Смекни!
smekni.com

Методичні вказівки та програмні робочі матеріали з переддипломної практики (стр. 4 из 5)

Рис. 2 Трьохосна таблиця Реддіна

Головний елемент у цій таблиці — типологія восьми стилів управління менеджера:

організатор — менеджер, який орієнтується на вирішення суттєвих завдань і високий рівень взаємостосунків з урахуванням ситуації, що забезпечує прийняття ефективних рішень;

узгоджувач — менеджер, з високим ступенем орієнтації на завдання і на стосунки в ситуації, яка цього не завжди потребує. Тому такий менеджмент — менш ефективний. Менеджер-узгоджувач слабший у прийнятті рішень, залежний від різних видів тиску.

3) доброзичливий автократ — менеджер, який має високий рівень орієнтації на завдання і низький — на стосунки в ситуації, що спричиняє таку поведінку. Тому такий менеджмент більш ефективний. Це людина, яка знає, чого хоче і знає, як отримати необхідне, не викликаючи образи чи обурення;

4) автократ — менеджер, який більше орієнтується на завдання і менше — на стосунки. Тому менеджмент менш ефективний. Ця людина не довіряє підлеглим, неввічлива і цікавиться тільки виробничими справами.

5) прогресист — менеджер, який більше орієнтується на стосунки і менше на завдання, що робить менеджмент менш ефективним. Ця людина повністю довіряє людям і насамперед турбується про розвиток їх як особистостей;

6)бюрократ — менеджер, який менше орієнтуються на завдання і більше на відповідність стосунків в ситуації. Керівник зацікавлений контролювати ситуацію за допомогою правил і процедур;

дезертир — менеджер, який менше орієнтується на завдання і стосунки в ситуації. Цей менеджмент ще менш ефективний. Частіше це пасивний керівник;

8)місіонер, який лише виконує певну місію.


Додаток Г

Визначення ефективності діяльності керівників

Для забезпечення стандартності проведення опитування слід використовувати однакові бланки відповідей, та опитування проводити в певний час, Порядок роботи:

Підготувати список тих, кого потрібно оцінити (п'ять учасників);

Провести оцінку якостей за 7-бальною шкалою.

Оснащення дослідження:

а) словник ознак;

б) бланк листів відповідей,

В словнику приводяться 37 ознак, по яким оцінюється ефективність діяльності п'яти обраних керівників вищого та середнього рівнів підприємства. Ці ознаки групують в п'ять блоків:

професійні вміння (ознаки 1-5);

організаційні якості (ознаки 6-16);

інтелектуальні характеристики (ознаки 17-23);

ставлення до людей (ознаки 24-31);

загально трудова активність (ознаки 32-37).

Обробка та інтерпретація отриманих результатів:

1.Розрахунок середніх оцінок по кожному блоку для кожного із п’яти учасників.

Для розрахунку середньої оцінки по блоку необхідно суму відповідних оцінок розділити на кількість ознак, що входять до блоку.

Розрахунок математичного очікування та середньоквадратичного відхилення оцінок за блоками. Для цього необхідно використати такі формули:


M= ∑xi /n (1)

D=∑(M-xi)/n (2)

σ = √D (3)

де х - середнє значення за блоком;

п - кількість людей у вибірці;

і - порядковий номер досліджуваного.

Розрахунок:

Блок 1

М1= 5,4+5,6+7+5,4+6,4 =6

D1=(6-5,4)2+(6-5,6)2+ (6-7)2+(6-5,4)2+(6-6,4)2 =0,456

σ1= √0,456=0,68

Розрахунок проводиться по п’яти блоках.

3. Складається характеристика обстеження з урахуванням зони, в яку потрапляють його дані по кожному з блоків. Залежно від інтервалу, в який потрапляє показник, його відносять до однієї з чотирьох зон:

- номінальна менш ніж М - σ; (1)

- потенційна - від М - σ до М; (2)

- перспективна - від М до М + σ; (3)

- оперативна більш ніж М + σ. (4)

Номінальна зона. У цю зону потрапляють якості, практично непритаманні людині. Можна говорити про те, що ці якості людині не характерні.

Потенційна зона. Тут відкриваються ті якості, які нечітко представленні, Іншими словами, людині притаманні певні якості, але в реальній діяльності вони проявляються слабо. По відношенню до цих якостей можна зробити висновок про необхідність їх розвитку через навчання або корекцію поведінки.

Перспективна зона. Ця зона характеризує якості, що уже притаманні, Тут можна говорити про сформовані розвинуті навички, моделі поведінки тощо. При прийнятті кадрових рішень рекомендується звертати увагу на ці якості.

Оперативна зона. Сюди потрапляють найбільш виражені якості людини, Сама назва зони говорить про можливості використання отриманих даних, Якості оперативної зони зумовлюють напрям розвитку людини, галузі, де її ефективність може бути максимальною.

Характеристика учасників тестування:

Блок 1:

Номінальна зона: менш ніж 6-0,68 = 5,32;

Потенційна зона: від 5,32 до 6;

Перспективна зона: від 6 до 6 + 0,68 = 6,68;

Оперативна зона: більш ніж 6,68.

Тобто 1-й, 2-й, 4-й учасники тестування потрапили за результатами до потенційної зони, 5-й учасник до перспективної зони, 3-й учасник - до оперативної зони.

