос­таннє досягається заохоченням надходжень та інвестицій, а також коштів від приватизації.

ЛІТЕРАТУРА

1. Бершеда Е. Р. Межотраслевые связи в инвестиционном процессе. — К.: Наук, думка, 1981. — 223 с.

2. Бизнес-план инвестиционного проекта / В. М. Попов, Л. П. Кураков, Г. В. Медведев и др. — М.: Финансы и статистика, 1997.

3. Бланк И. А. Инвестиционный менеджмент. — К.: МП "ИТЕМ", ЛТД "Юнай­тед Лондон Трейд Лимитед", 1995.

4. Бобков И. А. Регулирование воспроизводства инвестиций и основного капи­тала в рыночной экономике. — М.: НИИ управления, 1991. — 256 с.

5. Бочаров В. В. Финансово-кредитные методы регулирования рынка инвести­ций. — М.: Финансы и статистика, 1993. — 243 с.

6. Бугаря Н. И., Гойко А. Ф., Рогожин П. С., Федоренко В. Г. Рынок, предприя­тия и предпринимательская деятельность в Украине. — К.: Укрархстрой-информ, 1993.—. 120с.

7. Булгачев С. Н., Речи М. Инвестиционная политика в капитальном строитель­стве на новом этапе. — М.: Стройиздат, 1989. — 334 с.

8. Бушуев С. Д., Гурии Э. А. Инвестиционные инструменты проектного менед­жмента. — К., 1998.

9. ГазибековД., Анеелиди М. Инвестиционная деятельность перед вхождением в рыночную экономику. — Ташкент: Изд-во ТИНХ, 1991. — 74 с.

10. Гильфердинг Р. Финансовый капитал. Исследование новейшей фазы в развитии капитализма. — М.: Изд-во соц.-экон. лит., 1959. — 491 с.

11. Голуб Л. Г., Хямаленс В. О. Как управлять инвестициями // Экономика стр-ва. — 1990. — № 12. —С. 14-22.

12. Грегори П. Рынок финансового капитала в США и проблемы финансирова­ния советских инвестиций // Экономика стр-ва. — 1990. —№ 12. — С. 23-24.

13. Демяненко Н. АПК Украины выйдет на фондовый рынок // Коммерсант Украины. — 1993. — № 13.—С. 11.

14. Дробязко А. Комментарий к текущей валютной ситуации // Коммерсант Украины. — 1993. —№ 11. —С. 6

15. Емельянов А. С., Беседин В. Ф.. Козуб В. М. Экономика инвестирования в научно-технический прогресс. — К.: Наук, думка, 1988. — 311 с.

16. Ермошенко II. Н. Экономика: Научно-технический прогресс, инвестицион­ная политика, управление. — К.: Наук, думка, 1990. — 184 с.

17. Зотов М. С. Совершенствование инвестиционного процесса // Вопр. экономики. — 1985. — № 4. —. С. 83-93.

18. Крупка Я. Д., Литвин Б. М. Вдосконалення методики обліку івестиційної діяльності та будівельного виробництва. — К.: Екон. думка, 1998.

19. Крупка Я. Д.. Литвин Б. М. Інвестиційний бізнес-план. — К., 1997.

20. Пиндайк Р., Рубинфельд Д. Микроэкономика: Сокр. пер. с англ. — М.: Эко­номика, Дело, 1992. — 510 с.

21. Тасиев А. М. Основы рыночной экономики. — М.: Изд-во МГУ, 1992. — 94 с.