Блок 2:

Номінальна зона: менш ніж 5,6 - 0,7 = 4,9;

Потенційна зона: від 4,9 до 5,6;

Перспективна зона: від 5,6 до 5,6 + 0,7 = 6,3;

Оперативна зона: більш ніж 6,3.

Це означає, що 5-й учасник потрапив до номінальної зони, 1-й і 3-й учасники - до потенційної зони, 2-й учасник - до перспективної зони і 4-й учасник - до оперативної зони.

Блок 3:

Номінальна зона: менш ніж 5,6 - 0,5 7 = 5,0 3;

Потенційна зона: від 5,03 до 5,6;

Перспективна зона: від 5,6 до 5,6 + 0,57 - 6,17;

Оперативна зона: більш ніж 6,17.

За результатами тестування по 3-му блоку до потенційної зони погранили більшість учасників, тобто 1-й, 2-й, 4-й, 5-й, а 3-й учасник - до оперативної зони.

Блок 4:

Номінальна зона: менш ніж 5,2 - 0,91 = 4,29;

Потенційна зона: від 4,2 9 до 5,2;

Перспективна зона: від 5,2 до 5,2 + 0,91 = 6,11;

Оперативна зона: більш ніж 6,11.

2-й учасник зони, опитування потрапив до номінальної зони, 3-й учасник - до потенційної, всі інші - 1-й, 4-й, 5-й - до перспективної зони.

Блок 5:

Номінальна зона: менш ніж 618 - 0,45 = 5,73;

Потенційна зона: від 5,7 3 до 6,18;

Перспективна зона: від 6,18 до 6,18 + 0,45 = 6,63;

Оперативна зона: більш ніж 6,63.

За результатами тестування 1-й і 2-й учасники потрапили до потенційної зони, інші учасники: 3-й, 4-й, 5-й - до перспективної зони.

4. За даними тестування і розрахунків складається зведена таблиця 1 результатів всіх учасників опитування.

Таблиця 1

Зведені дані результатів тестування

№ учасника Блок 1 Блок 2 Блок 3 Блок 4 Блок 5
Зони Зони Зони Зони Зони
1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4
1 . . . . .
2 . . . . .
3 . . . . .
4 . . . . .
5 . . . . .

Відповідно до таблиці видно, що учасник опитування № 1 - володіє навичками ділової комунікації, користується авторитетом в колективі. Має необхідні задатки для подальшого розвитку професійних вмінь, інтелектуальних характеристик і організаційних якостей. Може бути рекомендований до навчання і отримання магістерського ступеню (допомога в оплаті навчання).

Учасник № 2 має добре сформовані і розвинуті якості, але потребує корекції поведінки в ставленні до людей. Можна рекомендувати прослухати курс „Ділова комунікація». Необхідно мотивувати трудову активність працівника і згодом, при позитивних результатах, включити до кадрового резерву.

Учасник № 3 має потенційні можливості для розвитку організаційних якостей при найвищих професійних вміннях і інтелектуальних характеристиках. Необхідно стимулювати працівника: делегувати повноваження керівника при його відсутності; надавати можливість приймати самостійно рішення, Внести до списку кадрового резерву працівників керівного складу.

Учасник № 4 - володіє найбільш вираженими організаційними якостями і високою загально трудовою активністю. Мас. базовий досвід, як основу для орієнтування в проблемах підприємства та способах дій, здатність прикладати необхідні зусилля на робочому місці і розвиватися, має сформовані моделі поведінки і. При необхідності, здатний одразу приступити до виконання обов'язків на вищий посаді.

Учасник № 5 - має досить високі професійні навички і вміння при розвинутій загально трудовій активності. Організаторські якості відсутні. Необхідно правильно використовувати розвинуті якості: ускладнювати професійні завдання; мотивувати працівника до збільшення трудових показників.

В результаті відбору, після закінчення навчання, підвищення кваліфікації працівники, що були включені до складу резерву кадрів, можуть бути рекомендовані з урахуванням результатів виробничої діяльності на посаду або на стажування. Виконання індивідуального плану необхідно систематично контролювати, а склад резерву переглядати щорічно і окремі працівники по цілому ряду причин можуть бути виключені із складу резерву.


Список рекомендованої літератури

1. Андрушків Б.М., Кузьмін О.Е. Основи менеджменту, - Львів, 1995.

2. Ансофф И. Стратегическое управление. (Пер. с англ.). – М.: Экономика, 1989.

3. Белошапка В.А., Загорий Г.В. Стратегическое управление: Принципы и международная практика. – К.: Абсолют–В, 1998.

4. Балабанова Л.В., Сардак О.В. Організація праці менеджера. Підручник. — 2-ге вид., перероб. та доп. — К.: ВД «Професіонал», 2007. — 416 с.

5. Боковець В.В.,Медецька С.П. Підприємництво:Підручник для студентів економічних спеціальностей. - ВФЕУ,2009. – 506 с.

6. Володькина М.В. Стратегический менеджмент: Учебн. пособие. – К.: Знание, 2002 – 159 с.

7. Виноградський М. Д., Виноградська А.М., Шкапова О. М. Менеджмент в організації: Навч. посіб. для студ. екон. спец. вузів. — К.: КОНДОР, 2006.

8. Економіка та організація інноваційної діяльності: підручник / О. І. Волков [та ін.]; М-во освіти і науки України, Київський нац. ун-т технологій та дизайну. – 3-тє вид., переробл. і доповн. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 661 с.